Olvasási idő: 2 perc

Szabad-e a szabadidő? A magyar fiatalok szabadidős tevékenységei és kulturális fogyasztási mintázatai címmel Kiss-Kozma Georgina, az MCC Ifjúságkutató Intézet kutatójának előadását hallgathatták meg a kecskeméti érdeklődők, diákok és pedagógusok, a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár dísztermében, a kecskeméti képzési központ szervezésében.

Az izgalmas előadáson többek között a 15 és 29 életév közötti fiatalok szabadidő-eltöltését, kultúra-fogyasztását és sportolási szokásait ismerhettük meg, egy 8000 magyar fiatallal elvégzett kérdőíves kutatás adatai alapján. A szabadidő folyamatos változását nagymértékben befolyásolja a technológia felgyorsult fejlődése, a globalizáció és a járvány – tudtuk meg Kiss-Kozma Georginától, aki arra is kitért, hogy a fogyasztói társadalom kialakulása különösen a fiatalok életmódját érinti lényegesen, egyre erősebben jelenik meg a fogyasztási kényszer és a fiatalok szabadidős tevékenységében egyre fontosabbá válik a fogyasztás. A családdal és barátokkal töltött tevékenységek mellett nagy szerepet kap a fiatalok életében a képernyős tevékenységekkel töltött szabadidő. A kulturális terek látogatottsága és a sportolással töltött idő csökkenni látszik a fiatalok életében – azonban ez leginkább a járványnak köszönhető.

Az előadó a résztevők felmerülő kérdésekre is örömmel válaszolt, melynek során felmerült a határon túli fiatalok szabadidős szokásainak megismerése, valamint az önkéntesség népszerűsége, tendenciái és a kutatási módszertani háttere is.