Olvasási idő: 4 perc

"Ez nem rövidtávfutás. Kormányokon és generációkon átívelően kell gondolkodni róla. Mi elkezdtük, most ti jöttök." – bátorította az MCC Egyetemi Program diákjait a MOL elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt, akivel a fiatalok az energetikában zajló történelmi átalakulásról, és az iparágban rájuk váró lehetőségekről is beszélgettek.

A kőkorszaknak sem azért lett vége, mert elfogyott a kő. Az olajkorszaknak sem azért lesz vége, mert elfogy az olaj – folytatta a MOL első embere az OPEC-et megalapító, egykori szaudi olajminiszter bölcsességét, és adta meg a diákjainkkal folytatott beszélgetés alaphangját. Hernádi Zsolt elmondta, a világ energiaigénye 20 év alatt 40 százalékkal fog nőni. Ha évente szinte megduplázzuk az energiamixben a megújuló energiaforrások arányát, akkor sem fogjuk tudni utolérni magunkat, azaz még egy jó darabon meghatározók lesznek a hagyományos, fosszilis energiahordozók.

Az energetikai szektor súlya nem fog csökkenni a jövőben, viszont átalakul – tért át a jövőre a csúcsvezető, aki szerint ez az átalakulás nem most kezdődött. Már korábban voltak jelei annak, hogy az „aranykornak” lassan vége. Olyan magasan volt az olaj ára, hogy az azt vetítette előre, az iparág megeszi önmagát, tehát előbb vagy utóbb az alternatív energiák felé fordul a világ. Ehhez jött még a geopolitikai instabilitás, majd pedig a klímavédelem. Ez utóbbinak lesz a leghosszabb távú hatása az életünkre – vont egy gyors mérleget Hernádi Zsolt.

Az Európai Unió 2050-re el akarja érni a karbonsemlegességet. Még távolinak tűnik ez az időpont, de ha onnan tekintünk az egészre, hogy addig mi mindent kell tennünk, akkor nagyon közel van. Az elmúlt 100 évben ugyanis karbonra épült a gazdaságunk. A MOL elnöke szerint mégsem lehetetlen küldetés az, amit úgy hívunk, "zöld energia átmenet".

A vállalatok – így a MOL is - készen áll ál az átalakulásra. Nálunk a technológia, nálunk az anyagi képesség és nálunk a legfontosabb, ami ehhez kell: a tudás. Az új technológiákat, amelyek nélkül elképzelhetetlen az átalakulás sikere az ipar tudja behozni. Ezért az energiaátmenetre lehetőségként tekintenek – emelte ki a magyar energetikai vállalat vezetője. Szerinte világszinten több mint 10 ezer milliárd dolláros befektetésre van szükséges a folyamat levezényléséhez. Magyarországnak pedig „csupán” az egyéves GDP-jét kell majd beforgatnia, ami azt jelenti, hogyha 30 év alatt akarjuk végrehajtani az átmenetet, évente a nemzeti össztermékünk 3 százalékát kell majd befektetnünk – végzett egy gyors fejszámolást. 

A folyamat elindult, javában zajlik, és a sikerre vitelében nem kevés szerepe lehet a mostani diákoknak. Mi elkezdtük, most ti jöttök – buzdította az MCC diákjait Hernádi Zsolt. Szinte minden szakemberre szükségünk van. Kiemelte: 15 éve működtetnek tehetséggondozó programot, amelynek részeként évente 150 friss diplomás szakembert vesznek fel, itthonról és külföldről egyaránt, majd egy belső képzési programon keresztül saját talentummenedzsment rendszerben képzik, fejlesztik őket tovább. Ennek kapcsán elmondta, hogy egy fiatal bármit el tud sajátítani, bármit képes megtanulni, vezető viszont csak abból lesz, akiben megvan a belső motiváció, hogy embereket motiváljon, utasítson, jutalmazzon és ha kell, kérjen számon.

A CsütörtöKI vendég címen tovább futó Kollégiumigazgatói est következő vendége Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos lesz. Az eseményt azért hoztuk létre, hogy az MCC Egyetemi Programjában résztvevő diákok kötetlen formában találkozhassanak és beszélgethessenek a jövőjüket befolyásoló kérdésekről az ország és a térség meghatározó vezetőivel, véleményvezéreivel.