Olvasási idő: 2 perc

Március 1-jén Király András László Magyarország Újdelhibe akkreditált nagykövete volt a vendégünk az Ambassador’s Talks keretében.

Magyarországon keveset tudunk Indiáról, az Indiai politikai elit viszont meglepően jól értesült Magyarországról. A nagykövet úr szerint ennek egyik oka az, hogy Magyarország érdekes a nyugati blokkon belüli önálló külpolitikája miatt, a kétoldalú gazdasági kapcsolatok pedig erősebbek, mint gondolnánk. India növekvő pályán van, és úgy tűnik, kezelni tudja a nagy népességnövekedés okozta nyomást, illetve a rendkívüli vallási és nyelvi diverzitást. A gazdaság potenciálja óriási, amit egyre inkább felszabadít az utóbbi éveknek az infrastruktúra megerősítésére irányuló politikája.

India lakossága 2030-ra eléri az 1.5 milliárdot, azaz megelőzi Kínát a világ legnépesebb államaként, és tíz év múlva a világ harmadik legnagyobb gazdasága lesz, miután 2025-ben megelőzi az Egyesült Királyságot, 2027-ben Németországot, 2030-ban pedig Japánt. Figyelni kell Indiára, vonta le a következtetést a nagykövet úr, ajándékokkal is meglepve az MCC-t, melyeket majd a jövendő „offline” időkben bemutatunk, felhasználunk.

Borisz Kálnoky, Média Iskola, Demkó Attila, Geopolitikai Műhely