A Mathias Corvinus Collegium tudásbázisa

Vélemény

2022. 05. 27. 17:48
Szerző: Várnai Balázs

Egy háború mellékhatásai: Élelmezési válság a Közel-Keleten és Afrikában?

Oroszország 2021 februárjában indított Ukrajna elleni inváziója jelentős kihatással van a globális élelmiszerkereskedelemre. A két hadviselő fél ugyanis a világ legnagyobb gabonaexportőrei közé tartozik, a világ búzakivitelének több mint a negyedéért az előbbi két ország a felelős. Egy elmélyülő háború tovább emelheti a már amúgy is magas gabonaárakat, emellett a legnagyobb importőrök közül többen is jelentősen kitettek az orosz és az ukrán gabonának, ami miatt később élelmiszerhiány is felléphet a világ elmaradottabb régióiban.
2022. 05. 26. 22:32
Szerző: Hajdú András

Hova álljanak a székelyek? Néhány gondolat az erdélyi magyar sportélet szerepéről és jelentőségéről

A 2022-es divízió I-es férfi jégkorong-világbajnokságon a magyar válogatott utolsó mérkőzése tét nélkülinek számított: a mérkőzés eredményétől függetlenül Magyarország 2008 és 2015 után ismét feljutott a legmagasabb osztályba, az aktuális ellenfél, Románia válogatottja pedig kiesett.
2022. 05. 24. 10:00
Szerző: Tárik Meszár

Magyarországnak is érdeke, hogy ne súlyosbodjon az élelmiszerválság az arab világban

Egyes arab államokban súlyos élelmiszerválság alakult ki, s ha erre nem találnak hathatós megoldást, akkor a régió egyre sűrűbb tiltakozási hullámokkal és instabilitással fog szembenézni, ami Európára is hatással lehet.
2022. 05. 20. 8:00
Szerző: Baki Noémi

Szirénák helyett iskolai csengő: ukrán menekült gyerekeket üdvözöltek az olasz iskolában

A közel három hónapja tartó orosz-ukrán háború miatt gyerekek százezrei menekültek el otthonaikból, hátrahagyva az addig megszokott mindennapi életüket is.
2022. 05. 19. 8:00
Szerző: Gladden Pappin

A globalizáció vége után - A kialakulóban lévő posztliberális rend öt jellemzője

Nem arról van szó, hogy eljött a liberalizmus megújításának ideje, hanem arról, hogy a kialakulóban lévő posztliberális rend körvonalai egyre világosabbá válnak.
2022. 05. 19. 7:55
Szerző: Vecsei József

Lengyelország az ukrán háború árnyékában

Lengyelország történelmének mindhárom nemzeti traumáját így vagy úgy az orosz birodalmi törekvésekhez kötik.
2022. 05. 18. 14:08

Konferencia Európa Jövőjéről: a részvételi demokrácia színlelése

Ha van egy tanulság, ami a nemrégiben zárult Konferenciával kapcsolatban levonható, az az, hogy bármik legyenek is a körülmények, (háború, egészségügyi válságok, gazdasági visszaesések, vagy bármilyen szerencsétlen precedensek) mindig lesz egy olyan kis létszámú elszánt hívő, akik számára a kontinens megmentése csupán a szerződések hosszadalmas és bonyolult reformjaiban áll.
2022. 05. 18. 13:50

Hogyan tovább, két jóbarát? A lengyel–magyar viszony alakulásáról

Térben a Kárpátok, történelmi távlatokban pedig ideológiák, nagyhatalmi érdekek, háborúk és ármánykodás választotta el látszólag egymástól a két nemzetet, amely mégis szüntelen egymásra talált.
2022. 05. 18. 9:13

Fúziós reaktor: a csillagokat is lehozza az égről

Az európai energiaválság és az orosz-ukrán háború is aláhúzta, hogy nem tehetünk fel mindent az időjárásfüggő megújuló energiatermelési módokra, ha el akarjuk érni a klímasemlegességet.
2022. 05. 17. 11:03

Magyar önkép – német tükörben

Magyarországnak talán sosem volt olyan rossz a hírneve Németországban, mint manapság.
2022. 05. 17. 9:10

Moldova: tenger nélkül a tengeri egyezményben?

Az orosz-ukrán háború nem terelheti el a figyelmünk Moldováról, mivel potenciális részese lehet a szomszédjában zajló konfliktusnak. Ilyen bizonytalan helyzetben a nemzetközi közösség nem szívesen köt multilaterális gazdasági egyezményeket, de lássuk mi volt a helyzet a háború kirobbanása előtt.
2022. 05. 16. 9:50
Szerző: Csepregi Gábor

IPhone-t vagy Poketet vegyek a kezembe?

A minap egy barátom elvitt egy zsebkönyveket árusító automatához.
2022. 05. 16. 8:01

Ezerarcú Magyarország

A mai magyar közbeszédben ismét reneszánszát élő város-vidék dichotómia, vagyis a társadalmi-politikai folyamatok e területi alapú megközelítése nem újkeletű jelenség, habár a politikai események a közéleti vitákat is intenzívebbé tették, így a város-vidék ellentét még inkább polarizálódott.
2022. 05. 13. 8:01
Szerző: Dmitry Rudenkin

Megbízhatunk-e a közvélemény-kutatásokban?

A közvélemény-kutatás a társadalomkutatás fontos eszköze. Gyakran használják a társadalomtudományokban, a politikában és az üzleti életben is. De vajon e közvélemény-kutatások eredményei a társadalom valódi hangulatát és igényeit tükrözik?
2022. 05. 12. 8:01

Dark Web: államilag „eltűrt”?

Az úgynevezett Dark Web (vagy sötét web) hálózatát az internet fejlődésével párhuzamosan fejlesztették ki, mely kezdetben, az 1990-es évek végén először egy jelszóval védett, decentralizált, úgynevezett „peer-to-peer” hálózaton alapuló felület volt.
2022. 05. 11. 8:01

Utazás Európa jövőjébe

2019 december 11-e igencsak jelentős nap volt. Mikor a Covid-19 világjárvány még csak disztópiának tűnt, amikor Greta Thunberg a Time magazin év emberének lett kinevezve, egy, az Európai Unió országai számára igen meghatározó esemény történt.
2022. 05. 10. 7:01
Szerző: Dobó Géza

„Klicsko azt üzeni, hogy még ne menjünk haza!” – ukrán menekültekkel beszéltünk Budapesten

Dobó Géza, a Migrációkutató Intézet kutatója Gyurkovits Tamással, a Mathias Corvinus Collegium sajtófotósával több alkalommal is budapesti helyszíneken járta be az ukrajnai menekültek számára létesített segélypontokat.
2022. 05. 10. 6:59
Szerző: Kovács Erik

Új-Delhi, a légszennyezés fellegvára a 21. században

A környezetszennyezés évtizedeken-, évszázadokon át az urbanizáció velejárója volt.
2022. 05. 09. 9:30
Szerző: Boris Kálnoky

Így akarja az Európai Unió térdre kényszeríteni Orbánt és megosztani a visegrádi négyeket

Az EU első alkalommal veti be az új jogállamisági mechanizmust – Magyarország ellen. Lengyelország egyelőre megúszta, bizonyára mert az ukrajnai konfliktusban megfelel az EU irányvonalának.
2022. 05. 09. 9:28

A büntetlenség elleni „keserédes” küzdelem az orosz-ukrán konfliktus tükrében

A nemzetközi büntetőjog szabály- és intézményrendszere rögös, ámde tekintélyes fejlődési pályát tudhat maga mögött az elmúlt száz esztendőben. Ezt egyfelől az, a jog mítoszához tartozó igény határozta meg, miszerint a legszörnyűbb bűntettek elkövetőit tisztességes eljárásban kell felelősségre vonni. Másfelől azonban a büntető igény érvényesítése az állami szuverenitás legbenső magjához tartozik, amelyet az államok nem szívesen engednek ki kezeik közül. Az orosz-ukrán konfliktus tragédiájának hozadéka az lehet, ha hosszú távon hozzájárul a nemzetközi büntetőjog további fejlődéséhez.
2022. 05. 06. 8:00
Szerző: Jancsó András

„A relativizmus diktatúrája” – 95 éves az emeritus pápa

Az idei évben a római katolikus hívek számára a húsvéti ünnepkör úgynevezett szent háromnapjának lezárása kettős ünnepet jelent. Nagyszombatról Húsvétvasárnapra virradóan ünnepli a keresztény világ Jézus feltámadását, az idén azonban Nagyszombatra esik Joseph Ratzinger, a későbbi XVI. Benedek pápa születésnapja is. Mit tanít számunkra az emeritus pápa?
2022. 05. 06. 7:55
Szerző: Kovács Anna

Mit tanulhatunk a szingapúri start-up ökoszisztéma történetéből?

Mi az a Block71? Mi a közös Szingapúrban és a Szilícium-völgyben? És miért érdemes Magyarországon nekünk mindezzel foglalkozni? Az alábbiakban kiderül.
2022. 05. 06. 7:55
Szerző: Vaskó Balázs

Vaccinagyártás és lean menedzsment

A védőoltások a kórokozók és más fertőző betegségek elleni legköltséghatékonyabb egészségügyi beavatkozások közé tartoznak, évente több millió ember életét mentik meg, miközben számtalan ember életminőségét javítják.
2022. 05. 05. 8:00
Szerző: Fodor Richárd

A Vaslady háborúja

1982 tavaszán a brit lakosság meglepve olvasta a reggeli újságokat egy korábban sosem hallott szigetcsoport elvesztéséről. Miért tört ki a háború egy olyan tájegységért, amelyet Darwin is meglátogatott? Hogyan zajlott a katonai konfliktus, amely Nagy-Britannia második világháború után tapasztalt legnagyobb katonai veszteségével járt?
2022. 05. 05. 7:26
Szerző: Kovács Anna

Harmadik világból az elsőbe - A szingapúri csoda története

A Délkelet Ázsiában található "kis piros pont", Szingapúr szegény halászfaluból a világ egyik legmodernebb és legfejlettebb államává vált rekordidő alatt. Hogyan indult el a városállam a növekedés útján és minek köszönheti a sikert? Erre keressük a választ az alábbiakban.
2022. 05. 04. 8:00

Milyen tendenciákra vezethető vissza a digitális platformok felemelkedése?

Melyek azok a sajátosságok, amelyek az internet fejlődésével, illetve a digitalizáció további előretörésével alapjaiban fogják átalakítani a most még nem digitális gazdaság nagy részét is?
2022. 05. 04. 7:59

Gázban Európa

Ködös célt állított maga elé idénre az Európai Unió, miszerint kétharmadával csökkentené az orosz gázfüggőségét, miközben november 1-ig elvárja tagállamaitól, hogy 80%-ra töltsék fel gáztározóikat.
2022. 05. 04. 7:50
Szerző: Kovács Anna

Innováció a fenntartható jövőért

Lehetséges, hogy egy épület több energiát termel, mint amennyit fogyaszt? Hogyan használható a modern technológia a klíma célok eléréséhez? Adóemelés a szennyezés csökkentéséhez?
2022. 05. 03. 8:58

Tíz éve limbóban – avagy meddig lehet még „ideiglenes” a szíriai menekültek státusza Törökországban?

Törökország 2015 óta a legtöbb menekültet befogadó állam a világon. Jelenleg is több mint 3,7 millió regisztrált szíriai menekült tartózkodik az ország területén. Bár a közbeszédben menekültnek nevezzük őket, a török jog szerint a szíriaiak nem rendelkeznek menekültstátusszal, ehelyett úgynevezett ideiglenes védelem alatt állnak. A Szíriából elmenekültek egy része már több mint egy évtizede él Törökországban, és nem is tervez hazatérni. Egyre gyakrabban merül fel a kérdés, hogy meddig tekinthetünk még ideiglenesként a tartózkodásukra?
2022. 05. 03. 8:56

Már harminc éves a Dnyeszter Menti Köztársaság?

A kommunizmus bukásával régiónk egy puskaporos hordóvá változott. 1992-ben több háború is zajlott a környékünkön, nem csak délen, a közvetlen közelünkben, hanem a másodszomszédunknál, Moldovában is. Pont harminc évvel ezelőtt tört ki, a mára már szinte elfeledett transznisztriai háború.
2022. 05. 03. 8:52

A legközelebbi és valódi kapcsolat-tesztről

A választottbírósági kikötésre irányadó jog nemcsak eljárásjogi kérdések miatt bír kardinális jelentőséggel, hanem a kikötés létrejötte, érvényessége és végrehajtása szempontjából is alapjaiban határozza meg az alternatív jogvitamegoldás klauzuláját. A felek azonban sokszor nem határozzák meg az irányadó jogot – milyen jogot alkalmaz és mely megfontolások alapján ilyenkor egy választottbírósági testület?
2022. 05. 02. 9:56
Szerző: Nemere Péter

“Reklámanyagot nem kérünk!” – Az első spam levél születése és a kéretlen emailek jogi szabályozása

Negyvennégy éve, 1978 május 3-án került kiküldésre az első tömeges spam üzenet. Habár a levél feladója magát az e-marketing és nem a levélszemetelés szülőatyjának tartja, az elmúlt évtizedekben kezelhetetlen mértékűvé váltak a különböző reklám és egyéb célú kéretlen elektronikus üzenetek. A következőkben áttekintjük a spamelés történetét, a kereskedelmi célú kéretlen levéláradatra adott jogi válaszokat és a probléma jelenlegi jogi, gazdasági és társadalmi kihívásait.
2022. 05. 02. 9:50

Mik azok az acceleratorok, miért jöttek létre, miben különböznek?

Az utóbbi évek egyik felkapott témájává váltak a startup ökoszisztémák és a digitális vállalkozások, elég csak a Facebook vagy a Tesla körüli népszerűségre gondolni.
2022. 04. 29. 10:09
Szerző: Vaskó Balázs

Mi az a Design thinking és mire használjuk?

A híres feltaláló, mérnök, üzletember és nem kevesebb, mint 186 szabadalom tulajdonosa, Charles Kettering egyszer azt mondta: "Ha mindig is így csináltad, akkor valószínűleg valamit rosszul csinálsz.”
2022. 04. 28. 9:53
Szerző: Hahner Péter

Elfeledett bestseller: a XVIII. századi Trónok harca

A XVIII. század előkelőbb diákjaival erkölcstani prédikációkat és politikai értekezéseket olvastattak – amelyek meglehetősen száraz és unalmas olvasmányok voltak a korabeli tizenévesek szemében. Minden bizonnyal jóval nagyobb hatást gyakorolt rájuk egy kalandregénybe oltott didaktikus mű, amelyet ma már szinte elfelejtettek, holott a megírását követő két évszázad egyik legolvasottabb és leggyakrabban kiadott írásműve volt.
2022. 04. 27. 23:06

Kiéleződött a helyzet Transznisztriában

Forr a levegő Moldovában. Maia Sandu elnökasszony kedd reggel még aznap kora délutánra összehívta a Legfelsőbb Biztonsági Tanácsot a Dnyeszteren túli régióban történt incidensekkel kapcsolatban. A moldáv és a román sajtó az április 24-i ortodox húsvét első és második napján történtektől hangos.
2022. 04. 27. 9:45
Szerző: Tárik Meszár

Libanon: éllovasból sereghajtó

Libanont diverzitása és gazdagsága miatt a 20. század utolsó harmadáig a Közel-Kelet Svájcaként emlegették, de a folyamatos háborúk, az etnikai megosztottság és a belső konfliktusok mára a régió sereghajtójává tették.
2022. 04. 26. 17:43

Még maga Angela Merkel sem szólal fel Angela Merkel érdekében

Alig néhány héttel a kormányváltást követően Németország korábbi kancellárja immár korántsem egy dicsőségben visszavonult, köztiszteletben álló kormányfő, akinek még mindig keresik a kegyeit, hanem inkább egy tehertétel a német politikában. Mindez kiemelten igaz a saját pártjára.
2022. 04. 26. 13:38

Eső után köpönyeg? A német hadsereg fejlesztéséről

2022. február 27-én a német Bundestag rendkívüli ülésén történelmi pillanatnak lehettek tanúi a képviselők. Soha nem látott haderőfejlesztést jelentett be Olaf Scholz német kancellár. A német kormány 100 milliárd euróra, közel a duplájára növeli a hadseregre szánt költségvetési forrásokat, sőt egy külön alapot is létrehoznának, melyhez alkotmánymódosításra van szükség. Vajon sikerül elérnie a kormánynak a kellő többséget? Hogyan reagálnak a pártok erre a grandiózus tervre?
2022. 04. 26. 9:42

Cum Deo Pro Patria, avagy az egyházak szerepe a roma integrációban

Romaként elmondhatom, hogy romának lenni Magyarországon sohasem volt könnyű.

Blogok

BBB

Polémia

LeaderShape

Diplomaci

Klímapolitikai Intézet