Olvasási idő: 3 perc

Az Ifjúságkutató Intézet a fiatalok, első szavazók politikai részvételéről és aktivizmusáról szóló konferenciát szervez szeptember 22-én Budapesten. Az eseményen a téma egyik szakértője, a HENDAL közvéleménykutató igazgatója, Marijana Plovanić is megosztja gondolatait a témával kapcsolatban. Az érdeklődők többféle aspektusból is betekintést nyerhetnek a magyar Z-generáció politikai viselkedésébe, valamint képet kaphatnak a horvát fiatalok ilyen irányú beállítottságáról is.

Az Ifjúságkutató Intézet Pillanatkép a fiatalok politikai részvételéről és aktivizmusáról című konferenciája nem általános szemszögből, hanem az ifjúság oldaláról közelíti meg a témát. Napjaink fiatalságáról, az első szavazókról olyan közhelyek élnek bennünk, mint a lázadás, a szabadosság, a radikális gondolkodásmódra való nyitottság, de vajon e feltevések megállják a helyüket a valóságban is?

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) égisze alatt működő Ifjúságkutató Intézet szervezésében egy olyan konferencián vehetnek részt az érdeklődők a Tas vezér utcai MCC Scrutonban, ahol a neves hazai szaktekintélyek mellett, a horvátországi HENDAL közvéleménykutató igazgatója, Marijana Plovanić is beszél majd a témával kapcsolatos tapasztalatairól, tudományos álláspontjáról. Plovanić többek között bemutatja e kérdéskörben született kutatását, így a jelenlévők nemcsak a hazai, hanem a szomszédságunkban élő Z-generáció politikai aktivizmusába is betekintést nyerhetnek.

A konferenciára látogatók komplex képet kaphatnak a 18–21 éves fiatalok politikai részvételéről és aktivizmusáról: a fiatalokról szóló legendák és mesék oldaláról közelíti meg a témát a rendezvény első panelbeszélgetésében részt vevő Szabó Andrea, a Társadalomtudományi Kutatóközpont (TK) intézetigazgatója; Juhász Gyula, a Társadalomkutató Kft. kutatási igazgatója; Pillók Péter, a Századvég Társadalmi Kutatóközpontjának igazgatója, valamit Csepregi Gábor magyar származású kanadai filozófus, az MCC Visiting Fellowship Programjának tagja. Szó lesz emellett a fiatalokat érintő 2021-es politikai folyamatokról, amelyekről – az MCC Press gondozásában megjelent Szélmolnárok viharos éve – Magyar politika, 2021 című kötet apropóján – Dúró József egyetemi adjunktus (Budapesti Corvinus Egyetem), Tóth Miklós Bálint kutató (MCC Társadalom- és történelemtudományi Iskola), valamint Hajdú András kutatótanár (MCC Társadalom- és Történelemtudományi Iskola) fejti ki gondolatait.

Székely Levente, az Ifjúságkutató Intézet igazgatója saját kutatás alapján, valamint az országgyűlési választások tükrében beszél majd arról, melyek az első szavazók preferenciái, illetve kitér arra a kérdésre is, hogy vajon az ifjúság megalapozottan képes-e választani?

Az eseményről további információ a Mathias Corvinus Collegium (MCC), valamint az Ifjúságkutató Intézet hivatalos Facebook oldalán olvasható

További információ:

https://ifjusagkutatointezet.hu/