Az IMF és a Világbank, aligha meglepően, bírálta El Salvador lépését. A Bitcoin fölött nem gyakorolnak ellenőrzést, és ez nem tetszik nekik. El Salvador egyúttal a (mivel nem a Bitcoin fő blokkláncán fut, a szakmában második vonalas megoldásként ismert) Lightning Network létfontosságú tesztje is. A Lightning Network kísérletet tesz arra, hogy jelentősen felgyorsuljon a tranzakciós idő, és csökkenjen a Bitcoin tranzakciós díja is. Az évek óta fejlesztés alatt álló Lightning Networköt ellenzői használhatatlan középiskolás szintű tudományos kísérletnek bélyegezték, és utasították el.

Egy több milliárd felhasználót megcélzó jelentősebb szofver teljes kifejlesztése évekbe telik. Mégis, ha a Lightning Network végül nem tud helyt állni egy hatmilliós országban, akkor nem lesz nagy jövője. Egyre inkább úgy tűnik, hogy a szegények fegyverének szánt Bitcoin, a gazdagok párnacihájává válik.

Ráadásul a Bitcoin már egy ősrégi történetnek számít a kriptobizniszben. Néhány hete a Sotheby's elárverezett néhány NFT-t a Bored Ape Yacht Club (Unatkozó Majom Jacht Klub) elnevezésű gyűjteményéből. Ez a gyűjtemény az NFT-mánia legújabb megnyilvánulása, ami még a legvadabb kriptofanatikusokat is megdöbbentette: több mint 24 millió dollárért keltek el.

A (két sikertelen író által Miamiban megalkotott) Bored Ape Yacht Club egy unatkozó majmot ábrázoló, 10 000 képből álló sorozat. Az egyes képek között apró különbségek vannak, így vannak köztük ritkább, és így a többinél értékesebb darabok. Ez részben egy bennfentes tréfa, a kripto-zsargonban az „aping” felvásárlást jelent. Az unatkozó majmok adnak valamennyire egyfajta vizuális élményt, van egy rajzfilmes báju. Ugyanúgy, ahogy egy pólót, posztert vagy bögrét is megvesznek egy vicces kép miatt, az unatkozó majmokat meg profilképnek veszik meg.

A CryptoPunks című ur-NFT sorozat viszont nem néz ki valami jól (mintha egy tehetségtelen kölyök készítette volna 1988-ban), de ezek is vagyonokért kelnek el. A Kripto punkok és az Unatkozó majmok a kripto luxus cuccai, a kripto Rolexei lettek. Ha a közösségi oldaladon egy ilyet "lobogtatsz", az azt jelenti, hogy vagy kripto öreg róka, vagy piszok gazdag vagy. 

De amikor egy szikláról készült, ráadásul elég silány minőségű képet ábrázoló NFT 600 000 dollárért kel el, akkor itt valami nagyon hajmeresztő történik. És ez egyre hajmeresztőbb lesz. A Loot egy olyan listákról készült képet ábrázoló NFT sorozat, amiken olyan dolgok szerepelnek, amire például egy Dungeon & Dragons játék szereplőjének szüksége lehet. Aztán ott van a Bloot, a Loot paródiája (láthatatlanná tévő köpenyek helyett péniszgyűrűkkel).  Végül ott van az N Project. Ezen a listán számok szerepelnek. Csak számok. 5,9,12. Ez röhejes, és ezzel mindenki tisztában van. Amellett, hogy a kriptóban sok a keserűség és az indulat (melyik kriptó lesz az igazi messiás, aki elhozza az üdvösséget és a megváltást stb.), van benne humorérzék is. Van abban valami irónia, hogy ahhoz képest, hogy az okosszerződéses blokkláncokat mi mindenre fel lehetne használni, jelenleg a sziklás és listás képek jelentik a leigmozgalmasabb területet.

A legtöbb NFT a lassan a saját sikerének áldozatává váló Ethereum blokkláncon fut. A díjak nevetségesen magasak. Ám miközben a DeFi és az NFT-k terén továbbra is az Ethereumé a főszerep, kihívói is arra készülnek, hogy növeljék részesedésüket. A tél folyamán valószínűleg eldől majd a vezető okosszerződéses blokkláncok közötti elsőségért folytatott küzdelem: Ethereum, Binance, Solana, Cardano, Polkadot, Cosmos és Avalanche. Hosszú távon talán mindannyian győzni fognak.

In English

Borítókép: shutterstock.