Olvasási idő: 4 perc

Budapest, 2022. augusztus 17. - Hatalmas népszerűségnek örvend a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Fiatal Tehetség Programja (FIT), amelyre a 2022-es felvételi időszakban mintegy 2200 általános iskolás diák jelentkezett határainkon innen és túl. A Program 2015-ös megalakulása óta óriási fejlődésen ment keresztül: már tavaly is kiugró számokat produkált, de az idei év ennél is meghatározóbb volt a jelentkező diákok számát illetően.

A Mathias Corvinus Collegium működése 2020-ban fordulóponthoz érkezett: a korábbi intézményi alapokon egy Magyarországon egyedülálló szellemi építkezés indult el. A 26 éve működő tehetséggondozó intézmény mára már tudásközponttá vált hazánkban: 15 helyszínen foglalkozik a fiatal tehetségek nevelésével, képzésével. Az alapítvány programjait nemcsak Magyarországon, de határainkon túl is nagy érdeklődés övezi, ahol már összesen 8 helyszínen várják az MCC-s központokba a diákokat.

Az MCC történetében jelentős eseménynek számított, amikor 2015-ben az általános iskolás korosztály felé is nyitott, és útjára indította a Fiatal Tehetség Programját (FIT). Amikor hét évvel ezelőtt létrejött a FIT, az MCC célkitűzése volt egy olyan tehetséggondozó pályaív létrehozása, amely a felső tagozattól a középiskolán át, egészen az egyetem befejezéséig – sőt, azon túl is – kíséri a tehetséges, kiemelkedő képességű diákokat. E pályaív a 2022-2023-as oktatási évben válik teljessé, ugyanis most érkezik el az első, 2015-ben elindított FIT-évfolyam az egyetemi tanulmányok kapujához.

Az általános iskolásoknak szóló képzés oktatási koncepciójában az alapítvány többéle alapcélt vegyít: egyrészt törekednek a tudományok svédasztalának bemutatására, hogy a diákok minél előbb, minél több tudományterülettel – a kémiától a pénzügyi ismereteken vagy a drónprogramozáson át a retorikáig – megismerkedhessenek. Másrészt az MCC fontosnak tartja, hogy a tehetségek a tantárgyakra szegmentált iskolai oktatással szemben a tudományterületek összefonódását, az interdiszciplinaritást is érzékeljék.

Az MCC FIT Programra 2021-ben 1251 fő jelentkezett, amely már tavaly is meghatározó adatnak számított. Az idei felvételi időszak minden eddigi eredményt felülmúlt: mintegy 2200 diák jelentkezett a FIT képzésre. A legtöbben a marosvásárhelyi, szegedi, budapesti, debreceni, győri, beregszászi, kolozsvári, valamint miskolci FIT Programra nyújtották be felvételi igényüket, de az adatok tekintetében nem sokkal maradt le Nagyvárad, Sepsiszentgyörgy, Szatmárnémeti, illetve Pécs. Az újonnan létrejött nyíregyházi képzési központ is hatalmas népszerűségnek örvend, közel 90 általános iskolás diák szeretne bekerülni a régió FIT Programjába. Székesfehérvár, Szolnok, Kecskemét, Szombathely, Szekszárd, Veszprém az erős középmezőnyt képviselték, de Békéscsaba, Zalaegerszeg és Arad sem mutatott jelentős elmaradást a jelentkezők számát illetően. Az adatokból egyértelműen látszik, hogy a Mathias Corvinus Collegium nemcsak Magyarországon, hanem határainkon túl is igen népszerű. A hazai MCC képzési központokba összesen 1497 (68%), a határainkon túlikba pedig 703 (32%) fejlődni vágyó általános iskolás fiatal adta be jelentkezését.

A Fiatal Tehetség Program az MCC oktatási, képzési rendszerének alappillére, hiszen itt kezdődik minden: a diákok már fiatal korban olyan, a hagyományos oktatást kiegészítő ismeretekre tehetnek szert, amelyek megalapozzák fejlődésüket, valamint az alapítvány többi képzési programjába történő sikeres felvételit. A megszerzett tudás mellett, a fiatalok itt találkozhatnak elsőként a közösségépítés, közösséghez való tartozás, a csapatmunka meghatározó erejével, hiszen az MCC egyik mottója, hogy az oktatási funkció mellett, közösséget is építa cél egy egész Kárpát-medencét összekötő és meghatározó tehetséggondozó hálózat kialakítása. A Fiatal Tehetség Program szeptembertől 1550 általános iskolás diák fejlődését támogatja.