Olvasási idő: 4 perc

A cikk folyamatosan frissül.

A Vezetőképző Akadémia tíz hallgatója megérkezett Dél-Afrikába, Fokvárosba. Az első este a Fokvárosi Egyetem munkatársai egy fogadás keretében üdvözölték a hallgatókat. A hely rövid megismerését követően el is kezdődtek a szakmai programok a Fokvárosi Egyetemen. Az első előadást Martin Hall professzor tartotta, aki Dél- Afrika történetén keresztül vezette be a hallgatókat a jelen kihívásaiba. Az előadás délután egy rendhagyó városnézéssel folytatódott, ugyanis a professzor folytatta a város ismertetését, a helyi érdekességek bemutatását, miközben a csapat körbeutazta Fokvárost.

A második nap programja Cecile Feront fenntartható fejlődésről szóló előadásával indult, melyet Max Pichulik követett, bevezetve a hallgatókat a társadalmi hatású befektetések világába itt Dél-Afrikában. A szakmai programok első céglátogatására is sor került, melynek keretében a hallgatók találkozhattak a TooMuchWifi korábbi és aktuális igazgatójával is.

A Vezetőképző Akadémia hallgatói a borászat rejtelmeiben merültek el az első szakmai hét végén. A Cultivate nevezetű borászat biztosította a helyszínt a délelőtt programjához. Dr. Jonathan Steyn, a fokvárosi egyetem 'Business of Wine' programjának a vezetője beszélt a borászat és a fenntarthatóság kapcsolatáról, annak társadalmi és környezeti aspektusairól.

A délután folyamán a csapat ellátogatott a Spier farmra, ahol az etikus farm, az etikus gazdaság fogalmával ismerkedhettek meg.

A hétvége Fokváros felfedezésével telt, a hallgatóknak lehetőségük volt a szakmai hét után kipihenniük magukat. A közösen megélt élmények és új tapasztalatok hozzájárultak az Akadémia közösségéhez. A csapat járt a Boulders Beachen, a Muizenberg Beachen, körbejárta a börtönszigetet (Robben Island), és bepillantott a Greenmarket Square kaotikusságába is. Vasárnap este pedig már hangolódott a következő hét szakmai programjára, ugyanis Szepessy Laci MCC Fellowship ösztöndíjas tartott előadást Afrika megújuló energiaforrásairól.

A második hetet a hallgatók a 'just energy transition' témájával kezdték, melynek keretében meghallgathatták Alecia Sewlal előadását. Az elméletet hamar láthatták a gyakorlatban is, mivel a JUWI energiacéghez tettek látogatást, ahol Richard Doyle fogadta őket. A téma alapos körüljárását követően a hallgatók egy vitahelyzetben találták magukat, és kipróbalhatták milyen politikusként, tudósként vagy a társadalmat képviselő emberként kiállni egy ügyért, hogy vajon milyen érvek és milyen csaták folyhatnak a való életben ezen szereplők között.

A keddi napon a hallgatóknak lehetőségük volt ellátogatni Langába, mely Fokváros egyik legrégebbi 'township'-je. A helyiek mind barátságosan fogadták őket, lelkesen beszéltek a mindennapjaikról, a megpróbáltatásaikról, valamint az élethez való hozzáállásukról. A hallgatók ellátogattak és beszélgettek ott fodrásszal, bútorossal, boltossal és étteremvezetővel is. A múlt heti 'socal impact investment' téma tökéletes kiegészítése volt látni Dél-Afrika ilyen arcát is.

A fokvárosi utolsó napot a Vezetőképző Akadémia hallgatói Sue von Hirschfeld előadásával töltötték és a vezetésről beszélgettek, valamint összegezték az itt töltött napok élményeit, tanulságait. Délután pedig már a következő úticél felé vették az irányt, Johannesburgba utaztak át a hallgatók.

Dél-Afrika mélyebb megértése végett ellátogattak az Apartheid Múzeumba, ahol Nelson Mandela személyiségével és munkásságával is jobban megismerkedhettek. Délután pedig Johannesburg egy szegénynegyede, Soweto volt fókuszban, ahol terepbejárás közben betekintést nyerhettek a hallgatók a térség problémáiba és kihívásaiba.