Olvasási idő: 3 perc

Milyen problémákkal küzdenek manapság a magyarországi fiatalok? Többek között e kérdésre is választ ad a nemrég megjelent, Kívánj tizet! – A magyarországi fiatalok nemzedéki önreflexiója és jövőképe című tanulmánykötet, amelyet szerdán mutattak be az MCC budapesti, Tas vezér utcai központjában.

A kötetbemutató első kerekasztal-beszélgetésén szó volt arról, hogy a fiatalok számára különösen fontos a lakhatás és a munkaerőpiaci elhelyezkedés kérdése, amelyek az önállóvá válás fontos elemei. Mindkét oldalról megközelítve vannak hátrányból induló fiatalok: a lakásszerzést illetően ők a kiszámíthatatlan bérlakás-rendszerbe kerülők; a munkapiacon pedig ők az alacsonyan képzett vagy kisebb településeken élő fiatalok, valamint a bizonytalan, atipikus munkakörökben dolgozók. A panel résztvevői szerint az előbbi és az utóbbi esetében is az átjárhatóság és mobilitás lenne a megoldás. A kerekasztal során a kötet szerzői – Koltai Luca (elemzési igazgató, HÉTFA), Kocsis János Balázs (egyetemi docens, BCE, BME; alelnök Magyar Urbanisztikai Társaság) és Pillók Péter (tanszékvezető egyetemi docens, PPKE; igazgató, Századvég Társadalomtudományi Kutatócsoport) osztották meg gondolataikat.

Mit tud tenni az állam és az érdekképviseleti szervezetek a fiatalok legégetőbb problémáinak megoldása érdekében? – erre a kérdésre igyekeztek választ adni a második kerekasztal-beszélgetés résztvevői, akik egyetértettek abban, hogy fontos az ifjúsági szervezetek támogatása és az általuk képviselt fiatalok tudományos alapon való megismerése. Az eseményen elhangzott az is, hogy a fiatalokat a jelenlegi, rövidebb idejű, kivándorlást támogató programok segítik hatékonyan abban, hogy külföldi tapasztalataikat itthon kamatoztathassák. A résztvevők kitértek arra is, hogy az állam az ifjúság legégetőbb problémáját, azaz a bizonytalanságot olyan közösségek építésével tudja csökkenteni, amelyek nemcsak az online térben vannak jelen. A kormány emellett a munkaerőpiaci elhelyezkedés támogatásával (pl. képzések biztosítása, pályaorientáció – csökkenti az iskolai lemorzsolódás arányát) is képes enyhíteni a fiatalokban kialakult kételyeket. A beszélgetésen részt vett Nagy-Vargha Zsófia (fiatalokért felelős helyettes-államtitkár, KIM), Kovács Péter (a Nemzeti Ifjúsági Tanács elnöke) és Kiss-Kozma Georgina (az Ifjúságkutató Intézet kutatója).