Olvasási idő: 3 perc

A Migrációkutató Intézet és a Mathias Corvinus Collegium közös szervezésében megrendezett eseményen Heinrich Kreft az Andrássy Gyula Német Nyelvű egyetem professzora mutatta be Luxemburg történelmét, valamint migrációs politikáját. Kreft beszélgetőtársa Vargha Márk, a Migrációkutató Intézet vezető elemzője volt.

Luxemburg történetével kapcsolatban az Andrássy Egyetem professzora kifejtette, az ország Európa két nagyhatalma Franciaország és Németország között fekszik, ezek vetélkedése pedig alapjában befolyásolta az ország sorsát. Az első világháború alatt mind Franciaország, mind pedig Németország megszállta az országot, majd ezt követően a hitleri Németország annektálta Luxemburgot. A második világháború alatt Luxemburgból is toboroztak katonákat a német fegyveres erők soraiba.

Luxemburg külpolitikája Kreft jellemzése szerint az erős nemzetközi jelenléten, illetve a szomszédos államokkal fenntartott szoros kapcsolaton alapszik. A professzor elmondása szerint az ország igyekszik minden nemzetközi vállalásának eleget tenni, többek között a katonai misszióknak is. Emellett Kreft kiemelte, amennyiben egy BENELUX (holland, belga, luxemburgi) jelöltnek esélyes egy fontos pozíció betöltésére valamely nemzetközi szervezetnél, Luxemburg alapvetésként ezt a jelöltet támogatja.

Kreft előadása során kitért az ország migrációs és integrációs tapasztalataira is. Elmondása szerint a frissen függetlenedett Luxemburg kezdetben szegény agrárország volt, jelentős kivándorlással. Az első bevándorlási hullám az 1870-es – 1880-as években jelentkezett, az érkező olasz és német bevándorlók pedig jelentősen felvirágoztatták az ország iparát és mezőgazdaságát. A következő bevándorlási hullám az 1950-es évekre datálható, ekkor nagyszámú portugál bevándorló érkezett az országba. A professzor elmondása szerint a portugál örökség napjainkban is igen erős Luxemburgban, jelenleg a lakoság 15%-a rendelkezik portugál útlevéllel.

Luxemburg a 2015-ös migrációs válságra történelmi tapasztalatai szerint reagált. A válság csúcspontján buszokat küldött a Németországban tartózkodó szír migránsok egy részének Luxemburgba szállításához. Fontos azonban kiemelni, hogy az integrációs programok ellenére a luxemburgi kormányok nem tervezik állampolgársághoz segíteni az országban tartózkodó migránsokat. A luxemburgi politikai pártok hozzáállásával kapcsolatban Kreft kiemelte a jobboldali pártok alapvetően migrációkritikusak, a Frontex képességeinek fejlesztése és a külső határok megerősítése mellett érvelnek. A további politikai pártok elsősorban Jean Asselborn kül-, európai- és belügyminiszter véleményével értenek egyet, az összeurópai megoldást támogatják, valamint elutasítják az Európai Unió külső határaira tervezett kerítéseket.

A közönség kérdéseire reagálva Kreft elmondta, napjainkban egyetlen európai állam kizárólagos befolyása sem érvényesül Luxemburgban. A politikai és tudományos életben a francia, a gazdasági életben a német, míg a bank- és pénzügyi szektorokban angol befolyás figyelhető meg.  Emellett, mint a professzor kiemelte az országban működik az Európai Unió több szervezete, ügynöksége, valamint a NATO beszerzési hivatala is.