Olvasási idő: 1 perc

Erőszakkal elérhetünk bizonyos célokat, de általában csak erőszakosabb lesz tőle a világ – mondta Hahner Péter, az MCC-Rubicon Történettudományi Műhelyének vezetője az MCC pécsi képzési központjában.

Az erőszak egy szebb jövő reményében? – Diktátorok a történelem fejezeteiből című előadáson a történész számos érdekes aspektusból mesélt a történelem forradalmi megmozdulásairól és azok kulcsszereplőiről.

Sok esetben nem kérdőjelezhetjük meg a diktátorok jobbító szándékát, azonban a változások kivitelezése erkölcsileg a legtöbb esetben elfogadhatatlan – tette hozzá a történész.

A diktátorok sokszor önmagukat kiválasztottnak tartják, és nem látnak semmi kivetnivalót a viselkedésükben. Egyszerűen úgy gondolják, az erőszak egy eszköz, s mint eszköznek egy irányítóra van szüksége, amit ők önként vállalnak. Sok esetben nem is értik, mi a probléma a tetteikkel. Ők hisznek a vízióikban, még akkor is, amikor több millió emberéletet követelnek a reformjaik.

Mivel azt gondolják vezetniük kell a „nem kiválasztottakat” legitimnek tartják a szörnyűségeket, amiket elkövetnek – mondta Hahner Péter