Az MCC Votes & Seats elemzésben ezúttal a 2021. szeptemberi oroszországi törvényhozási választás hátterét járjuk körbe. A szavazatok közel 50%-ának megszerzésével Vlagyimir Putyin elnök Egységes Oroszország pártja egyértelmű többséghez jutott az Állami Dumában. Vendégelemzőnk, Anton Bendarzsevszkij* szerint azonban a választás előtti közvélemény-kutatások komoly támogatottságcsökkenést jeleztek a kormánypárt számára. Az Egységes Oroszország mellett csak azoknak az úgynevezett rendszerszintű pártoknak sikerült bejutniuk az orosz törvényhozásba, amelyek rendszerint támogatni szokták a kormány kezdeményezéseit.

Vendégszakértőnk rámutat arra, hogy a külpolitikai és stratégiai ügyek iránti közérdeklődés visszaesése miatt a nacionalista ellenzéki pártok népszerűsége jelentősen csökkent, míg a balközép és a liberális rendszerszintű pártok (amelyek állítólag szintén élvezik a kormány támogatását) profitálni tudtak a kampány tematikáját meghatározó társadalmi és gazdasági kérdésekből.

Anton Bendarzsevszkij kifejti, miért volt ez a választás még a korábbiaknál is problematikusabb. A híradások széleskörű választási csalásokról számoltak be, a háromnaposra nyújtott szavazás pedig segítette a hatóságokat és az állami vállalatokat az alkalmazottaik mozgósításában. Ráadásul, az Oroszország-szakértő szerint a szavazatok akár 10−30%-át is "ellophatták" az újonnan bevezetett elektronikus választási rendszer segítségével.

Ha szeretnél többet megtudni az új orosz kormány lehetséges összetételéről, ha érdekel, miért nem vezetett eredményre Alekszej Navalnij, ellenzéki aktivista smart voting kezdeményezése, és ha kíváncsi vagy arra, hogy mi lehet az új rendszerszintű pártok sikerének kulcsa, kattints az alábbi linkek egyikére, és hallgasd meg a legújabb podcastünket!

*A Belaruszban született Anton Bendarzsevszkij a Pécsi Tudományegyetemen végzett történelem, média és kommunikáció szakon, valamint hallgatója volt a Leicesteri Egyetemen politikatudományi képzésének. Az Oroszország-szakértő jelenleg a Pécsi Tudományegyetemen végzi doktori tanulmányait geopolitika szakirányon, a posztszovjet régió integrációs folyamatait kutatva. Anton Bendarzsevszkij 2021 júniusától a Batthyány Lajos Alapítvány által létrehozott Danube Institute kutatási igazgatója.

Apple Podcast: ITT.