Olvasási idő: 2 perc

Harmadik alkalommal hívta szakmai beszélgetésre a vármegye pedagógusait a szombathelyi MCC képzési központ. Fehérpataky Balázzsal, az MCC Fiatal Tehetség Programjának igazgatójával az iskolai konfliktusok sokféleségéről, a konfliktuskezelési technikák működőképességéről és a kritika időzítéséről is szó esett a délután során.

Mindannyian rendelkezünk valamilyen velünk született konfliktuskezelési készséggel, ezt azonban általában nem használjuk tudatosan. Fehérpataky Balázs kiemelte, hogy a tudatosság kulcsfontosságú a konfliktusos helyzetek kezelése során. Látnunk kell, hogyan reagálunk ezekre a szituációkra, és azt is észre kell vennünk, amikor a bevett szokásaink nem működnek, a technikáink nem válnak be. Elengedhetetlen, hogy időnként kívülről szemléljük saját magunkat, vagy ha ez nem sikerül, akkor bátran merjünk külső segítséget kérni. Meglehet, hogy egy kolléga, egy barát, aki más konfliktuskezelési megoldásokat alkalmaz, higgadtabban látja a mi helyzetünket, és segíthet feloldást találni.

Mivel az osztályközösségek kialakulása nem spontán történik, hanem afféle kényszerközösségként jönnek létre, nem várhatjuk el, hogy a diákok teljes egyetértésben éljék mindennapjaikat. Igenis lesznek feszült helyzetek, veszekedések. Ám nem szabad hagynunk, hogy a nézeteltérések hatására bármely tanuló is a közösség peremére sodródjon, vagy akár kitaszítsa őt a közösség. Ebben van kiemelkedően fontos szerepe a pedagógusoknak.

Fehérpataky Balázs abban látja konfliktusaink legfőbb forrását, hogy nem aktuálisan, „akkor és ott” mondjuk el egymásnak a problémáinkat és sérelmeinket, ahol és amikor azok érnek bennünket. Legtöbbször érleljük magunkban, folyamatosan növelve ezzel belső feszültségünket. Aztán általában a lehető legrosszabb pillanatban zúdítjuk a másikra minden ellenszenvünket. Fontos lenne, hogy a felmerülő konfliktusokat azonnal megbeszéljük. Tudnunk kell kritikáinkat olyan formába önteni, hogy azok ne alaptalan támadásként hassanak, és lehetőséget adjanak a vitapartnerünknek arra, hogy javíthasson a hibáján.

Úgy tűnik tehát, hogy a tudatosság az, ami kapaszkodót nyújthat számunkra a mindennapi konfliktusaink kezelésében. Amennyiben mi magunk mégsem tudunk túllépni egy-egy nehezebb szituáción, kérhetjük szakember segítségét.