Tekintettel arra, hogy sem az áprilisi, sem a júliusban megismételt parlamenti választást követően nem sikerült kormányt alakítania a három legtöbb szavazatott kapott pártnak, november 14-én ismét megmérkőztek a politikai formációk a választók bizalmáért. Ezúttal Neli Kirilova,* nemzetközi politikai elemző és EBESZ választási szakértő volt segítségünkre az eredmények kiértékelésében, valamint a választás pártpolitikai és geopolitikai hátterének elemzésében.

A mindössze a szavazás előtt két hónappal alapított, centrista–korrupcióellenes formáció, a voksok 25,7%-ának megszerzésével meglepő választási győzelmet arató Folytatjuk a változást (PP) párt rögvest kormányalakítási tárgyalásokba kezdett. Az eredmények ismeretében Neli Kirilova szerint a PP számára nem lesz elegendő a többi protestpártot maga mellé állítania, a parlamenti többség megteremtéséhez ugyanis szükség lenne az állampárti örökséggel rendelkező Bolgár Szocialista Párt támogatására is. Mindez azonban kétségbe vonná a 2020-as korrupcióellenes tüntetések hevében megalakult anti-establishement pártok hitelességét, hiszen ezen formációk legfőbb célkitűzése volt a régi bolgár elit hatalomból való eltávolítása. A választási szakértő rámutatott, hogy a 2020-as korrupcióellenes megmozdulások ugyan elérték a jobbközép GERB-kormány leváltását, arra viszont már nem marad bennük elég lendület, hogy a tavasz és a nyár sikertelen kormányalakítási kísérletei utáni apátiában is megfelelő mértékben mobilizálni tudják a választókat.

A parlamenti képviselők mellett ezúttal államfőt is választottak a bolgárok. A november 21-én tartott második fordulóban a baloldali és a protestpártok támogatását élvező jelenlegi elnöknek, Rumen Radevnek sikerült magabiztos győzelmet aratnia a GERB által jelölt egyetemi tanár, Anasztaz Gergyikov felett. 

Ha érdekel a novemberi bolgár választásokon induló pártok és jelöltek programja, valamint a szavazások geopolitikai háttere, hallgasd meg az MCC Votes & Seats podcast sorozatának legújabb adását!

*Az EBESZ-megfigyelőként és helyi választási bizottsági tagként is tevékenykedő Neli Kirilova, nemzetközi politikai elemző és biztonságpolitikai szakértő, már számos választási folyamatot kísért figyelemmel az utóbbi évtizedben Bulgáriában és külföldön egyaránt. A fekete-tengeri régió geopolitikai folyamatait kutató Neli Kirilova a Budapesti Corvinus Egyetem PhD-jelöltje, valamint az Európai Biztonsági és Védelmi Főiskola vendégkutatója.