Családtörténeti pályázat

Kedves Pályázók!

Szeretnénk a Mathias Corvinus Collegium és a Rubicon Intézet nevében megköszönni, hogy megtisztelték részvételükkel a Családtörténeti pályázatunkat.

Számos kiválóan megírt, olvasmányos, érdekes és értékes pályamű érkezett hozzánk, amelyek tudás- és információanyaga, színes történetei, személyes nézőpontjai gazdagabbá teszik a magyarság közös történeti tudását.

A szakmai zsűrinek nagyon nehéz dolga volt a legkiemelkedőbb 3−3 kézirat kiválasztásában, hiszen valamennyi pályamű egyedi megközelítéssel és hangvételben született, s mindegyik munkán érződött a szerző felkészültsége, személyes érdeklődése és irigylésre méltó lelkesedése a családtörténeti kutatás iránt.

A bírálóbizottság egyik tagja, Papp Sándor történész így fogalmazott: „Az általam elolvasott anyag […] nagyon alapos képét mutatja a magyar társadalom állapotának, a történeti emlékezetnek. Rendkívüli módon jelen van benne a két háború, 56', Trianon és a kommunizmus, kitelepítés stb.”

A hat tagú szakmai zsűri egybehangzó értékelése alapján tehát az alábbi pályaművek lettek az MCC & Rubicon Intézet Családtörténeti pályázat díjazottjai 2021-ben:

A FELSŐOKTATÁSI KATEGÓRIA DÍJAZOTT KÉZIRATAI:

  1. Egy székely család három generációjának története a 19. században Szentháromságon
  2. Visszaemlékezés, újragondolás és megbékélés – Dédnagyapám, Szántó Jenő védelmében
  3. Egy hadirokkantság története

A KÖZÉPISKOLÁS KATEGÓRIA DÍJAZOTT KÉZIRATAI:

  1. A Csémi család története – Kulcsod, Szlovákia
  2. Példakép a könyvespolcról – Görbe Etelka élete
  3. Célkeresztben – A Véghseő és Turzán család történetének bemutatása

A bírálóbizottság döntéséről hamarosan minden kedves pályázót értesítünk e-mailben és postai úton.

A három legkiemelkedőbbnek kéziratot beküldő pályázó a középiskolás és a felsőoktatási kategóriában egyaránt értékes tárgyi nyereményekben részesül az alábbi besorolás szerint:

  • Első helyezés: 100 ezer forint (nettó) értékben
  • Második helyezés: 70 ezer forint (nettó) értékben
  • Harmadik helyezés: 50 ezer forint (nettó) értékben

Gratulálunk minden kedves résztvevőnek a kiváló munkákért!

Részletes beszámolónk a pályázatról és az átadóról ITT olvasható.

 

 

Egy középiskolás beszámolója a Mathias Corvinus Collegium és a Rubicon Intézet családtörténeti pályázatán való részvételről

Számos versenyen vehettem már részt az életem során, azonban egyik megmérettetés sem keltette fel bennem annyira a hazafiasság és a büszkeség érzését, valamint az érdeklődést a családom múltja iránt, mint amennyire azt az MCC és a Rubicon Intézet családtörténeti pályázata tette. A pályamű írása során felgyulladt bennem az elhivatottság és a felmenőim iránt érzett tisztelet lángja, amely mondatról mondatra újabb és újabb ihletet adott a gondolataim lapra vetéséhez és a rejtett részletek felkutatásához. Nagyon hálás vagyok a szervezőknek, mert ez a láng nem gyulladhatott volna fel bennem a családtörténeti pályázat nélkül. Talán sosem fordultam volna ekkora lelkesedéssel a dédszüleimhez és a nagyszüleimhez a múltba vesző családtörténeti részletek átbeszélése, felkutatása céljából. A díjkiosztó ünnepségen óriási megtiszteltetés volt Dr. Fodor Pál és Habsburg Eduárd köszöntőjét hallani, és nagy örömre szolgál, hogy a kéziratom megjelenhet az interneten is az MCC és a Rubicon Intézet jóvoltából. A családtörténeti pályázat által rengeteg tapasztalattal, tanulsággal gyarapodhattam, s jobben megismerhettem saját magamat is a családom múltján keresztül. Talán ez utóbbi volt a versenyn legértékesebb hozadéka a számomra.

(Ignácz Olivér, Nyírlugos)