Olvasási idő: 2 perc

Idén ötödik alkalommal rendezte meg az MCC Fiatal Tehetség Programja a FIT Kaland Tehetségversenyt. Az egy híján 100 jelentkező csapat negyedik osztályos diákjai idén az űrkutatás rejtelmeit kutatták. Ez nem is véletlen, hiszen a csapatok idén azt a feladatot kapták, hogy tervezzenek meg egy űrkutató programot, egy általuk kiválasztott bolygóra. A verseny során a három fős csapatok és segítőik 4 tehetségterület segítségével mutathatták be, hogyan hódítanának meg idegen bolygókat és milyen űrbázist telepítenének új lakhelyükre. A négy FIT-es oktatóból álló zsűri a Csillagászat és űrfizika, Színház világa, a Rejtélyes építészet és a Filmkészítés rejtelmei kurzusokhoz kapcsolódó feladatrészeket értékelt és pontozott.

A döntőbe jutott 10 csapat látványos, színes és tudásmorzsákkal telített projekteket adott le, amit múlt hét pénteken a döntő keretein belül bemutattak a zsűrinek és az érdeklődő vendégeknek. A Kárpát-medence minden pontjáról érkező csapatok hamar összebarátkoztak és egymás sikerének örülve tapsoltak a színpadi előadásokat látva. A döntő további szakaszában elvégezték az általuk készített, fizikai kísérleten alapuló rakétájuk kilövését és az űrállomásuk makettjét is prezentálták a zsűrinek.

A sikeres megpróbáltatások után, Lánczi Péter általános főigazgató-helyettes adta át a tíz döntős csapatnak járó díjakat. A harmadik helyezett a világító csillagkészlet és a gondolkodtató Agymenők kártyajáték mellett egy UFO Drónt, a második helyezett VR szemüveget, a FIT Kaland nyertes csapatának tagjai pedig a 2024-es évfolyamba való felvétel mellett egy űrteleszkópot is nyertek.

A harmadik helyezett az Űrbetyárok csapata Kolozsvárról, a második helyezett Győrből a SZ.p.éSZ csapat lett, míg az első helyezésért járó díjat A galaxis őrzői csapat vehette át Debrecenből.

A FIT Program célkitűzése, hogy a diákoknak a tudást egy izgalmas kalanddá és közösségi élménnyé formálja. Ebben a Tehetségversenyben maradéktalanul megvalósult, amit öröm volt a negyedikes csapatok arcán látni.

Jövőre találkozunk; gratulálunk a csapatoknak!