Olvasási idő: 4 perc

Izgalmas témákkal, szuper előadókkal, a viszontlátás örömével indult az új KP-s tanév a miskolci MCC-ben. Amellett, hogy egy kellemes délutánt tölthettek újra együtt KP-saink, sok újat is tanulhattak a demokratikus választójogról, a városok légszennyezéséről és az olimpiák történetéről.

Miskolc Város Diákpogármestere, Hudák Lilla és Konyári György, az MCC miskolci képviselet-vezetője köszöntötte KP-s diákjainkat az idei első KP-szombatunkon, majd Dr. Molnár Csaba, vezető kormányfőtanácsos, MCC-s alumnus jogász, az ELTE ÁJK oktatója tartott érdekfeszítő és tartalmas előadást „Demokratikus választójog” címmel.

Az országgyűlési képviselők megválasztása látszólag nagyon egyszerű: az kerül be a parlamentbe, aki a legtöbb szavazatot kapja. A téma azonban ennél sokkal összetettebb. Az előadás során - az alkotmányjogot segítségül hívva - megtudhattuk, mitől lesz egy választás demokratikus, melyek a XXI. század alapvető választási alapelvei, ki indulhat a választásokon, valamint hogyan lesz a voksból mandátum. A kezek a magasban, záporoztak a kérdések: Mit jelent a népképviselet? Magyarországon mely testület képviseli az embereket? Hogyan alakult ki a demokrácia? Mit jelent a hatalomgyakorlás? Ki képviseli a kisebbséget? Mit jelent a népszavazás? Mi az állandóság- és az egyenlőség elve? Ilyen és ehhez hasonló kérdések érdekelték a diákokat. Nemcsak rengeteg hasznos információval gazdagodhattunk, de sok érdekességet is megtudhattuk, többek között azt is, hogy a svájci Appenzellben, Innerrhoden kanton székhelyén a mai napig nem volna a nőknek választójoga, ha az ott élő férfiakon múlna.

Az elmaradhatatlan pizzaebéd után, a délutáni szekcióban is izgalmas workshopok közül választhattak diákjaink érdeklődésüknek megfelelően.

Fülöp Ferenc „És te mit szívsz?” figyelemfelkeltő címmel tartott foglalkozást, amelyen megtudhattuk, milyen tényezők befolyásolják a városi levegő minőségét, és hogyan hat a levegő szennyezettsége az egészségünkre. Az előadó azt is elmondta, milyen elemekből tevődik össze a beltéri levegő minősége, ahol időnk több mint 80%-át töltjük, illetve hogyan lehet hatásunk a város és a beltér levegőminőségére. Beszélgettünk a legjelentősebb légszennyezőkről, a városok stratégiáiról, és kidolgoztuk a saját levegő-minőségi tervünket is, konkrét problémákra koncentrálva.

A sport szerelmesei Fodor Richárd: „Athéntól Melbourne-ig – az olimpiai játékok arcai” című izgalmas, interaktív előadását választották. Az előadás során megtudhattuk, mikor történt az olimpiák történetének első bűncselekménye, ki doppingolt először, vagy hogyan szolgálhatták az olimpiai játékok egy ország saját politikai céljait. Az előadás három híres nemzetközi sportesemény történetén keresztül mutatta be a huszadik század három izgalmas mérföldkövét Athéntól Melbourne-ig.

Szemmel láthatóan hiányzott már diákjainknak az MCC-s közösség. Nagy örömmel köszöntötték egymást a hosszú nyáriszünet után. Az előadásokat követően még sokáig együtt maradtunk, sokat meséltünk új KP-s tagjainknak az MCC-ről, de talán a legjobb ismerkedési forma az volt, hogy ők is becsatlakoztak a KP-szombat programjaiba, és maguk is megtapasztalhatták, milyen tartalmas és izgalmas napokat tölthetnek velünk, ha aktív KP-s diákokká válnak.