Vendégelemzőnk, Dr. Natalia Putină* feltárja a Moldovai Köztársaságban napjainkban jellemző főbb politikai törésvonalak hátterét, miközben figyelemreméltó szakmai gyorstalpalóban részesülhetünk az ország európai integrációs jövőképeit illetően, az aktuális geopolitikai, gazdasági és jogállami helyzet ismertetésén keresztül. A kelet-európai ország számos válságot élt meg az utóbbi időben, és az egyébként meglehetősen nyugodt és transzparens nyári kampányra és szavazásra is egyfajta politikai patthelyzet volt jellemző.

A beszélgetés során szóba kerülnek a helyi választási hatóságok pártatlanságával és a kampányfinanszírozás átláthatóságával kapcsolatban a nemzetközi megfigyelők részéről felmerült aggályok is. A vendégszakértőnk felsorakoztatja a moldovai társadalom többsége által megfogalmazott főbb reformigényeket, továbbá kitérünk a mélyen polarizált légkörben zajlott nyári választási folyamat meghatározó politikai narratíváira és kampánytémáira. Dr. Putină gondolatébresztő érvelése szerint a júliusi előrehozott választás egy új korszak kezdetét fémjelezheti a moldovai parlamenti politikában. Ha érdekel, mire alapozza vendégelemzőnk az iménti állítását, hallgassd végig a Votes & Seats interjúsorozat moldovai kiadását!

*Dr. Natalia Putină a Moldovai Állami Egyetem Politikai és Közigazgatástudományi Tanszékének docense, amely intézményben ezzel egyidejűleg dékánhelyetteseként is tevékenykedik a Nemzetközi Kapcsolatok, Politikatudományi és Államtudományi Kar élén. Dr. Putină számos angol és román nyelvű tudományos közleményt jegyez az etnikai kisebbségekkel és a migrációval foglalkozó moldovai és kaukázusi politikák, valamint a választási magatartásra vonatkozó folyamatok területén.

Apple Podcast: ITT.