Hallottál már a Solanáról? Vagy a Cosmosról? Mondanak azok valamit, hogy Tezos, Cardano vagy Flow? És az Avalanche? Ennek semmi köze a hóhoz. Vagy a Polkadot? És ne a ruhára gondolj...Talán a nem túl fantáziadús elnevezésű Binance Smart Chain világosabbá teszi, miről is beszélek.

1988-ban Budapesten dolgoztam, és próbáltam meggyőzni a londoni és a New York-i szerkesztőket arról, hogy a magyarországi rendszer megingott, és végső soron az egész Varsói Szerződés eltűnhet a süllyesztőben. Meséltem nekik a bátor Tőkés Lászlóról Romániában, aki majd egy évvel később kirobbantotta a romániai forradalmat. Az elutasítások egy része udvarias volt.

Most megint úgy érzem magam, mint 1988-ban, ugyanazt látom. Hogy a mainstream, a hagyományos média nem vesz tudomást arról, milyen nagy durranás a blokklánc, a kriptopénz, a Web 3.0, vagy nevezzük bárminek. Néha rácsodálkoznak egy kicsit a Bitcoinra, ahogy az árfolyama hol emelkedik, hol lemegy. Maga a Bitcoin, most, hogy Elon Musk és Tesla beleszállt, és a Morgan Stanley és a Goldman Sachs is behódolt, stabil.

Az Ethereumról, az első és még mindig a legerősebb blokkláncról is csak itt-ott lehet olvasni a sajtóban. Jóformán senki sem vette észre, hogy minden megváltozott. A blockchain története fellelhető a Twitteren, a YouTube-on, a Medium-on, a Reddit-en, a Telegram-on, a Discord-on, a Tik Tok-on és néhány szakosodott weboldalon, mint például a Cointelegraph, a Decrypt és a The Daily Hodl.

A múlt hónapban egy amerikai művész, Beeple „Mindennapok: Az első 5000 nap” című digitális műalkotása a Christie's aukciós háznál 69 millió dollárért kelt el. Nagy szenzáció. Várható volt, mindenki csak nézett, hogy valaki, még életében ennyi pénzt keresett. Egy újabb fejezet a művészet a-győztes-szinte-mindent-visz rendszerében. Beeple beállt David Hockney, Jeff Koons, Damien Hirst, és Banksy mellé.

Tehát a cápák és a vásznak ideje lejárt, itt vannak profi szoftverek és a digitális művészet. Az, hogy ez volt az első olyan alkalom, hogy NFT (nem helyettesíthető token, egyfajta digitális egyediségi tanúsítvány) került árverésre egy rangos aukciósháznál, szintén kapott némi visszhangot. Az NFT lett legújabb őrület a blokkláncok őrült világában.

Az NFT-mánia már ott tart, hogy jó esély van arra, hogy ha a konyhai mosogatód fényképéből NFT-t tudnál csinálni, nagyvonalú ajánlatot söpörhetnél be. Az NFT legfőbb érdeme az, hogy ellenőrizhető a származása és a tulajdonjog, mert az NFT egy okos szerződés egy blokkláncon. Az NFT-k lehetővé teszik az „alkotói részesedés” lehetőségét is, ami egy automatikus, "nem-kell-az-utalásra-várni" jogdíjat jelent. A padlásszobájában éhező, műveit kezdetben kis összegért eladó művész most részesedhet a jövőbeni agyzsibbasztó eladásokból.

Beeple már korábban is népszerű volt a kriptohívők körében, de ez az eladás az eufóriát váltott ki. Az egyik fiú (a kriptoban főleg fiúk vannak) megcsinálta. Beeple jól behúzott a Poussin-t eladó nagyarcúaknak, és az olyan a vén szivaroknak, mint Warren Buffett, akik a Bitcoint „patkányméregnek” titulálták. Akkor döbbent meg mindenki, amikor Beeple, akit Etherben, az Ethereum blokklánc és a legtöbb NFT „valutájában” fizettek ki, inkább a halott elnököket választotta. Az összeget átváltotta jó öreg amerikai dollárokra. Nyilatkozata szerint az egész összeget átváltotta.

A legérdekesebb (és a fanatikusok számára a legdühítőbb) az, hogy az egészet. Mert a kriptovilágban, ahogy mondani szokták, "arcolvasztó" nyereséget lehet elérni az Etherrel, feltéve, hogy szeretsz kockáztatni. De ha nem, az Ether árfolyama akkor is a Bitcoinéhoz hasonlóan emelkedik, és ha mást nem is, de 5%-os hozamot biztosan el lehet vele érni (szemben a jelenlegi 0,1% -os banki éves százalékos hozammal). A kripto vonzereje, egyedülálló értékesítési ajánlata csodálatosan egyszerű: pénzt lehet vele keresni.

Ez év végéig a kripto, a blokklánc, a Web 3.0, vagy nevezzük bárminek, uralni fogja a világot. A taxisofőr is majd azzal fog dicsekedni, hogy sat-ot gyűjt, tippeket ad az „alacsony kapitalizációjú érmékről”, vagy arról, hogy hogyan lehet elkerülni, hogy mindent elbukj.

Az Ethereumot 2015-ben hozták létre, a Bitcoin után, és amíg a Bitcoin blokklánc alapvetően egy dolgot tud, futtatja a Bitcoin-t, az Ethereum lehetővé teszi, hogy, Mao elnök szavaival élve, "virágozzék száz virág”. Az Ethereum okos szerződéses funkciója azt jelenti, hogy DAO-kat, decentralizált autonóm szervezeteket lehet vele létrehozni. Vállalkozást, irodát, bármit, kódban.

Az Ethereumot most viszont saját sikere bénítja le. Olyan, mint egy új autópálya, ahol a nagy forgalom miatt dugó van.  A tranzakciók gyakran lassúak és drágák. Az NFT-k és a DeFi robbantak. A DeFi (decentralizált pénzügyek) elsősorban az Ethereumon fut. Csinálj, amit csak akarsz. Hitelezés. Kölcsönzés. Befektetés. Határidős ügyletek. Furcsa származékos ügyletek. Szerencsejáték. Még olyan unalmas dolog is lehet, mint az ingatlan, vagy a biztosítás. A DeFi általában egyszerűbb, olcsóbb és gyorsabb, mint bankba vagy zálogházba menni. A DeFi olyan vállalkozás is, amely körülbelül egy év alatt gyakorlatilag a semmiből ötvenmilliárd dollár fölé emelkedett. A kokainkereskedelmen kívül nem tudom elképzelni, hogy bármi más ekkorát növekedett volna.

Tehát az Ethereum, akárcsak Pablo Escobar, nem tud megbirkózni az őrült kereslettel. Előre lépnek az úgynevezett Ethereum-gyilkosok, a kihívó blokkláncok, amelyek az okos szerződéses ügyletekből akarnak egy részt maguknak. Solana, Cosmos, Tezos, Cardano, Flow, Avalanche, Polkadot és még sokan mások. Nagy szavakban nincs hiány a kriptovilágban. A fejlesztők fehér könyvekben és ütemtervekben hencegnek nagy terveikkel, mégis szinte minden késik. Nagyon késik.

De ezen a nyáron azért számíthatunk valami komoly teljesítményre az újoncoktól. A Binance Smart Chain már elvitte az Ethereum Dex (decentralizált tőzsde) kereskedelmének jó részét; a Binance valóban úgy néz ki, mint a kripto vitathatatlan nagyhatalma (egyelőre).

Most tolongás van mindenért.

A tizenkilencedik században a területeket felszabdaló vasúti bárókhoz hasonlóan, a blokkláncok is versenyeznek a dominanciáért, bár mindannyian az interoperabilitáson dolgoznak (minden bizonnyal abban a reményben, hogy az eszközök hozzájuk pártolnak). A játék szinte minden résztvevője eljátssza a filantrópot. Hangsúlyozzák, hogy nem lelketlen, gyorspénzre utazó kereskedők, és állítják, hogy mindezek a jó dolgok a kevésbé szerencsés országokban élő, kevésbé szerencsés emberekhez is eljutnak.

Az igaz, hogy a pénzügyi és egyéb szolgáltatások előtti akadályok csökkentek, de ha van internetkapcsolatod és van némi tőkéd, akkor valószínűleg nem tartozol a kevésbé szerencsések közé. És ha a kormányod gonosz, akkor egy klasszikus trükköt fognak bevetni, és addig ütik a fejed egy nagy bottal, amíg át nem adod az NFT-id vagy a Bitcoinjaid kulcsait.

És mi van a hatóságokkal? Mit csinálnak a fontos emberek? A nyugati bankárok az elején nem vették komolyan a Bitcoin-t, csak röhögcséltek, és nem vették rá a haverjaikat, a kormányokat, hogy csapjanak oda keményen.
 A Bitcoin most már túl nagy ahhoz, hogy elbukjon, és túl képlékeny ahhoz, hogy megállítsák. Az Egyesült Államok békét kötött a Bitcoinnal és a legtöbb kripto entitással. Ezt szinte lehetetlen lenne már visszacsinálni.

India és Kína időnként felhördül a Bitcoin miatt, de tudod, a pénz csodákra képes. A norvég milliárdos Øystein Stray Spetalen egy héttel azután, hogy jó skandináv módjára a Bitcoin betiltására szólított fel (annak vélt környezeti hatása miatt), bejelentette, hogy Bitcoint vásárol és belép egy kriptotőzsde igazgatótanácsába, mivel már nem bírta elviselni, hogy mások vastag profitra tesznek szert. 

A Dexeket megpróbálják majd valahogy visszafogni, és néhányan a béke és a nyugalom kedvéért eleget tesznek majd néhány szabályozásoknak, de, még inkább, mint a Bitcoin, valószínűleg túl gyorsak és túl mozgékonyak ahhoz, hogy megfogják őket. Felállíthatsz egy Dexet a Szahara sivatag közepén vagy éppen az Atlanti-óceán közepén is.

A legnagyobb paradoxon a kriptovalutával kapcsolatban az, hogy a Bitcoint azért hozták létre, hogy alternatívát kínáljon a papírpénzzel szemben (amit a semmirekellő kormányok folyamatosan leértékelnek). A Bitcoin, a papírpénz állítólagos ellensége, akaratlanul is segítségére volt a betegeskedő bankóknak. Mint a nyolcvanas éveiben járó milliárdos egy fiatal feleséggel, új lendületet kapott. A stabilcoinok, a dollárhoz, euróhoz vagy fonthoz kötött kriptopénzek a legnépszerűbbek közé tartoznak. Az USDC, az egyik legnevesebb dollár stabilcoin, akár 10%-os éves hozamot is elérhet a kriptopiacokon, míg a dollár bankjegy ezt nem tudja.

Természetesen a kriptoban sem minden fenékig tejfel.

A kriptora ellenszenvvel tekintőknek, igazuk van, amikor felhívják a figyelmet a kódban rejlő problémákra, a régi hibákra, valamint a lopásokra és csalásokra, vagy az átverésekre. Kár, hogy a kripto résztvevői nem mindannyian olyan über-feddhetetlenek, mint a nagyurak a City-ben vagy a Wall Street-en, ahol, mint tudjuk, az okos, jól átgondolt szabályozásoknak és a jól fizetett törvényalkotóknak köszönhetően soha semmi baj nem történhet.

Az is igaz, hogy ha problémád van egy kripto tranzakcióval, akkor csak magadra számíthatsz. Nagyobb valószínűséggel találhatsz megoldást a Google-el, mint a nagy kriptotőzsdék ügyfélszolgálatánál. Az azonnali segítség hiánya valószínűleg a legnagyobb hiányosság ebben a gyorsan növekvő üzletágban, de akkor érdemes belegondolni, mit tesznek a bankok ezen a téren? Jól körbe kell járni a témát, mielőtt belevágnál a kriptoba, és ha kíváncsi vagy, erősen ajánlom a Coin Bureau videóit a YouTube-on.

Az, hogy a Bitcoin ott van, ahol van, nem csoda. A Bitcoin a csodák tárháza. A DeFi is az. A blokkláncokban az az izgalmas, hogy minden új, és senki sem tudja, hogy mi lesz a vége. Bármilyen jogszabályok, adók és változások jönnek is majd, még rengeteg lehetőség marad sok pénzt keresni. Vagy ki tudja. Az egyik legtiszteletreméltóbb kriptotőzsde, a Kraken társalapítója és vezérigazgatója, az üzleti életben igazi kripto öreg rókának számító Jesse Powell nemrég tweetelt: "10 évnyi kriptózásban eltöltött idő után most először érzem úgy, hogy a mainstream elfogadás korai szakaszába lépünk. " Hogy megkönnyebbültem-e? Nem. Félek, mert ez azt jelenti, hogy innentől kezdve már figyelni fognak. Készüljünk a harcra!

This article is also available in English.

Borítókép: pixabay.