Olvasási idő: 7 perc

A debreceni városi környezettel harmonizálva, a régi, klasszikus épületrész stílusával összhangban és a modern műszaki elvárásoknak megfelelve újulhat meg az Aranybika Szálló a város szívében. A tervpályázatokat elbíráló szakmai bizottság több értékes pályázatot értékelve hozta meg döntését. A szakemberek szerint az első helyezett pályamű építészeti szempontból valódi választ ad az MCC szellemiségének megjelenítésére és ez teremtette meg leginkább az épített környezettel való összhatást. Ez összhangban áll annak a nemrégiben készített közvélemény-kutatásnak a megállapításával, amely szerint a debreceniek döntő többsége azt szeretné, ha egy a történelmi városképbe illeszkedő, hagyományos építészeti stílusú, felújított Aranybika állna Debrecen főterén.

Első és két harmadik helyezettet is hirdetett a szakmai bírólóbizottság az Aranybika Szálló felújítására és új oktatási központ létrehozására kiírt építészeti tervpályázaton. Emellett találó és megfontolásra alkalmas megoldásaik miatt további két pályaművet megvételre ajánlott a zsűri. A zsűritagok szerint a nyertes tervpályázatok egyaránt kifejezik az MCC küldetését, egyediségét; illeszkednek az Aranybika szecessziós épületrészéhez; valamint harmonizálnak a környezettel.

Az Aranybika Szálló rekonstrukciója - célok

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) célja, hogy a debreceni központjául szolgáló Aranybika Szálló történelmi hírével és jelentőségével összhangban ismét a város egyik ékköve lehessen: az épület rendkívül rossz állapotú, szocializmusban felhúzott szárnya helyett az MCC egy olyan korszerű oktatási központ megépítését tervezi, mely tömegében, léptékében illeszkedik a meglévő Aranybika Szálló szecessziós épületrészéhez, valamint a debreceni történeti környezethez. Az egykori szálló eredeti épülete pedig teljes körű, műemléki felújításon esik majd át. A beruházásnak köszönhetően egy, a 21. századi elvárásoknak megfelelő, az MCC oktatási programjainak befogadására alkalmas, új épületrész jön létre. Az Aranybika rekonstrukciójával az MCC törekvése nemcsak az, hogy új központ jöhessen létre, hanem az átfogó műemléki rekonstrukcióval értékmentést is végez, továbbá a teljes Aranybika tömb körüli közterület újragondolásával és egy intenzív közterületi zöldfelület létrehozásával megvalósulhat a tömbbelső revitalizációja is.

Tervpályázat – kiírás

Az alapítvány komplex urbanisztikai és építészeti tervpályázatot írt ki a debreceni Aranybika Szálló teljes körű felújításának, átalakításának és bővítésének megtervezésére. A felhívás magába foglalta az ingatlan körüli (magán- és köz-) terület környezetrendezését, rekonstrukcióját és új funkciókkal történő bővítését. Az Aranybika Szálló épületének műemléki rekonstrukciója és az 1973–76 között felhúzott szárny helyén épülő új rész nem függetleníthető sem szűken, sem tágan vett környezetétől.

Tervpályázat - bírálóbizottság

Az ingatlan felújítására és új oktatási központ létrehozására kiírt építészeti tervpályázatra 2022. július 15-ig lehetett benyújtani a pályaműveket. A szakmai legjelesebb képviselőiből álló bírólóbizottság tagja volt: Orbán Balázs, az MCC kuratóriumi elnöke; Erhardt Gábor Ybl Miklós-díjas építész; Szalay Tihamér Ybl-Miklós díjas építész tervező; Prof. dr. habil Krähling János, a BME Építészettörténeti és Műemléki Tanszék vezetője; Dévényi Sándor, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész; Kálmán Ernő Pro Architectura-díjas és Ybl Miklós-díjas építész; Benedek Dóra okl. építészmérnök; Kelemen Zsolt okl. építészmérnök; dr. Papp László Debrecen polgármestere és Gábor István, Debrecen főépítésze.

Tervpályázat - eredmény

A pályázat kapcsán 6 épületterv érkezett be, ebből egy pályamű nem felelt meg a tervpályázati kiírás keretében előírt, kötelező minimum követelményeknek, így kizárásra került. Az eljárás során fontos volt, hogy a pályamunkákban egyértelmű jel, utalás jelenjen meg arra vonatkozóan, mi a történeti, valamint, mi a 21. századi. A cél egy olyan egységes épületmegjelenés volt, amelyben egyes elemek – a történeti hitelesség mellett – félreérthetetlenül láttatják a modern kori jellegzetességeket is.

A bírálóbizottság egy pályaművet, a NAPUR ARCHITECT Kft. pályázatát kimagasló színvonalúnak ítélte, ugyanis építészeti szempontból valódi választ adott az MCC szellemiségének megjelenítésére – ez teremtette meg leginkább az épített környezettel való összhatást. A nyertes pályamű a maga radikálisan konzervatív szemléletével teljes mértékben kielégíti az MCC és a város polgárságának elvárásait. A debreceni történeti városkarakter talán legfontosabb helyszíne a Kálvin tér – Kossuth tér – Piac utca által határol terület. A szakmai bírálóbizottság szerint a pályamű által javasolt historizáló módszerű tükrözés a legkézenfekvőbb és a legközkedveltebb megoldás az új szárny kialakítására. Az épület minden homlokzatán következetesen végigviszi ezt a gondolatot, így az épületben nincs stílustörés – még akkor sem, ha így a hátsó homlokzat nem követi a kiírásban szereplő 21. századi megjelenést.

Emellett a szakmai grémium ugyancsak színvonalasan kidolgozottnak találta a PÉTERFFY + DŐRY architects Kft. és az ARCH-STUDIO Kft. pályaműveit, amelyek ezzel megosztott harmadik helyezést érték el. További két pályamű olyan találó és megfontolásra alkalmas részleteket mutatott fel, amelyeket érdemes lehet figyelembe venni, esetleg alkalmazni a nyertes terv továbbfejlesztése során. A bírálóbizottság így a TSPC Kft. és a PLAN - ART MÉRNÖKIRODA Kft. pályaműveit megvételre ajánlotta.

A debreceniek bevonásával zajlik majd a rekonstrukció

Az építészeti beruházás a városvezetés bevonásával zajlik és a helyi lakosság igényeivel összhangban történik. A debreceniek döntő többsége ugyanis azt szeretné, ha egy a történelmi városképbe illeszkedő, hagyományos építészeti stílusú, felújított épület állna Debrecen főterén – áll egy az MCC által megrendelt reprezentatív közvélemény-kutatásban. A felmérés azt mutatja, hogy a debreceniek a Nagytemplom után az Aranybika Hotelt tartják a legikonikusabb, történelmi, a városképet meghatározó épületnek. A cívisváros lakóinak legnagyobb része azzal ért egyet, hogy az Aranybikát a történelmi szárny stílusával egyezően kell befejezni és felújítani. Szinte valamennyi nyilatkozó támogatja a Mathias Corvinus Collegium felújítással kapcsolatos célkitűzéseit.

MCC Debreceni képzési központ

A Mathias Corvinus Collegium 2022 októberétől működteti debreceni képzési központját, az Aranybika épületében. Az intézményben elérhető az MCC több képzési programja is, így az általános iskola felső tagozatosainak szóló Fiatal Tehetség Program (FIT), a középiskolás korosztályt megszólító Középiskolás Program (KP), valamint a felsőoktatásban tanulóknak szóló Egyetemi Program (EP). A debreceni központ a most megkezdett tanévben mintegy 300 diáknak nyújt képzéseket és különböző közéleti programokat.