Roma Tehetség Program

A Mathias Corvinus Collegium Roma Tehetség Program célja a magyarországi, tehetséges roma fiatalok támogatása.

A roma fiatalokat támogató Roma Tehetség Programot 2018 őszén indította el a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány.

A hagyományos oktatási rendszeren túlmutató, intenzív MCC-s képzés célja a középiskolás és egyetemista roma fiatalok felkarolása, pályaválasztásuk, sikeres felvételijük, eredményes diplomaszerzésük és életútjuk támogatása.

A térítésmentes képzésben résztvevő diákok a lakóhelyükhöz közel eső idegen nyelvi kurzusokon tanulhatnak, és havonta egy Budapesten az MCC épületében megrendezett foglalkozásokon bővíthetik ismereteiket, fejleszthetik készségeiket. Továbbá a középiskolás diákok számára a személyes mentorálás is rendelkezésükre áll tapasztalt mentorok bevonásával.

A program kiemelt célja, egy olyan erős közösség létrehozása, ahol a roma diákok egymást is támogatják későbbi pályájuk során.

A fiatalok számára nyári tábort szervezünk, ösztöndíjat és számítástechnikai eszközt biztosítunk, amely a program első évének sikeres zárását követően a tulajdonukba kerül.

Hisszük, hogy a támogató hozzáállás, a közösségi élmények, a képességfejlesztés segít a társadalmi különbségek lefaragásában.

A középiskolásoknak szóló Roma Tehetség Programba a diákok a középiskola kilencedik évfolyamának első félévétől csatlakozhatnak.

Ezt követően az érettségiig változatos oktatásokon és képzéseken vesznek részt, amelyek a sikeres érettségi vizsgát és a felvételit hivatottak elősegíteni, valamint felkészítik őket a felsőoktatás kihívásaira.

A Roma Tehetség Program azokat a már érettségivel rendelkező felsőoktatási intézménybe jelentkező, majd felvételt nyert diákokat, valamint a felsőoktatásban tanuló fiatalokat is megszólítja. Így kísérve végig a tehetséges roma fiatalok teljes köz- és felsőoktatásban töltött éveit. 

Helyszínek