Az előrehozott választást az idei költségvetéstervezet elutasítása miatt írták ki, mivel a baloldali ellenzék a jobboldali pártokhoz csatlakozva a javaslat elfogadása ellen szavaztak. A miniszterelnök, António Costa balközép Szocialista Pártja a szavazatok mintegy 42%-ának megszerzésével parlamenti többségre tett szert, míg legfőbb ellenfele, a liberális−konzervatív Szociáldemokrata Párt némileg alulmúlva a felméréseket, a voksok mintegy 29%át kapta. Új jelenségként a jobboldali−populista CHEGA növelte népszerűségét és a harmadik helyen végzett.

Portugália politikai földrajzáról értekezve az elemző kiemelte, hogy a lakosság mintegy 90%-a az óceánparti sávban él, ahol az északi területek általában konzervatívabbak, szemben a hagyományosan balra szavazó déli régiókkal. Miközben a kommunisták elveszítik történelmi szavazóbázisukat a déli, vidéki övezetekben és Lisszabon elővárosaiban, a nemzeti−konzervatív CHEGA egyre nagyobb teret hódít magának ezekben a korábbi szélsőbalos fellegvárakban, különösen a fiatal férfi lakosság körében.

De Sousa Carvalho szerint nem lett volna szükséges előrehozott választást kiírni, mivel semmi sem akadályozta a szocialistákat egy új költségvetési javaslat benyújtásában. Vendégszakértőnk puszta taktikázást sejt a döntés mögött. Szerinte a kormányzó Szocialista Párt kihasználta a vezetőváltások miatti belső harcokat megélő kisebb centrista és jobboldali pártok átmeneti meggyengülését. A szocialisták lehetőséget láttak a parlamenti képviseletük megerősítésére, és szándékosan olyan költségvetési javaslatot nyújtottak be, amelyről sejthették, hogy a szélsőbaloldali ellenzék számára elfogadhatatlan lesz. Így aztán a politikai válság felelősségét a baloldali ellenfelekre háríthatta a kormánypárt.

Ha szeretnél mélyebbre ásni a portugál politika világában, hallgasd meg podcast-sorozatunk legújabb adását!

Vendégelemzőnk fő kutatási területe a politikai diskurzus, a szemiotika, a különböző társadalmi rétegek politikai képviselete, az internet hatása a társadalmi változásokra, valamint a populizmus és a maszkulinitás kapcsolata. De Sousa Carvalho a Lisszaboni Egyetem végzi politikatudományi doktori képzését.