Olvasási idő: 2 perc

Az MCC békéscsabai KP-s diákjai egy klubdélután alkalmával a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum Terrakotta hadsereg kiállítását tekintették meg.

A múzeumlátogatás az első kínai császár korába vitt minket. Kalauzunk Nagy László tanár úr volt, aki rendkívül részletesen és érdekesen mesélt nekünk Qin Shu Huangti hatalomra kerüléséről, az egységes kínai birodalom létrejöttéről. Megtudhattuk, hogy

  • hatalmának megtartása érdekében építtette a Nagy Falat, és hogy nagyon sok vélt vagy valós ellenségével leszámolt. Ebbe aztán bele is zavarodott, nagyon félve attól, hogy halála után találkoznia kell ezekkel az emberekkel. Ezért készítette az agyaghadsereget, ugyanis azt gondolta, hogy megvédik őt a halál után is.
  • bár a kínai Nagy Fal hatalmas és erős, mégsem legyőzhetetlen. Csellel és ésszel bizony bejuthatott az ellenség a kapukon.
  • ebben a korban olyan fegyvert találtak fel és alkalmaztak, ami amellett, hogy a császár hatalmát megszilárdította, még a tatároknak is segített későbbi hódításaik során, többek között a magyarok ellen is. De szó volt a viseletekről, a hagyományról, a vallásról is.

A kínai történelem e korszakának megismerése során fontos információkkal lettünk gazdagabbak a világtörténelemről, és arról is, hogy a mai életünkre milyen hatással lehetnek a több ezer éves hagyományok.