Még mindig emlékszem, amikor először álltam az őserdőben a brit kolumbiai vadonban és ámultam a körülöttem lévő fák hatalmas méretén. Tőlem balra egy körülbelül 10 méter átmérőjű nyugati vörös cédrus volt. Tőlem jobbra egy hasonló méretű szirti hemlokfenyő. Az talajt bomló szerves anyagok vastag szőnyege alkotta, amelynek minden új hajtásokat tápláló molekulája szétterült az erdőben. Mindenféle korú fa volt ott a születés, növekedés és pusztulás ciklusának valamelyik szakaszában. Jó idő telt el, mire elkezdtem megérteni az erdő dinamikáját. Ehhez nem egy könyvet kellett elolvasnom, és a vadonhoz nálam sokkal jobban értő ökológusokat és biológusokat meghallgatnom. Aztán idővel kezdtem megérteni az erdő bonyolult működését, ami alig változott az 10 000 évvel ezelőtt végetért utolsó jégkorszak óta.

Ideérkezésem előtt 120 évvel még alig járt fehér ember ebben az elfeledett völgyben. Most is csak kevesen jöttek, néhányan álmaik vadonját keresik, ahogy én is, mások kétségbeesetten igyekeznek kimenekülni a társadalomból.

Életem utolsó 15 évét haditudósítóként töltöttem és konfliktusokról írtam a Balkántól Afganisztánig, Sierra Leone-tól Irakig. Aztán, hogy nyugalmat találjak, észt származású feleségemmel, Kristinnel a brit kolumbiai erdő mélyére költöztem.

Megvásároltunk egy régi birtokot, kitakarítottuk és kifestettük a kis kunyhókat, és ökoturistáknak kezdtük el kiadni őket. Ezen felül, ha a vendégek között érdekelt valakit a természet és a fák, elvittem és megmutattam nekik az őserdőt. Az erdő mindig megnyugtatóan hatott rájuk és rám is egyaránt. A szerencsének köszönhetően, bár én először erre nem is gondoltam, amikor oda költöztem, egy egyedülálló ökoszisztéma kellős közepébe csöppentem. Ez a világ egyetlen mérsékelt égövi esőerdeje, ősfák hatalmas tárháza az egyesült államokbeli Idaho határvidékétől felfelé, félúton Alaszka felé. És amikor épp kezdtem értékelni új környezetem szépségeit, megérkeztek a favágók. Hatalmas gépekkel, teherautókkal és láncfűrészekkel jöttek, és nekiláttak kivágni a fákat a völgyben, ahol éltem. Figyeltem, ahogyan egész hegyoldalakról eltűnnek a fák, a nagyobbakat rönkszállító teherautókon vitték délre. Amikor a favágók elmentek, tuskók, letört ágak és kidobott olajos kannák sivár pusztasága maradt utánuk.

Kép: Ancient Forest Alliance.

Nem gondoltam volna, hogy ilyesmi még mindig megtörténhet a nyugati világban, ezért elkezdtem tanulmányozni a brit kolumbiai erdészetet. Akkor, amikor a nyugati világ nagy része végre komolyan foglalkozik a fosszilis tüzelőanyagok kiváltásával, Brit Kolumbia fakitermelése egyszerűen döbbenetes.

Míg Brazíliát nemzetközi szinten érik bírálatok, addig Brit Kolumbia egyes területein, ahol a fák már a középkor óta ott állnak, háromszor gyorsabban vágják ki az őshonos erdőket, mint az amazonasi esőerdőben.

Még akkor is, ha a turistáknak "szuper érintetlen" Brit Kolumbiaként adja el magát, a tartományban az őserdő faóriásainak 90 százalékát már kitermelték.

Brit Kolumbia erdői hatalmas szén-elnyelőként funkcionálnak - a tartomány 1000 évnyi emberi eredetű szénkibocsátásának megfelelő mennyiséget köt meg. A mérsékelt égövi esőerdők hektáronként több szenet tárolnak, mint a bolygó bármely más erdőtípusa. De amikor egy hektár erdőt kitermelnek, az abban tárolt szén körülbelül 50 százaléka felszabadul a légkörbe. A tudósok szerint 250 évbe telik, amíg az új fákkal beültetett őserdő ugyanolyan mennyiségű szén tárolására lesz képes, mint eredetileg.

A károkozás itt nem áll meg. Még akkor is, ha tudjuk, hogy a Covid egy zoonotikus betegség - azaz olyan vírus, ami olyan állatoktól származik, melynek élőhelyét elfoglaltuk vagy megváltoztattuk - Brit Kolumbia csak fokozta fakitermelését. Csőstül jelentkeznek az állatvilágot sújtó következmények. Az esőerdő jellegzetes fajának, a hegyi karibunak egész csordái pusztulnak ki egyszerre. Két helyi csordát veszítettünk csak az elmúlt két évben.

A halásznyest, a legnagyobb menyétféle a rozsomák után, súlyosan veszélyeztetett fajok között szerepel, és sok alpopuláció már a kihalás szélén áll. A repülő mókusoktól a baglyokig minden elveszíti kritikus élőhelyét.

Tekintettel arra, hogy a becslések szerint naponta 150-200 faj hal ki világszerte, az őserdő olyan, mint egy végszükség esetén használható ökológiai bank. Idővel azonban mindez építési fává, különböző préselt elemekké és WC-papírrá változik. 2013-ban John Doyle, Brit Kolumbia Számvevőszékének volt vezetője arra figyelmeztetett, hogy a tartományi kormány nem tett meg mindent a biodiverzitás védelme érdekében, amely, szavait idézve, „az életet támogató termékeket és szolgáltatásokat biztosít, ideértve a levegőt, amit belélegzünk, az ételeket, amit elfogyasztunk és a vizet, amit megiszunk, valamint egyéb, a gazdaságunk szempontjából létfontosságú forrásokat. ”

Szavai azonban nem találtak értő fülekre, még akkor sem, amikor a tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a biodiverzitás csökkenése az éghajlatváltozással együtt az emberiség legfőbb egzisztenciális fenyegetését jelenti - egyik folyamat erősíti a másikat egy összetett visszaható spirálban. Egy olyan tartomány számára, amely természeti szépségeire alapozva próbálja magát eladni a demokráciájára "útmutató fényként" büszke országban, Brit Columbia erdészeti iparának otromba lábnyoma piszkos és kevéssé ismert részlet.

Senki sem mondja, hogy a fakitermelést abba kell hagyni. Én is, mint sokan mások, faházban lakom, és az erdőből származó rönkökkel fűtök. Azonban számtalan tanulmány született sokkal fenntarthatóbb fakitermelési módszerekről. Egy tőlem másfél órányira lévő helyi üzemeltető közösségi fűrészüzemet hozott létre, amely egy négyzetméternyi fakitermelés ipari átlagához képest, kétszer annyi munkahelyet biztosít a favágóknak, és tízszer annyit a fűrészüzemek munkásainak. Ezen túlmenően, a birtok ökológiailag legértékesebb 70 százalékát pihentették.

Talán az a remény egy halovány szikrája, hogy Brit Kolumbia lakosságának 90 százaléka ellenzi az őserdők kivágását. A közvélemény fenntarthatóbb erdőgazdálkodást szeretne. Természetesen, akarni valamit és valóra váltani azt két nagyon különböző dolog. De talán végre lehetséges a változás.

This article is also available in English.

Borítókép: expeditions.com.