Vizsgáljuk meg, mit is jelent az egészség a tudomány szempontjai szerint! A magyar nyelv szépsége, hogy egyértelmű utalást látunk a holisztikus szemléletű egyensúlyra egyetlen szó által. Egésznek lenni és úgy is érezni magunkat, úgy tűnik, kizárólag interdiszciplináris eredmények alapján megvalósítható. Jelenti azt, hogy fizikailag jól vagyunk, szubjektíven megítélt életminőségünk ebben a tekintetben nagy hátrányokat nem szenved, és tartós, súlyos betegséggel nem küzdünk az adott pillanatban. Gyakori fájdalmat nem élünk át, de az élet velejárója, hogy néha-néha küzdünk enyhébb, önállóan átvészelhető egészségügyi problémákkal, mint például fejfájás, megfázás. Pszichológiai és lelki szempontokat figyelembe véve egyensúlyban vagyunk.

Hétköznapi problémáinkat egyedül le tudjuk győzni, azokból fejlődési lehetőség várható.

Ide tartozik, hogy stressz-megküzdés egyensúlyunk megtartott, jó vagy kiváló. Prioritások szerint alapvetően elégedettek vagyunk lelki életünkkel, akár céljaink megvalósítása, a teljesítmény területén, akár a magánéletben. Mindez egyben azt is jelenti, hogy klinikai figyelmet igénylő pszichológiai, pszichiátriai problémával aktuálisan nem küzdünk, a pszichopatológiák diagnosztikus kategóriáit nem teljesítjük. A világon a leggyakoribb pszichiátriai probléma a hangulatzavar, azon belül a depresszió, valamint a szorongásos zavarok. Élettartam prevalencia szerint minden második ember él át enyhétől súlyos epizódot (heteken át fennmaradó) egy, két alkalommal élete során. Akkor tekinthetjük magunkat egésznek, ha motivációnk, hullámzása ellenére megtartott, céljaink eléréséhez testi és lelki erőforrásokat aktiválunk. Amennyiben mindezek akadályokba ütköznek, már megemelkedik a pszichopatológiai problémák megjelenésének rizikója.

Természetesen a szociális területen érzett elégedettség szoros összhangban áll a fentiekkel. Maslow szükséglethierarchiáját érdemes figyelembe venni. Áthatja gondolkodásunkat, hogy biztonságunk, biológiai létszükségleteink adottak-e, majd gondoskodásra, szeretetre, emberi kapcsolatokra vonatkozó igényünk legalább részben megelégedéssel tölt-e el minket. Önmegvalósításunk, a piramis csúcsán, ugyanakkor nem elérhető a spiritualitás beemelése nélkül holisztikus egészségszemléletünkbe. Hogy mit gondolok életem értelmességéről, annak céljáról, milyen kollektív erőhöz, esetleg vallási tanokhoz tudok csatlakozni meghatározó a teljesség érzetében, a motivációban, fizikai egészségünkben a pszicho-neuro-immunitás által közvetlenül is, szociális kapcsolódásunk hasonló értékrendű közösségekben magát a szociális területet egyaránt jelentősen érinti. Ma Magyarországon az egyik legnagyobb egészségügyi kiadást jelenti a pszichiátriai nagy kórképek kezelése. Ehhez jelentős költség társul a fájdalmak kezeléséhez, így a fejfájás ellátásához, amelyek 90 %-a pszichés eredetű, vagy rossz egészségmagatartásból, esetleg annak hiányához csatlakozik. Ugyanakkor az elmúlt évtizedek prevenciós stratégiái önmagukért beszélnek, kiemelve az öngyilkosság területét, a világon mért legerőteljesebb javulását hozta el a kérdésben hazánkban. Továbbra is szorgalmazzuk a fejlődést a megelőző területen, melyben egyénileg és rendszerszinten is sokat tehetünk!

Ebben a cikkben az önmegfigyelés, tudatos életmód, prevenció fontosságára szeretnénk felhívni a figyelmet.

Amelyek az egészség megtartását hozhatják el minden fent említett területen. Sokat tehetünk saját magunk egységben tartásáért a hétköznapokban. Önismeretünkben, elégséges mozgásban, szociális kapcsolataink és spirituális énrészünk ápolásában rejlik a kulcs, ahogyan a természethez közelítés is fontos eleme lehet egészségünk megőrzésének, nem feledve az esztétikumra való igényünket. Kitérve érzelmeink tudatosítására és kifejezésére, mely minden említett részen segítséget nyújt a megvalósításban. A megelőzés fontosságát hivatott alátámasztani, hogy minél hamarabb jelezzük magunk, ismerősünk, családtagunk nehézségét és kerül szaksegítségbe, annál rövidebb és hatékonyabb ellátás várható a problémát illetően. Ehhez semmi másra nincs szükségünk, mint értő figyelemre, mozgósítva empátiás képességünket. 

Ha Ön, családtagja, barátja bajban van érdemes felkeresni a lelki elsősegély szolgálatokat, melyek anonim módon, 24 órában elérhetőek. Speciális problémával kiemelendőek a különböző civil szervezetek vonalai, melyek az interneten magtalálhatóak.

Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége: 116-123

Call for Help vonalak: +36 1 770 7333 (egészségügyi dolgozóknak) ; +36 1 770 8877 (szociális területen dolgozóknak) ; +36 1 700 4788 (kortalanul, mindenki számára)

callforhelp.hu/chat