A Votes & Seats podcast-sorozat legújabb részében arra keressük a választ, hozhatnak-e változást a pártpolitikai erőviszonyokban a 2021. májusi horvátországi helyhatósági választásokon megerősödő új formációk? Vendégelemzőnk, Višeslav Raos* kiemelte, hogy a három legnagyobb horvát városban az újbaloldali−liberális tábor került ki győztesen, miközben a hagyományosan befolyásos politikai erők támogatottsága országszerte csökkenő tendenciát mutat. Több mint két évtized után új városvezető, Tomislav Tomašević foglalhatja el Zágráb polgármesteri székét, akinek a korrupcióellenes programja egyaránt mozgósította a szociáldemokrata, a balliberális, a marxista, a feminista, a titoista és a zöldaktivista szavazókat. A volt amerikai elnökhöz, Barack Obamához hasonlóan Tomašević is a „Yes we can!” (Možemo!) szlogent tűzte zászlajára, ami különösen az értelmiség, a helyi aktivisták és az első szavazók körében hozott népszerűséget számára. Vendégszakértőnk azonban rávilágít arra, hogy a nagy pártok meggyőződéses szavazótáborával ellentétben az új városvezetésnek sokkal nehezebb lesz fenntartania a komoly elvárásokkal az urnákhoz forduló fiatalabb generációk lelkesedését. Tomašević szélsőjobboldali ellenfele, az énekes−borász Miroslav Škoro (egykori magyarországi konzul) Jugoszlávia újraélesztésének szándékával vádolta meg az újbalos riválisát. Višeslav Raos szerint ugyanakkor a negatív kampány negatív mozgósításhoz vezetett, és Škoro indulása sok zágrábit ösztönzött a szélsőjobb elleni szavazásra.

Ellentmondásokkal tarkított önkormányzati választás. Škoro a jelenleg kormányzó konzervatív HDZ jobboldali alternatíváját szerette volna létrehozni a Haza Mozgalom képében. A sors iróniája, hogy míg évekkel korábban az akkor még a HDZ színeiben induló Škoro nem tudta megnyerni a polgármesteri posztot szülővárosában, Eszéken, addig a mostani választáson a konzervatív párt győzött a szlavóniai városban, méghozzá pont Škoro jelöltjével szemben. A helyhatósági választások másik érdekes fordulata volt az, amikor kiderült, hogy a délszláv háború és a nacionalizmus béklyóitól szabadulni igyekvő zágrábi polgármester, Tomašević édesapja egy nagy tiszteletnek örvendő veteránként indult a szélsőjobbos Haza Mozgalom listáján egy másik településen.

Lesz-e esélye a fiatal nemzedéknek meghaladnia a horvát közéletet máig meghatározó történelmi−kulturális törésvonalakat a régi politikai elit nyugdíjba vonulását követően? Túlléphet-e a főváros új vezetője a váratlanul elhunyt volt polgármester árnyékán, akinek a népszerűsége abban állt, hogy igazi showmanként az egyik nap óriási keresztet cipelve menetelt, s másnap Tito arcképével a mellén szónokolt az egykori partizánoknak? Vendégszakértőnkkel arra keressük a választ, hogy az új formációk által vezetett ellenzéki önkormányzatok képesek lesznek-e országos szinten is fellépni az elittel szemben?

*Dr. Višeslav Raos a Zágrábi Egyetem Politikatudományi Karának tanársegédje, kutatásait elsősorban az összehasonlító politikaelmélet, a választási- és pártrendszerek, valamint a pártverseny szakterületein végzi.