Orvosdoktor fokozatát a prágai Charles University-n (1996) szerezte meg. A washingtoni Krieble Institute (1993), az Acton Institute, MI (2001) és a kaliforniai Claremont Institute munkatársa volt.

Nemzetközi titkára volt a Civic Democratic Allianze (Občanská demokratická aliance, ODA)  politikai pártnak (1994-1998), és egy szenátor asszisztense (2001-2004) a Cseh Köztársaságban.

A Cseh Köztársaság miniszterelnökének emberi jogi és külpolitikai tanácsadója (2010-2012), Prága főpolgármesterének tanácsadója (2012-2014), valamint az Európai Parlament egy képviselőjének tanácsadója (2017) volt.

Amellett, hogy a Civic Institute ügyvezető igazgatója, adjunktus a prágai University of Economics-en és a prágai Cevro Institute magániskolában.

Számos politikai filozófiáról és közpolitikáról szóló könyv és esszé szerzője, a cseh és a szlovák média munkatársa, a Lidové noviny cseh napilap rendszeres rovatvezetője, valamint az Aspen Review Central Europe szerkesztőségének tagja.

(Könyvei között szerepel a “The Revolt Against the Revolution of the 20th Century” Frank S. Meyer politikai gondolkodásmódjáról és a “ No, Mr. Prime Minister!” a miniszterelnöki tanácsadói tapasztalatáról.)

Roman Joch a The Philadelphia Society és az Center for European Renewal tagja.