Egészségügyi költségei mind a humán erőforrás igénybevétele, a képalkotó és laboratóriumi vizsgálatok, a gyógyszerhasználat tekintetében jelentősek. Tovább növeli a költségeket a koncentrációs nehézség, az egyértelmű teljesítményromlás, következtében. A közhiedelemmel ellentétben, a fejfájások körülbelül 90 százaléka pszichés eredetű, túlnyomórészt szervi probléma nem mutatható ki hátterében. Mindeddig azonban csak sejtéseink voltak arra vonatkozóan, a mentális funkciók hogyan járulnak hozzá éppen a fejfájás megjelenéséhez. Tudjuk, hogy a szorongásos kórképek és hangulatzavarok gyakori kapcsolódó nehézségként érkeznek, ahogyan a stressz – megküzdés tengely eltolódása egyaránt evidenciának számít. Közel 10 éve tartó alap és alkalmazott kutatásunk során a miértekre, ok-okozati összefüggésekre keressük a választ az elsődleges fejfájások esetén. 

A migrént, a tensiós típusú és cluster fejfájást – melyeket lokációjuk és minőségük különböztet meg egymástól - soroljuk ebbe a kategóriába, míg a másodlagos fejfájások között a környezeti hatásra bekövetkező érzetet értjük (pl.: alkohol, koffein, fűszeres ételek). Legfőbb célunk, hogy a személyiség, azon belül a temperamentum – mely biológiai prediszpozíció – faktorainak segítségével tárjuk fel az alapvető okot a fejfájás hátterében. Korábban a szakirodalomi adatok nem tudtak átfogó képet adni a háttérben húzódó személyiségprofilról, alapkutatásunk azonban rámutat fontos összefüggésekre. A Semmelweis Egyetem, a Bajai Szent Rókus Kórház, a Szent Györgyi Albert Neurológiai Klinika (SZTE) közös kutatásában olyan temperamentum profil rajzolódik ki, amely terápiás áttörést jelenthet. Eredményeképpen 2019-ben az Magyar Tudományos Akadémia (SZAB) Innovációs díjjal tüntette ki a kutatócsoportot. 2021 óta a Mathias Corvinus Collegiummal való együttműködésben kezdtük meg az alkalmazott kutatási fázist, amely mára a legérdekesebb egészségügyi innovációk között szerepel. A Top-100 Media, Innoinvest Kft. szervezésében megrendezésre került Demo Day rendezvényen bemutattuk hogyan érhetjük el a célcsoportot, technológiai vívmányok segítségével, az alapkutatás eredményeit felhasználva. 

Vajon otthonunkban, munkahelyünkön, akár az ebédszünetben egy parkban fogjuk csillapítani fájdalmunkat, gyógyszermentesen?

Akár ez is megtörténhet! Ma hazánkban évente több, mint hárommilliárd Forintot költünk az átlagosan 5-20 Ft/tabletta átlagárú fájdalomcsillapító gyógyszerekre. Ebből arra következtethetünk, hogy gyakori a gyógyszer abúzus – nem megfelelő gyógyszer/nem helyes használat/nem a problémára való gyógyszerszedés – és általában az emberek fájdalomcsillapítóval kezelik a problémát. A gyógyszerszedésnek azonban megfelelő, szakember által megválasztott térben és időben lenne csak jogosultsága. Kutatásunk által olyan pszichoterápiás protokollt és technológiai eljárásrendet fejlesztünk, amely a fájdalom alapjaira hat, a személyiség karakterisztikát helyezi előtérbe. 

Az emberek személyiség – karakter dimenzióik alapján másként reagálnak az őket érő ingerekre. Az ingerek azonban még a szimbólumterápiás munka során sem bemértek, vizuálisan megjelenítettek. Projektív felületet hoztunk létre akvarell technikával, melyek az affektív temperamentum mérését és később szoftveres beépítését teszi lehetővé. Általuk karakterre szabott, egyéni neurofeedback szoftver nyerhető. 

A ciklotím – néhol energiával teli, inkább optimista, nyitott, máskor lehangolt és motiválatlan – temperamentum birtokosai számára alább az éppen felröppenő madár nyugtató, vidám, színes képként jelentkezik. Depresszív – általában nyomott hangulatú, pesszimista, aggodalmas – temperamentummal rendelkezőknél viszont vergődő állatot, rossz landolást, sivár, akár veszélyes képet láthatunk. 

Eddigi eredményeinket összesítve olyan pszichoterápiás, kombinált módszertannal rendelkező protokollt hoztunk létre, mely gyors, hatékony és tartós eredményt nyújt a fejfájás csillapításában. Szemléletünk ötvözi a mélylélektani, kognitív, nonverbális és verbális elemeket. 

Még érdekesebb lehet a fiatalok és a rohanó mindennapok nyomásában élő személyek számára az eljárásrend fejlesztése, hiszen a szoftverhez illesztett EEG által egyetlen gombnyomás nélkül, tréning jelleggel, mégis temperamentumra szabottan használhatjuk. Bemért többszáz szimbólumunk segítségével a későbbiekben már agyhullámaink mondják meg milyen képre van leginkább szükségünk a fájdalom - és szorongáscsökkentés, a hangulatjavítás, vagy a teljesítményfokozás érdekében. Célunk, hogy a papír-ceruza teszteket, azok legfőbb hibáját, az önbevallást kiküszöbölve, EEG-re cseréljük mind az állapot, mind a stabil (pl.: személyiség – karakter) dimenziók esetében.