Olvasási idő: 3 perc

Alig néhány lépésre a Koronázó Bazilika romjaitól és az Országalmától talált új otthonra a Mathias Corvinus Collegium székesfehérvári központja, a megújult épületet a történelmi egyházak vezetői áldották meg. A székesfehérvári MCC-ben az idei tanévtől már több mint 300 általános iskolás és középiskolás diák tanul.

A tanévnyitó ünnepségen Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója felidézte, a világjárvány idején, 2021-ben nyitották meg a képzést a városban, kezdetben online, később maszkban tudtak tanulni a diákok, akiknek a száma mára meghaladta a 300-at. „Ez is bizonyítja, hogy a jelenlétünkre nagy igénye volt a székesfehérváriaknak és a környéken élőknek” – mutatott rá Szalai Zoltán. Hozzátette, az eredeti központot kinőtték, ezért költöztek át az egykori bankszékház, majd takarékszövetkezeti fiók nagy múltú épületébe, a város szívébe, ami a megközelíthetősége miatt a diákok szempontjából is fontos tényező. Az intézményt rekordidő alatt, fél éven belül sikerült átalakítani, hogy megfeleljen közösségi és oktatási funkciójának. Vargha Tamás, a térség országgyűlési képviselője, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettese is megerősítette, hogy az MCC nem is költözhetett volna ennél jobb helyre a városban, az épület szellemisége plusz erőt ad majd az ott zajló tehetséggondozásnak. Östör Annamária képviselet-vezető hangsúlyozta, számára a megnyitó napja olyan, mintha egy nagy családi eseményen lenne, hetek óta erre készültek – ennek megfelelően magas színvonalú zenés, énekes és táncos produkciókat adtak elő az MCC-s diákok és munkatársak. 

Az ünnepélyes tanévnyitót követően rendezték meg Orbán Balázs, az MCC kuratóriumi elnökének könyvbemutatóját, a Huszárvágásról Székesfehérvár polgármesterével, Cser-Palkovics Andrással beszélgettek. Utóbbi külön is megköszönte az MCC-nek, hogy a koronavírus okozta nehéz körülmények között is megkezdte működését a városban, majd a Táncsics Mihály utca gyönyörű épületét kívül és belül is felújította a közösség javára. Orbán Balázs hangsúlyozta, ilyen típusú tehetséggondozás nincs máshol Európában, és a programok iránti többszörös túljelentkezés is azt mutatja, sikeres az MCC működése. „A mai oktatás radikálisan átalakult a több generációval ezelőttihez képest, az egyéni tehetséggondozás, az egyénre való figyelem háttérbe szorult. Az MCC-nek az a küldetése, hogy ezt a hiátust betöltse” – jelentette ki Orbán Balázs. A kuratóriumi elnök megjegyezte, azokat a diákokat keresik a Kárpát-medencében, akik érzik magukban az ambíciót, hogy a kötelező oktatási programnál többet tudjanak, és szívesen töltenék szabadidejüket azokkal a kortársaikkal, akik ugyanígy gondolkoznak. „Nemzetközileg is versenyképes diákokat képzünk, és ehhez minden feltétel adott” – hangsúlyozta Orbán Balázs.