Olvasási idő: 3 perc

Az MCC–Mindset Pszichológia Iskola diákja, Daróczi Gréta április 14-i előadásunkon Dr. Fodor Réka doktornővel beszélgetett, akit ma már legtöbben csak Afrékaként ismernek. Dr. Fodor Réka férjével, Greguss Sándor íróval közösen hozta létre az Afréka Nemzetközi Humanitárius Alapítványt, melynek célja, hogy az Afrikában élő embereket megsegítse félévenként szervezett missziói alkalmával. Az est során a hallgatóságnak lehetősége nyílt betekintést nyerni abba, hogy pontosan hogyan is néz ki egy afrikai misszió, milyen kihívásokkal találkoznak útjaik során, és hogy miért érdemes egyáltalán mindebbe belevágni.

Előadónk már a beszélgetés legelején kiemelte, hogy az életben az a legfontosabb, hogy kövessük az álmainkat, legyen az bármi, hiszen őt is mindig ez vezette az útján. Elmondta azt is, hogy a missziók célja, hogy a legszegényebbekhez juttassák el a megoldást: olyanokon tudjanak segíteni, akik nem is mernek gondolni arra, hogy kifizessék az ellátást, mivel ott nem létezik társadalombiztosítás. Afréka szerint azokon a területeken nem létezik ateista ember, talán ennek köszönhető, hogy mindenki vidám, mosolyog, legyen bármilyen a körülmény.

A tavalyi misszió komoly kihívások elé állította, hiszen a covid-19 miatt két hét helyett félévre kint ragadt, már az elején felismerve ugyanakkor, hogy nem a koronavírus, hanem az annak következtében kialakult hatalmas éhezés jelenti majd a legnagyobb problémát. Afréka elmondása alapján kiemelten fontos, hogy a missziók nagyon komoly csapatmunkát igényelnek, mivel hatalmas lelki megterhelést tudnak jelenteni, és mindig önmagába kell visszatérnie az álmaihoz, hogy folytatni tudja a munkáját. Emellett az segít számára túllendülni a mélyponton, amikor látja, hogy minden nehézség ellenére, mekkora hála van az emberekben, és hogy mindazon dolgok ellenére, amin keresztül kell menniük, milyen boldogok az afrikai emberek. Ilyenkor eszébe jut, hogy valószínűleg ő a legkisebb hitű az egész kontinensen. Szerinte az segít neki a földön maradni, hogy noha sikerül megmenteniük 7000 embert, mindig emlékezik rá, hogy mellette még ott van 150 millió, aki segítségre szorul, ennyien élnek ugyanis mélyszegénységben Afrikában.

Az előadás végén Afréka a nézők kérdéseire is válaszolt, így a diákok megtudták, hogy hogyan lehet segíteni a missziójukat, miben különböznek az afrikai kórházi állapotok az itthoniaktól, de azt is, hogy mit szólna Réka, ha a gyermekei a nyomdokaiba lépnének.

Nagyon hálásak vagyunk Afrékának, hogy megosztotta velünk nem mindennapi tapasztalatait!