Ha meghalljuk Irán nevét, eszünkbe juthatna a pazar keleti építészet, vagy a gazdag nyelvi- és kulturális örökség. A tudósításokban, riportokban ugyanakkor többet hallunk a felszín alatt és talán felette is húzódó problémákról, konfliktusokról. Olyanokról, mint a gazdasági recesszió, mélyülő társadalmi törésvonalak, gyorsuló urbanizáció - csak néhány a közel-keleti országot érő kihívások közül. Míg az elmúlt években az ország nukleáris programját figyelte árgus szemekkel a nemzetközi közösség, napjainkban a tavaly szeptemberben indult, elhúzódó tüntetéshullámra, az Oroszországnak biztosított fegyverszállításra és a január végi dróntámadásra irányul a médiafigyelem. A szegedi előadás alkalmával a Migrációkutató Intézet kutatója előadásában azt mutatja be, hogy merre tart a bel- és külpolitika 2023 végéhez közeledve a Közel-Kelet egyik legfontosabb erőcentrumában, a türk és arab világ határán fekvő perzsa államban.

--------------------------

Kmeczkó Sára: az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán szerezte meg alapszakos diplomáját keleti nyelvek és kultúrák – arab szakirányon és iranisztika minoron, 2022-ben pedig kitüntetéses diplomával végzett iszlám tanulmányok mesterszakon. 2023-ban végezte el a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán a nemzetközi biztonság- és védelempolitika alapszakot. Jelenleg az NKE Hadtudományi Doktori Iskola doktorandusza és a Migrációkutató Intézet munkatársa. Főbb kutatási területei közé tartozik a francia migrációs politika alakulása az észak-afrikai országok migrációs helyzetével összefüggésben, illetve az iráni katonapolitikai gondolkodásban meghatározó jelentőségű duális hadseregszervezet elmélete.

Vargha Márk: 2010-ben végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Állam- és Jogtudományi Karán, jogász szakon, valamint párhuzamosan dániai népfőiskolai képzés keretében identitás és kommunikáció főszakon folytatott tanulmányokat. A Az Intézetnél végzett munkája során kutatási területei a migráció nemzetközi és EU-jogi vonatkozásai, valamint a migrációnak az olasz bel-, külpolitikára és közvéleményre gyakorolt hatása.

Az eseményen történő részvétel ingyenes, azonban minden esetben regisztrációhoz kötött.

Regisztráció

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!