Olvasási idő: 4 perc

Megnyitja kapuit a Roma Tehetség Program (RTP) által szervezett nyári egyetem, a Roma Summer School.

A tehetséges fiatalok július 2-ig lehetnek részesei a képzés által nyújtott érdekes, izgalmas szakmai és kulturális programoknak. A Scruton kávéházban tartott ünnepélyes megnyitót Farkas Mira Junior Prima díjas hárfaművész, valamint Nyári Oszkár színművész előadása színesítette.

A Roma Tehetség Program (RTP) munkatársai elkötelezettek abban, hogy megtalálják és felkarolják azokat a roma fiatalokat, akik tehetségük és szorgalmuk révén képesek lesznek olyan karrierutat bejárni, amellyel mintát adhatnak közösségük és az egész társadalom számára. A hagyományos, középiskolásoknak és egyetemre készülőknek szóló oktatás mellett a Roma Tehetség Program nyári egyetemet is szervez azoknak a tehetséges fiataloknak, akik rendszerezett, sokrétű ismereteket szeretnének szerezni a romák történelméről, társadalmáról és kultúrájáról. Olyan szakmai műhelyt kíván biztosítani a hallgatóknak, ahol lehetőségük nyílik az egymással, valamint a kurzusok vezetőivel a közös tapasztalatcserére és a horizontális tanulás elsajátítására.

Orbán Balázs az MCC kuratóriumi elnöke az eseményen elmondta: az identitások közötti feszültség egyre erősebb a mai világban, éppen ezért kulcsfontosságú számunkra, hogy meg tudjuk mutatni, van a világnak egy normális szeglete, és ez Magyarország, ahol tisztában vagyunk a saját identitásunkkal. Pontosan tudjuk, kik vagyunk, honnan jöttünk, hova tartunk, ismerjük saját értékeinket, történelmünket. A roma közösség minden magyar számára példaként szolgálhat, hiszen itt az egyszerre lenni cigánynak és egyszerre lenni magyarnak egy évszázadok óta létező kettős identitás.

Páskándi Ágnes, a Roma Tehetség Program igazgatója a rendezvényen Antoine de Saint-Exupéry szavaival élve elmondta, „Kultúrát ajándékozni (...) azt jelenti, hogy szomjúságot ajándékozol”. A Roma Summer School nyári egyetemet is ezzel a céllal szerveztük – fogalmazott a programigazgató. Feladatunk, hogy a tehetséges fiatalokban legyen vágy, szomjúság a roma kultúra mélységeinek megismerése iránt. Páskándi Ágnes szerint a roma kultúra élő, méghozzá olyannyira, hogy a többségi társadalomra is hatással van. Ez a kapcsolat pedig maga a kulcs, amely az elfogadás ajtaját nyitja meg mindkét fél számára. A Roma Tehetség Program és a Roma Summer School is azért született meg, hogy kitárja az ajtókat a tudásra vágyó tehetséges fiatalok előtt.

Rontó Renáta, a Roma Tehetség Program igazgatóhelyettese hangsúlyozta: a hagyományteremtő céllal szervezett nyári egyetem küldetése, hogy maradandó értéket adjon át a nagyközönség számára. Idén először a filmek világába is elkalauzolja az érdeklődőket azzal, hogy bemutatja a romák életét és szerepkörét a játékfilmeken, a dokumentumfilmeken és az antropológia filmeken keresztül – részletezte.  A képzés a szakmai ismereteken túl, kulturális élményeket is nyújt a résztvevők számára, hiszen szabadidős programjaink a roma kultúra színes palettáját tárja a Roma Summer School hallgatói elé – emelte ki Rontó Renáta.