A Mathias Corvinus Collegium tudásbázisa

Veress Csongor Balázs

2022. 06. 20. 13:03

Törökország, a geopolitika zavarosának horgásza?

Az elmúlt időszakban Ankara nagyon aktív szereplőjévé vált a geopolitikának. Látszólag nem érinti az eurázsiai országot a szomszédságában dúló háború, de a nyilatkozatai arra engednek következtetni, hogy igenis megpróbálja saját javára fordítani a nemzetközi helyzetet.
2022. 05. 17. 9:10

Moldova: tenger nélkül a tengeri egyezményben?

Az orosz-ukrán háború nem terelheti el a figyelmünk Moldováról, mivel potenciális részese lehet a szomszédjában zajló konfliktusnak. Ilyen bizonytalan helyzetben a nemzetközi közösség nem szívesen köt multilaterális gazdasági egyezményeket, de lássuk mi volt a helyzet a háború kirobbanása előtt.
2022. 05. 03. 8:56

Már harminc éves a Dnyeszter Menti Köztársaság?

A kommunizmus bukásával régiónk egy puskaporos hordóvá változott. 1992-ben több háború is zajlott a környékünkön, nem csak délen, a közvetlen közelünkben, hanem a másodszomszédunknál, Moldovában is. Pont harminc évvel ezelőtt tört ki, a mára már szinte elfeledett transznisztriai háború.
2022. 04. 27. 23:06

Kiéleződött a helyzet Transznisztriában

Forr a levegő Moldovában. Maia Sandu elnökasszony kedd reggel még aznap kora délutánra összehívta a Legfelsőbb Biztonsági Tanácsot a Dnyeszteren túli régióban történt incidensekkel kapcsolatban. A moldáv és a román sajtó az április 24-i ortodox húsvét első és második napján történtektől hangos.
2022. 03. 28. 10:46

Oroszország a nemzetközi szervezetek páriája

A február 24-e, az Ukrajna ellen elkezdett háború óta több nemzetközi szervezet is kizárta Oroszországot a tagjai közül. Ezen lépések egy része szimbolikus, néhány politikai üzenetet hordoz, de van olyan, amely gazdaságilag nagyon fáj a büntettet államnak.
2022. 03. 17. 14:15

Megalapozott-e Moldova félelme?

Chișinău lakossága az ukrajnai katonai konfliktus kezdeti napjaiban pánikvásárlásba kezdett, hamar kiürítve a boltok polcait. Maia Sandu elnök kérésére a moldáv parlament 60 napos szükségállapotot vezetett be. Elérheti-e a konfliktus a moldáv állam területeit?
2022. 02. 11. 8:24

Több CIA-egységet Romániába?

Ahogy a nemzetközi sajtó, úgy a román is a lehetséges orosz-ukrán háborútól hangos. A román társadalom folyamatosan és paranoid módon tart egy, az országa ellen irányuló orosz csapástól. Vajon hogyan reagál a mostani helyzetre?
2022. 01. 29. 17:58

Transznisztria lesz a következő Kazahsztán után?

Még be sem fejeződtek teljesen a kazahsztáni események, amikor az egyik román sajtóorgánum már arról értekezett, hogy a következő fegyveres konfliktus Transznisztriában fog kitörni, mindez nyugati segítséggel. Valóság lenne vagy propaganda?
2022. 01. 11. 19:31

Kibertér: a jövő csatáinak helyszíne?

Milyen jogi eszközök állnak egy állam rendelkezésére, ha külföldi támadás éri a kibertérben? Hogyan szabályozzák mindezt az új Nemzeti Stratégiák? Gyorsan változó biztonsági környezetünkben a megfelelő reakció létfontosságú.
2021. 12. 27. 9:03

Új év, új kezdetek Romániában?

A pandémia legújabb hulláma, a több hónapig tartó kormányválság és az európai energiaválság zűrös időszakba taszította a szomszédunkat. Javulni látszik a helyzet, de a problémáikat valóban letudva nézhetnek az ünnepi időszak elé?
2021. 12. 02. 12:06

Mi vezetett a moldáv gázválság kialakulásához?

Október utolsó napjaiban az Európai Bizottság 60 millió eurós segítséget ígért Moldovának, hogy elősegítse a hetek óta zajló gázkrízis megoldását. Hogyan fajult odáig a helyzet, hogy a Gazprom már a gázcsapok elzárásával fenyegetőzött?

Blogok

BBB

Polémia

LeaderShape

Diplomaci

Klímapolitikai Intézet