Reading time: 2 minutes

Vajon mi az Európai Unió jövője? Erre a kérdésre kerestük a választ a november 21-én a hatályos szabályoknak megfelelően online megrendezett, angol nyelvű MCC Brit Parlamenti Vitán, a Vezetőképző Akadémia projektjeként. Az idei tételmondat egy jelenleg is aktuális törésvonalra mutat rá, ugyanis a “This House believes that the future of the EU does not lie in the ever closer union.” mondat ellen és mellett érveltek diákjaink.

A projekt célja, hogy a brit parlamenti vita szabályait meghonosítsuk az MCC-n belül is, valamint a vitázók stratégiai gondolkodásmódja, retorikai tehetsége és angol beszédkészsége fejlődhessen. A vita megvalósulásában közreműködött zsűriként Surjányi Fanni, az MCC Kutatási vezetője és a Vitaakadémia alapítója, valamint Rodrigo Ballester, EU- szakértő, az Európai Parlament és az Európai Bizottság korábbi munkatársa is, jövő januártól pedig az MCC Diplomáciai Műhelyének vezetője. Mindketten kiemelték, hogy bár a jó vita alapja a felkészülés, a szenvedély és a meggyőzőkészség elengedhetetlen a győzelemhez.

A legjobb vitázónak Hetyésy Anna bizonyult, míg csapatként a Holló Richárd és Szopkó Rebeka alkotta “Nyitó kormányzó” páros tudott nyerni. Nekik és minden vitázónak szívből gratulálunk!

Fotó: Dombos Janó