Olvasási idő: 2 perc

Fotókiállítással egybekötött pódiumbeszélgetést szervezett a debreceni MCC és a Migrációkutató Intézet március 7-én este az Aranybikában. A Mozgásban: migráció a kamerán keresztül című esemény közönsége bepillantást nyerhetett az újságírás, haditudósítás és a fotográfia világába is Gyurkovits Tamásnak és Jászberényi Sándornak köszönhetően, akik rendszeresen kísérik el az MKI munkatársait is migrációs útvonalakra.

A beszélgetés erős felütéssel kezdődött, Gönczi Róbert moderátor elmondta, hogy az ENSZ adatai szerint 300 millió ember él az országán kívül, ebből 100 millión menekültek. Magyarországnak két válsággal kell szembenéznie, míg délről migrációs válság addig keletről menekültválság teszi próbára az országot. A Migrációkutató Intézet járja a világot annak érdekében, hogy minél közelebbi képet kapjunk azokról a migrációs folyamatokról, amelyekről beszélünk: tapasztalat is legyen az állítások mögött. A fotók szerepen különösen fontos egy ilyen út során, így lenyomatot kaphatunk a valóságról.

A közönség megtudhatta, hogy Sándor Egyiptomban él, egy olyan országban, mely egyszerre kibocsátó- és befogadóállam, mondhatni egy migrációs hotspot. Tamás, az utóbbi időben tudósított képeken keresztül a magyar-szerb határról, a migrációs válság frontvonalából és a magyar-ukrán határról is, amin keresztül menekültek százezrei érkeztek az elmúlt egy évben szerte Európába.

Az előadók beszámolója szerint nagyon vékony a mezsgye, gyorsan kell mérlegelni, hogy morálisan mi engedhető meg egy fotó vagy az információ kedvéért.  Egy-egy, a kiállított fotókhoz hasonló kép megörökítése alkalmával gyakran extrém körülmények között kellet helytállniuk a szakembereknek. A legveszélyesebb helyek között említették a közel-keleti és az állandó instabilitás jellemezte afrikai országokat.

A Migrációkutató Intézet kiállítása egészen április 4-ig várja a látogatókat az debreceni képzési központjában. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!