Olvasási idő: 2 perc

Két nap alatt kilenc szekcióban 38 előadás hangzott el a Vállalkozáskutatói és Elemzői Hálózat immáron harmadik alkalommal megrendezett éves konferenciáján, a Mathias Corvinus Collegium Tas vezér utcai központjában. A hálózat a magyar egyetemek, kutatóintézetek, elemző műhelyek vállalkozásokkal foglalkozó kutatóit és elemzőit fogja össze. A vállalkozások mélyebb megértését szolgáló szakmai együttműködések erősítésének céljából jött létre, a magyar kisebb és nagyobb cégekkel kapcsolatos szisztematikus tudás bővítéséhez és mélyítéséhez kíván hozzájárulni.

Az évente megrendezett konferencia a vállalkozásokkal kapcsolatos tudományos eszmecsere és inspiratív diskurzusok fóruma, emellett lehetőséget kínál a témát közgazdasági, szociológiai vagy üzleti szempontból kutatók és elemzők közötti szakmai és személyes kapcsolatok erősítésére is. Az MCC-ben tartott rendezvényt Lánczi Péter, az intézmény általános főigazgató-helyettese nyitotta meg. Beszédében hangsúlyozta az MCC hiánypótló szerepét, valamint azt is, hogy az intézmény nem titkolt célja, hogy diákjait nélkülözhetetlen tudással vértezze fel. Elhangzott, hogy a magyar gazdasági folyamatok, összefüggések megértése az elsődleges feladata az MCC Közgazdasági Iskolájának. A jelen történéseinek megértése elengedhetetlen ahhoz, hogy a diákok ezeket a folyamatokat hiánytalanul átlássák – fogalmazott Lánczi Péter.

Szepesi Balázs, a Mathias Corvinus Collegium Közgazdasági Iskolájának és Vállalkozáskutatási Műhelyének vezetője a konferencia-sorozat hátterének ismertetésével kezdte köszöntőjét. A szakember kiemelte azok munkáját, akik nélkül a konferencia nem jöhetett volna létre. Külön örömmel töltötte el, hogy a konferenciát megelőző hétben is nagyon nagy volt az esemény iránti érdeklődés. Ez azt bizonyítja, hogy a konferencia megtalálta a helyét a világban, sokan számítanak ránk – jegyezte meg Szepesi Balázs.

Michael Fritsch német közgazdász, „A regionális innovációs tevékenységek történelmi hagyatéka (Kelet-) Németországban” című előadásával nyitotta meg a kétnapos konferenciát. A neves szakember hosszasan taglalta Németország még a mai napig is fennálló gazdasági értelemben vett Kelet-Nyugat felosztottságát, valamint arra is kitért, hogy mi lett volna, ha a második világháborúban a győztes hatalmak nem osztják fel Németországot.