Reading time: 1 minute

A migráció hatása – mint megannyi más világjelenségé – nem egyértelműen hasznos vagy káros – szögezte le Marsai Viktor, a Migrációkutató Intézet kutatási igazgatója, aki kitért az orosz-ukrán háború miatt bekövetkezett migrációra is. Európa a második világháború óta nem látott ekkora menekültválságot, és még nem látni a végét. A szakértő felhívta a figyelmet a 2015-ös és a 2022-es válság közötti főbb különbségekre és hasonlóságokra is. Ukrajnából a közvetlenül szomszédos országokba menekülnek az emberek, mégpedig a hazájukban zajló háborús konfliktus miatt, nem pedig a jobb életszínvonal reményében indulnak útnak. A korábbi migrációs válság során részben a polgárháborús országokból több biztonságos országon át egy általuk választott országba igyekeztek eljutni anélkül, hogy az első lehetséges helyen menedékek kértek volna, vagy kifejezetten gazdasági bevándorlókról volt szó.

A világban két migrációs modell létezik: az öböl-menti országokban nem igazán van jelen strukturált intézmény- és szabályrendszer, az érkezők jobbára saját erőből, például stadionépítkezéseken munkát vállalva, de állami korlátozás, illetve jogbiztosítás nélkül maradhatnak az országban; míg az európai országok inkább egyfajta „szerződéses” modellben gondolkodnak, jogérvényesítő fórumokat működtetnek, ugyanakkor meghatározott (különböző) mértékű alkalmazkodást várnak el – világított rá Kováts András, a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület igazgatója.

A kerekasztal-beszélgetés után a szakértők a rendezvényen résztvevő érdeklődőkkel kötetlen társalgás formájában osztották meg a téma más aspektusaira vonatkozó véleményüket és válaszoltak az egyéni kérdésekre, felvetésekre is.