Szövetségi bírósági döntés alapján a demokrata Joe Biden kormányzatának december 21-ig meg kell szüntetnie a közbeszédbe Title 42-ként bekerült járványügyi szabálynak az alkalmazását, amely lehetővé tette az ország határain elfogott irreguláris migránsok azonnali visszafordítását anélkül, hogy menedékkérelmet adhatnának be. A szövetségi szervek legrosszabb forgatókönyve naponta 18 ezer irreguláris migráns érkezésére számít a szabály kivezetése után.

Járványügyi szabállyal az irreguláris migráció ellen

A Title 42 („42-es Könyv”) elnevezés arra utal, hogy a Határőrség az Egyesült Államok Törvénykönyvének 42. könyve szerint jár el – amely a közegészségügyet szabályozza –, és nem a bevándorlással és menekültekkel kapcsolatos 8. könyvet alkalmazza. A Title 42-t Donald Trump elnök vezette be 2020 tavaszán a koronavírus járvánnyal összefüggésben. A pandémia megfékezésének céljából bevetett járványügyi szabály ugyanakkor jelentős szerepet töltött be az elnöksége alatt kibontakozó közép-amerikai irreguláris migrációs válság ideiglenes felszámolásában. 

A korábbi évtizedekkel ellentétben ugyanis 2014 után nagy számban érkeztek az USA déli határához menedékkérő családok és kísérő nélküli kiskorúak Guatemalából, Hondurasból és El Salvador-ból. Az USA hatóságainak jellemzően hosszú évekbe telik elbírálni a menedékkérelmeiket, ez alatt az idő alatt pedig a családok szabadon mozoghatnak, illetve munkát vállalhatnak az Egyesült Államokban. Sőt, jellemzően akkor is könnyedén elkerülhetik a kitoloncolást, ha menedékkérelmüket elutasítják. Trump elnöksége alatt a Title 42 volt az egyetlen eszköz, amellyel meg lehetett gátolni, hogy a családok és a kísérő nélküli gyermekek hozzáférjenek az Egyesült Államok menekültügyi rendszeréhez. 

Demokrata fordulat

A demokrata Joe Biden 2021. január 20-i beiktatása után azonnal hozzálátott Trump határvédelmi intézkedéseinek eltörléséhez. A leszámolás egyedül a Title 42-t kímélte meg, jóllehet Biden a határőrséget arra utasította, hogy a kísérő nélküli kiskorú migránsokkal szemben ne alkalmazzák azt, őket engedjék be az országba.  

Biden liberális intézkedéseinek köszönhetően 2021 tavaszától páratlan migrációs válság alakult ki az Egyesült Államok déli határán. A 2022 szeptemberével végződő pénzügyi évben az USA határőrsége 2 378 944 alkalommal intézkedett irreguláris migránsokkal szemben a mexikói határon, amely abszolút történelmi rekordnak számít. Emellett az eredetileg közép-amerikainak titulált válság 2022 nyarára Latin-Amerika jelentős részét is felölelte. Ebben a helyzetben a Title 42 szerepét nem lehet eléggé hangsúlyozni: a 2022. pénzügyi évben a hatóságok 1 054 084 alkalommal utasítottak ki irreguláris migránsokat a mexikói határon a járványügyi szabályra hivatkozva (az összes intézkedés 44,3%-a). 

Kivételek sora

Biden beiktatása után egyedül a kísérő nélküli gyermekek képeztek hivatalosan kivételt a Title 42 alól, azonban ez nem jelenti azt, hogy a hatóságok mindenki mást vissza tudtak – vagy akartak – fordítani a déli határon. A demokrata elnök már 2021 márciusában arról beszélt egy sajtótájékoztatón, hogy a déli határon elfogott közép-amerikai családok egy jelentős részét nem tudják kitoloncolni, ugyanis Mexikó nem hajlandó őket visszavenni.  Ugyanakkor például 2021 februárja és 2022 októbere között nicaraguai, venezuelai, perui és kubai állampolgárok is sok esetben beengedték a hatóságok az USA-ba, hogy menedékkérelmet adhassanak be. 

A Title 42 eltörlése

Biden beiktatása után a Demokrata Párt balszárnya egyre hangosabban kezdte követelni, hogy az elnök törölje el az „embertelen” Title 42-t. A Fehér Ház végül 2022. március 30-án jelentette be, hogy májustól nem fogják alkalmazni a járványügyi szabályt az ország szárazföldi határain. Republikánus vezetésű államok ekkor még sikerrel támadták meg a bíróságon a kormányzati szándékot. Május 20-án szövetségi bírói döntés kötelezte Bident arra, hogy folytassa a Title 42 alkalmazását. 

Jóllehet a demokrata kormány fellebbezett az ítélet ellen, azonban mielőtt a fellebbviteli fórum döntött volna, egy másik bíróság pálcát tört a Title 42 felett. Menedékkérő családok egy csoportja még 2021 szeptemberében bírósághoz fordult a járványügyi szabály miatt, a perben 2022. november 15-én született döntés a Title 42 kivezetésére utasította Bident legkésőbb 2022. december 21-ig. A bíróság érvelése szerint a Title 42 alkalmazása nem a törvényben lefektetett célokat szolgálta; értve ez alatt, hogy a kormány egy járványügyi szabályt használt migrációs politikai céljainak elérésére. A májusi döntést azért írhatja felül a novemberi, mert előbbi csak a Title 42 megszüntetésének eljárásmódját kifogásolta, utóbbi viszont a szabály alkalmazását teljességében nyilvánította törvénytelennek.

Mi várható a Title 42 után? A Belbiztonsági Minisztérium legrosszabb forgatókönyve naponta 18 000 migráns érkezésére számít a Title 42 kivezetése után, 2022 áprilisában ez a szám átlagosan 7 800 körül alakult – már az utóbbi is abszolút történelmi rekordnak számított.

Becslések szerint ekkora emberáradat arra kényszerítené a határőrséget, hogy személyi állománynak 90%-át az irreguláris migránsok regisztrációjára csoportosítsa át. Így viszont a tényleges határvédelemre szinte alig maradna ember.