Olvasási idő: 2 perc

Ezzel az önvallomással indította el Dr. Juhász Orchidea, a Miskolci Egyetem munkatársa Veszprémben tartott előadását a helyi MCC FIT-es és KP-s diákjai számára. Az ízeltlábúak varázslatos világa című előadás sokak életében most releváns változást hozhatott a korábbi előítéleteikkel kapcsolatban.

Interaktív, érdekfeszítő előadáson Dr. Juhász Orchidea először szigorú szabályokat vezetett be az ő kis házi kedvencei érdekében: gusztustalan helyett érdekes, undorító helyett meglepő és különleges, a pfúj és csúnya helyett egzotikus és a ronda helyett furcsa kifejezéseket lehetett csak használni. Olyan varázslattal mesélt állatairól, hogy bár semmi sem volt kötelező, az előadás végére mindenki kezén mászott valami furcsa, különleges vagy egzotikus állat. A látványos kiállításon mind élő állatok, mind szemléltető eszközök, de életciklus-preparátumok is helyet kaptak. Így madárpók, skorpió, különböző botsáskák, levélutánzó sáskák, imádkozósáskák, soklábúak, ászkarákok, a Föld legnagyobb csótányai, ostorfarkúak is láthatóak, esetenként tapinthatóak voltak.

Miért létfontosságú az emberek számára az ízeltlábúak léte a Földön? – hangzott el az ominózus kérdés. A válasz hosszát az előadás időkerete eléggé lekorlátozta, hisz Orchidea valószínűleg napokig tudta volna sorolni az okokat, csak, hogy párat említsünk: hogy három évünk sem lenne hátra csodálatos bolygónkon, ha ők kihalnának; vagy hogy a tőrfarkú rák különös kék testfolyadéka képes kimutatni a mikroszennyeződéseket a vakcinákból, illetve az űrbe küldött eszközök számára is teszterként szolgál.

Élménypedagógiában nem volt hiány, a diákok pedig bátran álltak a próbák elé, kinek hány madagaszkári csótány fér el a tenyerében.