Olvasási idő: 2 perc

Az MCC Lunch Talks rendezvénysorozat előadásán Menyhárd Attila, a Modern Jogi Műhely vezetője volt vendégünk, aki a digitális vagyontárgyak, köztük a kriptovaluták és az NFT-k jogi természetéről beszélt.

Menyhárd Attila előadásában kitért azokra a vitákra, melyek ezen javak jogi meghatározásáról szólnak, azaz, hogy utóbbiakat tekinthetjük-e a tulajdonjog tárgyainak a polgári jogban. Az azonban vitathatatlan, hogy jogi értékkel bírnak. A jogi természetükön való gondolkodás olyan alapkérdésekhez vezet el, mint a pénz jogi fogalma, a „tokenizálás” jogi hatása, az értékpapírok meghatározása. Ennek alapján lehet ugyanis megválaszolni azokat a kérdéseket, hogy ezek a vagyontárgyak milyen szabályok szerint forgalomképesek, lehetnek-e hitelbiztosítékok és hogyan viselkednek a hagyaték tárgyaként.

Talán a leggyakrabban firtatott kérdés a kriptovaluták és az NFT-k piaca kapcsán a szabályozásukra vonatkozik. Menyhárd Attila úgy véli, hogy a gyakran „vadnyugat”-ként emlegetett, központosított hatalom nélküli piac voltaképp támogatja a jog „alulról felfelé irányuló” fejlődését, szabályozásnak jelenleg nem látja szükségességét. A magánjog további területeire is kalandozva beszélgetett az előadóval Thibaud Gibelin, az MCC vendégoktatója, valamint Kozma Gábor, az MCC Magánjogi Műhely tagja.