Olvasási idő: 2 perc

2021. október 4-én délután az MCC Jogi Iskola Közjogi Műhely vezetője, Sulyok Márton meghívására érkezett hozzánk Arta Rama-Hajrizi, a koszovói alkotmánybíróság frissen (2021 nyarán) leköszönt elnöke, aki "Kosovo, the ECHR and Human Rights" címen tartott előadást a hallgatóknak.

Elnökasszony arra a gondolatra fűzte fel az előadását, hogy Koszovó olyan ország, amelyet a nemzetközi emberi jogi rezsim formál(t) napjainkig. Kitért arra, hogy a háborút követő rendezés nemzetközileg felügyelt rendszerében milyen intézményi szereplőkhöz kapcsolódva (UNMIK, SRSG) hogyan jöttek létre azok a dokumentumok (pl. Ahtisaari-terv), amelyek az alkotmány mai formáját és tartalmát orientálták. Ezek után érintette, hogy melyek azok a nemzetközi emberi jogi dokumentumok, amelyek közvetlenül alkalmazandóak az alkotmányos rendszerben és arról is beszélt, hogy hogyan lehet anélkül alkalmazni a bíróságok és az alkotmánybíróság eljárásában az Emberi Jogok Európai Egyezményét, anélkül, hogy az ország tagja lenne az Egyezményt elfogadó Európa Tanácsnak. 

Arta Rama-Hajrizi arra is reflektált, hogy a 2008 óta működő alkotmánybíróság milyen személyi összetétellel működött a nemzetközi rendezés utóhatásaként, s így érintette a testületben helyet kapott külföldi bírák személyét is. Az alkotmánybíróság hatásköreit részletezve, ügyeken keresztül bemutatta, hogy milyen emberi jogi ügyekben érték el a legjelentősebb eredményeket, és azt is, hogy milyen ügyekkel foglalkozik még a testület további hatásköreiben. Az alkotmánybíróság működése kapcsán szót ejtett az olyan különlegességekről is, mint a korlátozott ideig benyújtható utólagos normakontroll, illetve az alkotmánymódosítások tartalmi felülvizsgálatának kérdése.