Azt természetesen nem tudjuk, hogy egy-egy válaszadó milyen mélységű gazdasági elemzést végzett, de azt fontos hangsúlyozni, hogy az alább leírtak nem egy intézményi véleményt tükröznek (és nem minősülnek befektetési tanácsnak), hanem a válaszadók várakozásait összegzik. Köztudott: az, hogy mi történik egy gazdaságban, nagyban függ az egyének várakozásaitól, jövőről alkotott „tippjeitől”.

A magyar gazdaság kapcsán az alábbi eszközökre voltunk kíváncsiak: EUR/HUF árfolyam, BUX-index, OTP-, MOL-részvény és MNB alapkamat. A globális trendeket az EUR/USD árfolyamon, az arany és az olaj árán keresztül akartuk érzékelni. A technológiai szektort a NASDAQ-index és a Tesla részvénye, a keleti piacokat és a kiskereskedelemben zajló modellváltást az Alibaba részvénye képviselte. Korunk digitális aranyát, a bitcoint sem hagyhattuk ki, mint ahogy arra is kíváncsiak voltunk, hogy egy magyar hátterű, de meghatározó európai jelenléttel bíró, a COVID-járvány által jelentősen érintett Wizz Air részvényeiről mit gondolnak tippelőink. És mi a +1? Itt mindenki maga választhatott egy számára „kedves” részvényt, kötvényt, indexet; bármit, aminek hitelesen követhető piaci ára van és bárki számára hozzáférhető, megvásárolható.

Lássuk a várakozásokat:

1. Tippelőink a forint mérsékelt gyengülését várják a 2021-es évben. A beérkezett válaszok átlaga és mediánja is a 372-es EUR/HUF érték közelébe teszi az év végi záróárfolyamot. Az év folyamán a 354–382-es sávban valószínűsítik a forint mozgását. Egy-két tippelőnk szerint előfordulhat, hogy az árfolyam 4-essel kezdődik majd (vagyis meghaladja a 400 forintot), ugyanakkor forinterősödést is várnak páran, akik közül a legmarkánsabb erősödést váró válaszadónk szerint a 330 EUR/HUF árfolyam is elérhető.

2. A tőzsdeindex vonatkozásában sem szórnak nagyon az év végi várakozások. A BUX-index év végi záróértéke 44 500 pont körül alakulhat. Ez a jelenlegi értékéhez képest (43 360 pont) nem kiugró várakozás, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy idén már volt ennél magasabban (44 876 pont) is. A tippekből az látszik, hogy elég magas volatilitást várnak az indextől, ami jól tükrözi a piacokon tapasztalható – leginkább a járvány lefolyásából fakadó – általános bizonytalanságot. A legoptimistább várakozás 52 000 pontos BUX-szal számol az esztendő végén, míg a másik véglet a 38 000 pont.

3. A magyar regionális bank (OTP) papírjai komoly év végi hajrát mutattak 2020 végén, és az idén is nagy lendülettel kezdtek. A tippelőink az év végi záróárat jellemzően a 14 600 forint körüli értéken várják úgy, hogy szerintük év közben a papír a 8 000 és 17 500 forint közötti szélsőségeket is érintheti. Érdekesség, hogy a minimumtippek maximuma, illetve a maximumtippek minimuma, de a legutóbbi záróár is egybeesik: 13 600 forint.

4. A MOL a Covid-járvány miatt szinte minden tevékenységi területén komoly kihívásokkal szembesült az első félévben, de 2020 második felére konszolidálta helyzetét, és ez novembertől már az árfolyamban is tükröződött (2020-as záróára: 2190 forint volt). Válaszadóink 2550 forint körüli záróárat várnak 2021 végén. Mint az egész piachoz – vagy az előbb vázolt OTP-hez hasonlóan – a MOL esetében is arra számítanak tippelőink, hogy év közben a fel-le mozgások erőteljesek lesznek a részvény árában. Az egyes tippelők saját minimum- és maximumára között átlagosan 50 százalékos eltérés van. Legoptimistább válaszadónk 3500 forint körüli záróárat vár, míg a legpesszimistább várakozó 2000 forint alatti árat vizionál.

5. Az alapkamat vonatkozásában volt a legerősebb a konszenzus: a legtöbben változatlan, 0,60 százalékos kamatot várnak az év során, de a végén is. Senki nem vár 0,50 százaléknál alacsonyabb alapkamatot év végéig. Vagyis a jegybank irányából érkező stimulusokat nem az alapkamat csökkentése formájában valószínűsítik. Azok a tippelőink, akik a kamatszintek növekedésében már rövidtávon hisznek (ők egy szűk kisebbség), a kamatszint 1 százalékra történő emelését is elképzelhetőnek tartják.

6. Hogyan teljesít a két meghatározó deviza egymáshoz képest? Melyik gazdaság kilátásai javulnak majd (EU versus USA)? Erről is nyilatkoztak megkérdezettjeink az EUR/USD keresztárfolyamán keresztül. A többség az euró erősödésére szavazott és a tippek átlaga (mediánja is) az 1,25–1,26 keresztet valószínűsíti év végére (jelenleg 1,21). A dollár erősödésében hívők kis csoportjának nagyobb része is minimális erősödést prognosztizál (1,16–1,18). Ugyanakkor a legextrémebb becslés 1,09-es árfolyamot vizionál. Az euró erősödését jelző szélsőérték pedig 1,44-es keresztárfolyam volt.

7. Válságban a befektetők aranyba menekülnek – szól a Wall Street-i örökigazság. Ezek szerint az aranynak drágulnia kell. De a mi tippelőink szerint vagy nincs válság, vagy az arany ilyen helyzetben elvesztette régi „fényét”. Mindössze 50 dolláros unciánkénti növekedést prognosztizálnak megkérdezettjeink. Az év végi árat 1950 dollár körülire várják. Persze, az átlagtól való 180 dolláros, 10 százalék körüli eltérés azt támasztja alá, hogy ezzel kapcsolatban van azért bizonytalanság, eltérés a tippelők között. A válaszok alapján az arany az év folyamán valahol az 1800 és 2100 dolláros sávban mozog majd. Volt válaszolónk, aki vagy a válságban, vagy az aranyban (vagy pedig a Wall Street-i mondásban) nem hisz, ő ugyanis 1350 dolláros aranyárat is belelát az idei esztendőbe.

8. Tavaly áprilisban a WTI-olaj ára hordónként mínusz 37 dollárra esett. Ennek a közgazdasági nonszensznek persze vannak technikai okai is (elszámolások, opciók, kvóták), de jól szemlélteti azt a bizonytalanságot, amivel az olajpiac 2020-ban szembesült. Év végére a helyzet normalizálódott, és a WTI-olaj ára 44,48 dollárra emelkedett. A tippelők véleménye alapján ez az emelkedés (sokkal kisebb ütemben) tovább folytatódik, és év végére 55-56 dolláros olajárral kell számolni. Év közben pedig az ár várhatóan a 45-62 dolláros sávban tartózkodik majd.

9. Covid ide vagy oda, a technológiai részvényeken szép pénzt lehetett keresni tavaly. Ha valaki 2020 márciusában bátor volt és vett egy kis Nasdaq Composite Indexet, év végére gyakorlatilag megduplázta a pénzét. A techcégek jelentős része komolyan menetelt.

A mi tippelőink továbbra is hisznek ebben a szektorban

és arra számítanak, hogy a Nasdaq-index ez év végén 12–15 százalékkal magasabban fog állni, mint 2020 végén. Persze, ez egy visszafogott hegymenet az előző évhez képest, de dollárhozamban még mindig kiváló teljesítmény. Az új technológiák térhódításának sebessége, a pozitív eredményt még évekig nem termelő, de nagyon magasra értékelt cégek körüli bizonytalanság a tippekben is megmutatkozik. Aki nagyon hisz a techpiacokban az a 18 000 pontos Nasdaq-ot is elérhetőnek tartja, de a techlufi kipukkanásában hívő válaszadónk szerint 7500 is lesz a Nasdaq 2021-ben.

10. A Tesla-részvény értékelése körüli anomáliákról egy korábbi blogunkban már értekeztünk.

A kép azóta sem tisztult, de a részvény „rakétázott” 2020 utolsó két hónapjában.

A nagymértékű bizonytalanságot a beérkezett válaszok is tükrözik. A legtöbben 1050 dollár körüli év végi árat vizionálnak, ellenben a válaszok szórása több mint 30 százalék. Azt, hogy a Tesla-részvények értékelése nagyjából hitvita, az is alátámasztja, hogy a beérkezett tippek szélső értekei között több mint hétszeres a szorzó (350 vs 2500 dollár).

11. Az új kor (digitális) aranya: a bitcoin. A befektetők jelentős része azt sem érti hogyan keletkezik és miért lehet véges. Fenntartható-e a modell, ha befejeződik a bányászás? Vagy pont ez viszi fel az árát? Egyáltalán, hogyan lehet számítógéppel bányászni? A legtöbb befektetőt ezek a kérdések nem foglalkoztatják,

az viszont lázba hozza őket, hogy ezzel a valamivel tavaly meg tudtad hatszorozni a pénzedet.

Itt aztán a mi tippelőinknek is elszabadult a fantáziája! Nagyjából 38 500 dolláros árfolyam jött ki átlagban, 35 000 dolláros mediánérték mellett, de óriási, 50 százalékos szórással. Hát ebből tényleg bármi lehet! Ha a legvérmesebb „bitcoinhívőnk” válaszát nézzük, akkor évközben az árfolyam a 160 000 dollárt is elérheti, de év végén is hatszámjegyű lesz az árfolyam. Aki pedig leginkább temeti a kriptovalutát, az arra számít, hogy visszatér oda, ahonnan a 2020-as mélypontján indult: vagyis 5000 dollár környékére. Ezen várakozások alapján kiadhatjuk a jelszót: spekulánsok előnyben!

12. Online kereskedelem, hatalmas kínai piac, hosszú hónapokra eltűnt tulajdonos-ügyvezető és 232 dolláros záróár. Az Alibaba e-kereskedelmi platformot üzemeltető céggel kapcsolatos hívószavak és hírek 2020-ból. A mi tippelőink relatíve egységesen hisznek a részvény nem kiemelkedő, de szép 8-9 százalékos hozamot biztosító emelkedésében. A 200 dollár stabil alsó támasznak tűnik, míg egy-két tippelőnk a 300 dollár feletti árat is el tudja képzelni. Az azóta előkerült Jack Ma – ígérete szerint – ez utóbbin fog dolgozni!

Jack Ma, az Alibaba Group multinacionális technológiai konglomerátum társalapítója és volt elnöke. 

13. A WizzAir-részvények ára 2020 decemberében meghaladta a 4800 fontot. Ez így önmagában csak egy szám, de ha figyelembe vesszük, hogy ez a részvénynek a legmagasabb ára a tőzsdei bevezetése óta, akkor már felvetődnek kérdések. Miért ér többet egy légitársaság (kb. kétszer annyit) most, amikor szinte egyáltalán nem repül, mint amikor percenként szállnak fel a gépei Európa szinte minden repülőteréről. Ezen a kérdésen jó eltöprengeni, de erre nem nekünk, hanem a részvényeseknek és a menedzsmentnek kell választ adnia. De nézzük, mit gondolnak a tippelőink. Hát ők bizonytalannak tűnnek. Az idei év végi árat, 4700– 4800 font környékére várják, de a 15 százalék körüli szórás bizonytalanságot jelez. Azok, akik hisznek abban, hogy a WizzAir lesz a nagy légitársaság-mészárlás nyertese, 6000 font feletti árat is belelátnak, azok pedig akik a COVID miatt nyitás elhúzódását várják, 3000 font körülire árazzák a papírt.

És a ráadás: +1!

Itt mindenki maga választhatta ki a kedvenc befektetési eszközét. Szép számmal szerepelnek a listán divatos techcégek (Apple, Facebook, Paypal stb.), vagy például a tőzsdén nemrég debütált Airbnb. A magyar papírokat az Alteo Nyrt. és a Richter Gedeon Nyrt. képviseli. De bekerültek a részvénykategóriába német gépipari cégek, (Rheinmetall AG), a vakcinákat készítő Pfizer, valamint a Citibank és a Lufthansa papírjai is. Az OTP Ingatlan Alap, valamint a budapesti ingatlanok átlagos négyzetméterára képviseli a „téglában és cementben” hívők csoportját. Volt, aki az euró/japán jen keresztben hisz és ezzel akarja majd a 13 találatát telitalálatossá tenni. A legegzotikusabbak pedig az amerikai piacon dollárban kibocsátott vállalati kötvényekkel kereskedő index (ICE BofA BBB US Corporate Index Effective Yield-10-Year Treasury Constant Maturity Rate), valamint az európai szén-dioxid-kvóták (CO2 European Emission Allowances) várható árváltozására érkező tippek voltak.

Talán nem nagy bátorság már most kijelenteni: 2021 nem egy szokványos év lesz. Ez a pénz- és tőkepiacokon is éreztetni fogja a hatását. Megköszönve a Befektetési Totó 2021 kitöltőinek az erre szánt szellemi erőforrást és időt, nem kell mást tennünk, mint figyelni a piacokat és megvárni 2021. december 31.-ét. Ekkor köszönthetjük a legjobb tippelőket és átbeszélhetjük: mit gondoltunk jól vagy rosszul az idei évről. Hogy aztán a Befektetési Totó 2022-ön még profibbak lehessünk!

A fotók forrása: pinterest.com, kitervezte.hu, hu.depositphotos.com, qz.com