Olvasási idő: 3 perc

A tanév első KP szombatja bővelkedett az izgalmas témákban: MCC-s életpálya, klímaváltozás és pénzügyileg fenntartható öko-problémamegoldás.

A Mathias Corvinus Collegium Középiskolás Programjával ismerkedhettek meg a debreceni diákok szeptember 17-én, nyilvános KP szombat keretében. A (még) nem MCC-s középiskolások mellett sok új, frissen felvételt nyert diák látogatta meg a tanév első szakmai rendezvényét. 

A programot – és egyben a KP-s tanévet – Bognár István Ádám, az MCC debreceni képviseletének vezetője nyitotta meg. Beszédében az MCC kínálta lehetőségek bőséges választékát, az MCC közösségformáló erejét és egész életpályát végigkísérő támogatását hangsúlyozta. 

A KP szombat délelőtti, plenáris szekciójában Dr. Rácz Lajos, az MTA doktora, a Szegedi Tudományegyetem professzora Klímaváltozások a történelemben címmel tartott lendületes előadást, történelmi példák során mutatva be az ember és a természet érzékeny egymásrautaltságát, a klímaváltozások társadalom- és életmódformáló hatásait.

Délután négyfős, fiatal startupperekből és természettudósokból álló csapat vezetésével kiscsoportos workshop keretében próbálhatták ki magukat a középiskolások. Ökológiai problémákra kerestek pénzügyileg is fenntartható megoldásokat. Kreatív ötleteik kivitelezhetőségéről 3 perces pitchekben kellett meggyőzniük a „befektetőket”, vagyis a zsűrit. 

A nap folyamán a régi és új diákok, valamint az érdeklődők megismerkedését segítő játékban is részt vehettek a diákok, így máris számos új barátság köttetett az MCC debreceni képviseletén, az Aranybika épületében.

A debreceni régió középiskolásainak október 9-ig van lehetőségük csatlakozni a KP csapatához.


A hétvége folyamán elstartolt a FIT Program is! Az immár hatodik évfolyamos diákok, Drónok világa kurzuson vehettek részt, ahol olyan kérdésekre kerestük a válaszokat, mint:

  • Hogyan készülnek a drónok?
  • Mire használják őket a tudósok, és mi civil emberek?
  • Hogyan repülnek?
  • Milyen fejlesztések zajlanak a drónok kapcsán?
  • Mi lesz a drónok jövője?

A kérdésekre a válaszok megérkeztek a drónok pedig sokat repültek!