Olvasási idő: 5 perc

Újabb négy amerikai kutató érkezik Magyarországra, hogy a Budapest Fellowship Program (BFP) keretében tíz hónapon keresztül hazánkban kutassanak, oktassanak, valamint kulturális és szakmai eseményeken vegyenek részt. A BFP -ről és az új kutatókról sajtótájékoztatón számoltak be a program szervezői.

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a Hungary Foundation (HF) közös kezdeményezése 2020-ban indult és amerikai kutatók számára biztosít tízhónapos ösztöndíjat Magyarországon. A Budapest Fellowship Program célja, hogy az ösztöndíjasok kézzel fogható, hasznos szakmai tapasztalatokkal, ismeretekkel gazdagodjanak Magyarországról és Kelet-Közép-Európáról, valamint az MCC diákjai ne csak a hazai, hanem a nemzetközi megközelítésmódokkal is megismerkedhessenek, eligazodjanak más országok, kultúrák között. Az ösztöndíjas kutatók hazánkról elsőkézből szerzett ismereteiket pedig az Egyesült Államokban kamatoztathatják.

Anna Smith Lacey, a Hungary Foundation igazgatója elmondta, hogy a programot két évvel ezelőtt indították azzal a céllal, hogy Magyarország amerikai megjelenését árnyalják. Smith Lacey kifejtette, hogy a program résztvevői viszonylag széles politikai skálán mozognak. Az ösztöndíjas kutatók ittlétük során történelmi szeminárium sorozaton, magyar nyelvtanfolyamon vesznek részt, valamint film- és könyvbeszélgetéseken keresztül ismerkednek meg jobban a magyar kultúrával, melyek során többek között Nyáry Krisztián, Szerb Antal és Madách Imre művei segítenek megérteni a hazai viszonyokat. A program nem titkolt célja továbbá bemutatni azokat az épített és kulturális értékeket, amelyek Magyarországot naggyá teszik, valamint egy olyan kutatói közösség      kiművelése, akik értik és nem utolsó sorban érzik Magyarországot.

Szalai Zoltán az MCC főigazgatója hozzátette, hogy a Budapest Fellowship Program a Hungary Foundation és az MCC szoros és jó együttműködésének a gyümölcse. A szakember szerint a program egyik egyedi jellegét az adja, hogy a résztvevők mélyrehatóan megismerkednek a magyar nyelvvel és kultúrával, hiszen csak ezek ismeretében lehet érteni a Magyarországon történő eseményeket. Továbbá az ideérkező kutatók nem csak a magyarországi, hanem más Kárpát-medencében élő kutatókkal is megismerkedhetnek. A főigazgató hangsúlyozta, hogy a programból kikerülő ösztöndíjas kutatókat hazájukban a térség szakértőiként tartják számon és vannak már olyanok is, akik a program lezárulta után Magyarországon maradtak kutatni. Szalai Zoltán kiemelte, hogy az MCC idén rekordszámú, csaknem hatezer hallgatóval kezdi meg a tanévet.

A Budapest Fellowship Program most induló turnusában idén szeptembertől újabb négy amerikai kutató vesz részt. Tom Pearson jogász, diplomáját a George Mason University-n szerezte. 6 évet töltött Kambodzsában, ahol a Royal University of Law & Economics-on oktatott jogot, majd az egyetem két angol nyelvű LL.M. programjáért volt felelős. A programba való felvétele előtt jogi tanácsadóként dolgozott. A Külügyi és Külgazdasági Intézetben az orosz-ukrán háború geopolitikai környezetét, illetve az energiabiztonság kérdését fogja kutatni.

Luke Larson a Minnesota State University nemzetközi kapcsolatok szakán végzett 2017-ben, majd teológiát hallgatott a University of Saint. Thomas-on, mielőtt megszerezte az angol nyelvtanári képesítését. 2020-tól a programba való felvételéig angoltanárként dolgozott a kisvárdai Szent László Katolikus Gimnáziumban. Az ott töltött idő alatt lehetősége volt a nyelvtudását fejleszteni, ezért magabiztosan tud hétköznapi beszélgetéseket folytatni magyarul. A Nemzetpolitikai Kutatóintézetben fog kutatni. Kutatási témája a keresztény értékek helyzete a posztkommunista országokban.

Magyarország Európai Unióhoz és Oroszországhoz fűződő kapcsolatát vizsgálja majd a Danube Institute-ban Logan West, aki diplomáit az Ohio State University-n és az Institute for World Politics-en szerezte, nemzetközi tanulmányok és stratégiai hírszerzési tanulmányokból. A programba való felvétele előtt a Jacobs Corporation-nél dolgozott külpolitikai elemzőként.

Bence Szechenyi kutatási témája az ukrán menekültválság, melyet a Migrációkutató Intézet kötelékében fogja vizsgálni. A kutató a Bates College angol irodalom szakán végzett 2021-ben, majd Fulbright Fellowként egy évet töltött Magyarországon. Ittléte alatt elődjéről, Széchenyi Istvánról írt esszésorozatot, melyben azt vizsgálta, hogy az öröksége milyen hatással van a mai magyar politikára

A négy ösztöndíjas kutató a program kezdetén egy intenzív orientációs héten vesz részt, amely keretein belül betekintést nyertek a magyar történelembe az államalapítástól egészen napjainkig, megismerkednek Budapest történelmi belvárosával, a fogadóintézményeikkel és mentoraikkal, valamint a Hungary Foundation és az MCC kiterjedt hálózatával.