Vsevolod Rozanov orvos, mentális egészségfejlesztési és öngyilkosság-megelőzési specialista, a Szentpétervári Állami Egyetem Pszichológiai Karának professzora.

2000-2007 között az öngyilkossági kísérletek genetikájával foglalkozó svéd-ukrán projekt (GISS) vezetője volt ukrán részről. 2011-2012-ben vezetett egy, az odesszai kamaszok mentális egészségének felmérésére irányuló kutatást, a SEYLE nemzetközi uniós projekt technológiáit alkalmazva. 2013-2015 között több nemzetközi kutatásbanvett részt, amelyek elsősorban a fiatalok és idősebb generációk mentális egészségfejlesztésének összehangolására, a kognitív funkciók fejlesztésére és a felnőtteknek szóló információk technológiák oktatására irányultak. A közelmúltban egy orosz-svéd projekt egyik vezetője volt, amelynek célja a krónikus betegek mentális jólétének érzékelők és mobilalkalmazás segítségével történő nyomon követésén alapuló egészségfejlesztő technológia megvitatása és értékelése volt.

Tudományos érdeklődési területe a stressz-érzékenység genetikája és epigenetikája, valamint a pszichoszociális stressznek az önpusztító viselkedésben betöltött szerepe, a globális válságok mentális egészségügyi következményei, a stressz-reziliencia előmozdítása és az öngyilkosság megelőzése. Számos tudományos és társadalmi rendezvény előadója.

Az EPA és a WPA szuicidológiai szekcióinak tagja, részt vett a katonai öngyilkosság-megelőzésben, 2007-2016 között a WPA katonai pszichiátriai szekciójának vezetője volt. Több oroszországi, lengyelországi és horvátországi folyóirat szerkesztőbizottságának tagja.;

Vsevolod Rozanov az odesszai Pirogov Orvostudományi Egyetemen diplomázott, doktori fokozatot a kijevi Bogomolets Nemzeti Orvostudományi Egyetemen szerzett. Dr. Med. Sci. fokozatát a moszkvai ;Oroszországi Népek;Barátsága Egyetemen szerezte. A Karolinska Intézetben (Stockholm, Svédország) mentális egészségfejlesztés és öngyilkosság-megelőzés területen szakosodott.


Az MCC vendégoktatója: 2021. május

Publikációs lista