Olvasási idő: 3 perc

Hiánypótló és formabontó szakmai pódiumbeszélgetést szervezett a Klímapolitikai Intézet a magyarországi hulladékgazdálkodás és körforgásos gazdaság jövőjéről, ahová az akadémiai, a vállalati és a kormányzati szféra legnevesebb szereplőit invitáltuk meg.

A 2022. november 29-én megrendezett eseményen Dr. Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár, Pethő Zsolt, a MOL körforgásos gazdálkodási szolgáltatások igazgatója és Dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora vettek részt. A beszélgetést Bera Péter, a Klímapolitikai Intézet vezető kutatója, hulladékgazdálkodási és körforgásos gazdaság szakértő moderálta. 

A panelbeszélgetésen elhangzott, hogy a körforgásos gazdaság nemzetstratégiai kérdés, egyszerre szól egy adott ország versenyképességéről és a környezeti fenntarthatóságról, az életminőség javításáról. Az ásványkincsek, a nyersanyagok és az energia egyidejű rendelkezésre állása kulcsfontosságú, ezért kell kiemelten foglalkoznunk a hulladék újrahasznosításával és az egyes termékek újrahasználatával, amelyben a vállalatoknak, a lakosságnak és a kormányzati szereplőknek egyaránt van felelősségük – értettek egyet a meghívott vendégek. Az egyes anyagok újbóli hasznosíthatósága mellett törekedni kell a tervezett elavulás jelenségének a visszaszorítására, és a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer is napirenden van. A hulladékmennyiség mérséklése érdekében a javíthatóságnak, a tartósságnak, a betétdíjas rendszer bevezetésének is figyelmet kell szentelnünk. A világ sokat fejlődött, de ebben a tekintetben nem biztos, hogy jobban állunk, mint korábban. Fura módon, pár évtizeddel ezelőtt több minden volt javítható, szerelhető. Az áruk nagyobb arányban voltak tartósabbak és visszaválthatóak, mint napjainkban.

Az európai uniós elvásárok szerint 2035-re a megtermelt lakossági hulladék 65%-át kell majd valamilyen formában újrahasznosítani a tagállamoknak. Ahhoz, hogy kevesebb hulladékot állítsunk elő, a megtermeltből /(vagy) keletkezett mennyiségekből viszont többet használjunk fel újra, személetformálásra, ösztönzőkre és szankciókra is egyaránt szükség van. A MOL a hulladékgazdálkodási koncessziós pályázat nyertesként az újrahasznosításon felül energiahordozót és energiát szeretne a hulladékból előállítani, amely hosszú távú vállalati stratégiájának szerves része. A vállalat 2023. július elsején kezdi meg a rendszer felállítását, a munkához szükséges előkészületek már jelenleg is zajlanak. Jelenleg három válogató üzem tervezése zajlik, de a begyűjtés és a szállítás logisztikai infrastruktúráját is fejleszteni fogja a cég, amelynek keretében egyeztetést kezdeményez a partnereivel, hogy a hulladékbegyűjtés rendszere a lehető leghatékonyabb legyen.