Olvasási idő: 2 perc

A Mathias Corvinus Collegium és a Nézőpont Intézet együttműködésében Ifjúságkutató Intézet kezdi meg működését az immáron 25 éves tehetséggondozó intézményben.

A szakmai műhely a társadalomkutatás módszereit alkalmazva végez kutatási tevékenységet, amellyel formálja a szakmai vitákat és segíti a tudástermelést. Az Ifjúságkutató Intézet munkáját Székely Levente, az MCC Szociológia Műhely vezetője irányítja.  

Az MCC számára mindig is fontos volt a közösségépítés missziója. Hazánk legnagyobb tehetséggondozó intézménye eddig is folytatott társadalomkutatással összefüggő tevékenységet, ez a terület azonban az ifjúságkutatás révén még inkább fókuszba kerül. A létrejövő Ifjúságkutató Intézet elsődleges célja a nemzedékek, kiemelten a fiatalok megismerése.

„Az Intézetet létrehozó szervezetek önmagukban is komoly ifjúságkutatási tapasztalatot halmoztak fel az elmúlt évek során, amelyek így tovább gazdagíthatók. Úgy gondolom, az új forma friss szemléletet, új lendületet is hoz magával.” – hangsúlyozta Székely Levente. Az Ifjúságkutató Intézet aktív szereplője kíván lenni a szakmai nyilvánosságnak, így rendszeres számíthatunk tőlük publikációkra, médiamegjelenésekre, szakmai együttműködések kialakítására. A négyfős szakmai stábbal induló kutatóintézet bekapcsolódik az MCC oktatási tevékenységébe is friss empirikus adatok elemzési módszereinek megismertetésével, kurzusokhoz kapcsolódó kutatási kérdések vizsgálatával, hipotézisek tesztelésével. Ezzel tovább bővül az MCC kutatóintézeteinek száma: a Migrációkutató Intézet, a Klímapolitikai Intézet, valamint a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért mellett már ifjúságkutatással foglalkozó szakmai műhelye is lesz az intézménynek. 

„A működését hamarosan megkezdő Ifjúságkutató Intézet reményeink szerint hozzájárul majd az MCC számára is oly fontos fiatal nemzedék gondolkodásmódjának jobb megértéséhez” - fogalmazott honlapunknak Szalai Zoltán főigazgató.