Olvasási idő: 2 perc

A Mathias Corvinus Collegium és a Centro Studi Machiavelli politikai-stratégiai kutatóintézet rendezett csütörtök este konferenciát a római képviselőházban. A téma az európai uniós jog viszonya volt a tagállamok alaptörvényeivel.

Rodrigo Ballester, az MCC Európai Tanulmányok Műhelyének vezetője és Tymotheusz Zych, a varsói Collegium Intermarianum rektora nyitotta meg a vitaestet, melyet Az európai uniós jog elsőbbsége: túllépte-e az Unió a mandátumát? címen rendeztek meg. A konferencián olyan szaktekintélyek vettek részt, mint például Giulio Cementero és Guglielmo Picchi a Liga jobboldali kormánypárt képviselője, valamint internetes bejelentkezéssel Nicola Procaccini az Olasz Testvérek európai parlamenti képviselője. A Centro Studi Macchiavelli intézetet elnöke, Daniele Scalea képviselte.

A szintén részt vevő Francesco Giubilei a konzervatív Nazione Futura (Jövő Nemzete) mozgalom vezetője, az MCC korábbi vendégoktatója, az MTI-nek úgy nyilatkozott: a találkozó az Európai Unió működésének "újragondolásához" kívánt hozzájárulni.

"A lengyel, magyar és olasz felszólalók egyetértettek abban, hogy az EU-ban deklarált közös jog a gyakorlatban egyáltalán nem szakmai vagy érdembeli együttműködést jelent, hanem Brüsszelnek a biztosokon keresztül történő politikai megnyilvánulásairól van szó, miként ez Lengyelországgal vagy Magyarországgal szemben történt" - jelentette ki Francesco Giubilei.