Olvasási idő: 3 perc

Az indiai-csendes-óceániai térség nem csak egy földrajzi fogalom. A világ népességének több mint a fele itt él, de a világgazdaság 60%-a is ide összpontosul. Kína terjeszkedése jelenti a legnagyobb gazdasági és politikai kihívást a régióban – tudtuk meg Kei Hakatától szerda este az MCC debreceni képzési központjában!

Dr. Kei Hakata, a Seikei Egyetem Bölcsészettudományi Karának professzora, nemzetközi politikát és biztonsági kérdéseket tanít. A franciaországi Nancy II. Egyetemen közjogból doktorált, melyet követően a japán Külügyminisztériumban dolgozott. Portfóliójába az afrikai országokkal folytatott kétoldalú kapcsolatok és Afganisztán háború utáni újjáépítése tartozott. Vendégkutató volt az Ateneo de Manila Egyetemen (Fülöp-szigetek), az Oxfordi Egyetemen (Egyesült Királyság), a Külügyi és Külgazdasági Intézetben (Magyarország), és legutóbb a Nemzeti Tsing Hua Egyetemen (Tajvan). Legutóbbi publikációi közé tartozik az Indo-csendes-óceáni stratégiák: ’Navigating Geopolitics at the Dawn of a New Age’ (Társszerkesztő: Brendon J. Cannon, Routledge, 2021) és annak japán kiadása (Chuokoron Shinsha, 2022).

Hakata professzor kiemelte, hogy az USA és Kína geopolitikai konfliktusaiból a térség országai ki szeretnének maradni, és inkább megpróbálnak semlegesek maradni, mindkét szuperhatalommal jó gazdasági és diplomáciai kapcsolatot ápolni, hiszen hosszú távon ez az egyetlen lehetőség. Egy szabad és nyitott indiai-csendes-óceániai térség biztosításának okán 2017-ben újra életre hívták a QUAD-ot, ami nem más, mint egy laza biztonságstratégiai szövetség az USA, Japán, Ausztrália és India között. A szakértő véleménye szerint ez az informális együttműködés kényelmes minden résztvevő számára és nem lát esélyt arra, hogy egy NATO-hoz hasonló katonai védelmi szövetséggé fejlődjön a jövőben.

Az MCC Egyetemi Programos diákja, a beszélgetés moderátora, Ködöböcz Réka a Kína-Japán valamint az India-Kína viszonyról is kérdezte a kutatót, aki aláhúzta: jelenleg feszült kapcsolat jellemzi ezen országok viszonyát, sőt néhány esetben India és Kína között kisebb fegyveres összetűzések is előfordultak a határ mentén. A térség jövője sok izgalmat és mindenképp fejlődő pályát tartogat mind gazdasági, mind geopolitikai jelentőség szempontjából – zárta gondolatait Dr. Hakata.

Minden héten érdekes szakmai előadásokkal várja a látogatókat a debreceni MCC a világunk kérdéseivel kapcsolatban. A következő előadás 2022. november 30-án lesz melyen Böszörményi- Nagy Gergely, a Brain Bar alapítója mutatja be az MCC Press gondozásában megjelent „Nonkonform – A jövő olvasókönyve” című könyvét. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!