Stipendium Peregrinum

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) egyedülálló tehetséggondozási programjának egyik kiemelt eleme, hogy széleskörű nemzetközi ismeretszerzést biztosítson a diákok számára. A 25 éves intézmény lehetőségeihez mérten már korábban is támogatta, hogy a tehetséges magyar hallgatók külföldön mélyítsék el tudásukat, majd azt hazánkban kamatoztassák. Az MCC a Nemzeti Tehetség Központ Stipendium Peregrinum Ösztöndíjprogramja révén minél több fiatalnak szeretne segíteni abban, hogy a legrangosabb külföldi egyetemek egyikén tanulhasson.

A Stipendium Peregrinum Ösztöndíjprogram évek óta patronálja a magyar hallgatókat, hogy a világ legrangosabb egyetemein kamatoztathassák tehetségüket. Az Ösztöndíjprogram anyagilag és szakmailag is támogatja azokat a diákokat, akik a képességeik és tudásuk révén esélyesek arra, hogy szert tegyenek a sikeres szakmai karrierúthoz szükséges tudásra.

A Stipendium Peregrinum Ösztöndíj „B” komponensére a Központ honlapján keresztül azok a fiatalok pályázhatnak, akik a világ legrangosabb külföldi egyetemeire nyertek felvételt. A támogatás egy éven keresztül minden költségüket fedezheti, a tandíjtól az utazási és szállásköltségen át egészen az étkezésig.

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) támogatásával, a Stipendium Peregrinum ösztöndíj keretében 10 magyar fiatal tehetség tanulhat 2021 szeptemberétől a világ legjobb egyetemein.

 

Hallgatói aktivitás

A Londonba látogató MCC-s középiskolások egy kávé mellett hallgatták a King's College MCC - STIPI diákjainak, Botos Elláknak és Doucha Lillának élménybeszámolóját az ottani élet kihívásairól és szépségeiről.

 

 

Stipendium Peregrinum ösztöndíjasai

Botos Ellák Bendegúz az MCC szakmai támogatottjaaz egyesült királyságbeli King's College London-on tanul közgazdaságtant a Stipendium Peregrinum ösztöndíj keretében.

"Szerencsésnek tarthatom magamat, hogy ilyen nagyszerű helyen tanulhatok, ahol az egyetem neve mellett a diákközösség is rendkívüli. Nem ritka az a nap, amikor a reggeli kávém mellett összefutok az egyetemről egy ingatlanbefektető vállalkozást alapító, vagy egy főállásban valuta kereskedéssel foglalkozó mesterszakos diákkal, akivel az egyetemi pénzügyi közösségen keresztül ismerkedtem meg. Úgy gondolom, hogy az embernek a legfőbb motivációt és a legtöbb segítséget a környezete adhatja. A King's az ilyen közösség létrejöttét tökéletesen meg tudja teremteni a több mint 300 hallgatók által üzemeltetett diákszervezetével."

 

Ludányi Levente az MCC szakmai támogatottja, Franciaországban Polytechnique, Bachelor of Science BA/BSc  szakán tanul a Stipendium Peregrinum ösztöndíj keretében.

„Az első félév mindenképpen nagyon izgalmas, érdekes és motiváló volt számomra. A program nemzetközi, több, mint 40%-ban külföldi diákokból áll. Izgalmas ennyi féle kultúrával és emberrel megismerkedni. Sokszor azt érzem, hogy sok a közös vonás bennünk, annak ellenére, hogy más helyen születtünk és más utat jártunk be. A gondolkodásunk, ambíciónk, kitartásunk nagyon megegyező. Számomra megdöbbentő volt, hogy nem én vagyok az egyedüli ezüstérmes nemzetközi tanulmányi olimpikon, mivel az osztályban 20 hasonló sikerekkel büszkélkedhető diák van. Érdekesség, hogy egyik itteni barátom középiskolás évei alatt felépített egy startup gyorsítót, ami a Google-lal és Microsoft-tal dolgozik együtt. Egy másik diáktársam több projektje mellett egy cégét eladta a WhatsApp-nak. Abban a megtisztelésben részesültem, hogy ezekkel a diákokkal dolgozom együtt egy projekten, amire már most Bill Gates egy közeli kapcsolatától van rá érdeklődés. Az iskola presztízs neve mellett ezekért a kapcsolatokért is nagyon hálás vagyok. A szakomon 3 “double major” közül lehet választani: én a matematika & informatikát választottam. Másik nagyszerű előnye a programnak, bár az alapképzés Franciaországban van az oktatás angolul folyik. Az École Polytechnique Franciaország egyik legelismertebb természettudományos és matematikai egyeteme, amely a tanórákon túl sok és változatos programot kínál. Számos elismert előadó és kutató tart egyetemi előadást. Befektetési bankok és hedge fundoktól az egyetem keretein belül pedig érdekes fogadást tartanak, ahol különleges és egyben sikeres emberekkel lehet megismerkedni és kapcsolati hálót bővíteni."

 

Hidvégi Zsófia a Maastricht University MCC - STIPI támogatottja.

„Minden hallgatónak Human Decision Science mesterképzésen van legalább egy jó indoka, hogy miért éppen ezt az irányt választotta. A kötelező kurzusaink a játékelmélet és a pszichológia döntésekhez kapcsolódó területeit fedik le, amelyeket párhuzamosan egyikünk sem tanult korábban. A heterogén szakmai háttér, az újdonságtartalom az egyetemen és a világos egyéni célkitűzések miatt minden szemináriumon motivált és felkészült társaság vesz körül.

A behavioral elméletek nagyon fiatal tudományterületet alkotnak, amely a kutatás lelke, a kísérleti modellek és meglévő közgazdaságtani paradigmák a pszichológia és a neuroscience kereteiben történő tanulmányozása. Maastricht kutatási erőforrásai és interaktív pedagógiai módszertana kimagasló környezetet teremtenek mindehhez.”

 

Jánoska Dóra Katalin vagyok, a Technical University of Denmark Biotechnology mesterszakos hallgatója.

A világ iránti kíváncsiságom már kisgyerek korom óta meghatározó – ennek nyomán alakult ki az élő és élettelen természettudományok iránti érdeklődésem és nagy nyitottságom. A molekuláris bionika mérnöki alapszakon a műszaki pontosságom mellett a biológia és a humán fiziológia iránti törhetetlen lelkesedésemet is kibontakoztathattam. Tudományos munkám célkitűzése már egyetemi tanulmányaim kezdetétől fogva az, hogy új, innovatív megoldások megalkotásával eszközt nyújtsak a betegek gyógyulási esélyeinek javulására - mind az orvosok, mind a páciensek életét megkönnyítve.

Dánia és az itt töltött diákévek már középiskolás korom óta álomként, később célként lebegtek a szemem előtt. Az alapszakon elért eredményeimnek, illetve a Stipendium Peregrinum és az MCC támogatásának hála ez az álom valóra válhatott. Azért választottam Dániát és ezt az intézményt, mert nemzetközi szinten a biotechnológia tudományterület élén járnak. Reményeim szerint az itt megszerzett tudás hazai környezetben is kiválóan kamatoztatható lesz, ugyanis az egyetemi kurzusaimon és a kutatócsoportban végzett munkám során is kiemelkedően magas színvonalú, innovatív kutatói szemléletet és tapasztalatot kapok, amely megfelelő alapot nyújt ahhoz, hogy később magyar klinikai eredményekhez is hozzájárulhassak.