A Mathias Corvinus Collegium tudásbázisa

Vélemény

2024. 02. 28. 18:34
Szerző: Tárik Meszár

Közel-keleti versenyfutás Afrikáért

Az elmúlt években felerősödött az afrikai nyersanyagokért és stratégiai pozíciókért folytatott küzdelem, amelyből egyes arab országok is jelentősen kiveszik a részüket. Az elemzés az Egyesült Arab Emírségek egyre fokozódó afrikai szerepvállalását járja körbe.
2024. 02. 28. 10:37

Akadémiai forradalmak után – az egyetem funkciói a XXI. században

Az egyetemekre hajlamosak vagyunk úgy tekinteni, mint olyan intézményekre, melyek küldetése kizárólag az oktatás, pedig valójában az egyetemi funkciók között ez csupán a jéghegy csúcsa. Az akadémiai forradalmak következtében, az adott korszak társadalmi elvárásainak megfelelően, újabb feladatok ellátásával bővültek az egyetemi szerepkörök.
2024. 02. 21. 9:21

Gondolatok a fenntartható tehetséggondozásról

A tehetségígéretek megtalálása és felkarolása, a jövő magyar kiválóságainak kinevelése, a nemzedékeken átívelő tehetséggondozó munka történelmi és nemzetstratégiai feladat.
2024. 02. 20. 21:56
Szerző: Veres Szabolcs

A szereplők újak, a játék a régi?

1813 és 1907 között a birodalmi Oroszország és a Nagy-Britannia között stratégiai verseny zajlott a Közép-Ázsia feletti uralmáért, amelyet Nagy-Britanniában „Nagy Játéknak” (angolul: Great Game), míg Oroszországban „Az árnyak tornájának” (oroszul: Турниров теней) neveztek. Az akkor tengeri nagyhatalomnak számító Britannia számára ebben a versenyben elsősorban az indiai szubkontinens szolgált platformként, hogy eljusson Közép-Ázsiába, addig az orosz birodalom a régió északi részéről nyomult be a térségbe.
2024. 02. 19. 10:37
Szerző: Kitta Gergely

Árpád fejedelem New Orleansnál - A magyarok louisianai honfoglalásának története

A minket, magyarokat összekapcsoló értékek, emlékek, emberek felkutatása nem csak a munkánk része. Az természetes módon a munkaidőn kívüli mindennapokat is áthatja.
2024. 02. 12. 12:09
Szerző: Veres Szabolcs

Atomerőmű a sztyeppén?

Kazahsztán Magyarországhoz hasonlóan azért fordult az atomerőművek irányába, hogy ezzel is diverzifikálja Kazahsztán energiamérlegét, csökkentve az ország külső energiaforrásoktól való függőségét, és ezáltal erősíti a gazdasági szuverenitást.
2024. 02. 07. 19:52

Mitől versenyképesebbek a fintech cégek, mint a nagybankok (ha azok)?

A nemzetközi és a magyar gazdasági hírek gyakori szereplői a fintech-ek, például a Revolut kapcsán a Magyar Nemzeti Bank gyakran fogalmaz meg kritikát. A Revolut felhasználóinak a száma és bevétele magasan növekszik, már több mint 35 millió felhasználóval rendelkeznek. Éppen ezért fontos megvizsgálni, hogy a Revolut-hoz hasonló fintech cégek milyen versenyképességi előnyökkel rendelkeznek.
2024. 02. 05. 21:07
Szerző: Tolnai Gyula

A 13. könnyűhadosztály a Don-kanyarban

Milyen helyzetben volt a 2. magyar hadsereg és azon belül legfőképpen a 13. könnyűhadosztály az 1943 januári kritikus időszakban?
2024. 02. 05. 13:45

Ismerd meg jobban a demenciát!

A demencia egy rettegett kórkép, melyről mindannyian rendelkezünk némi ismerettel. Amennyiben jelenleg még nem, de könnyen elképzelhető, hogy a jövőben közvetlenül érintettek leszünk a jelenségben, ugyanis előfordulásának gyakorisága 2050-re megháromszorozódhat. Ismerje meg cikkünkből, hogy mit is jelent pontosan a demencia, mit tudunk jelenleg kialakulásának hátteréről, illetve mik azok a faktorok, amik érzékenyebbé tesznek minket a demenciára, vagy épp megvédenek a kialakulásától.
2024. 02. 02. 13:29
Szerző: Horváth Lili

Hogyan változott a családon belüli erőszak megítélése az évek során?

A XXI. században a családon belüli erőszaknak már semmilyen formája sem elfogadható.
2024. 02. 02. 10:34
Szerző: Nagy Ákos

Orosz-izraeli kapcsolatok az izraeli háború tükrében

Hogyan hatott 2023. október 7-e a két ország kapcsolatára?
2024. 02. 01. 20:44

Hogyan védekezhetek, ha megtámadnak?

A büntetőjogászok között „slágertémának” számít az úgynevezett jogos védelem intézményével kapcsolatos kérdések tárgyalása.
2024. 01. 29. 12:03
Szerző: Moldicz Csaba

A Kína-kártya és a nikkel-kérdés - Indonézia választások előtt

Az indonéz választók február 14-én fognak járulni az urnákhoz és dönteni a három elnökről és alelnökről. Ennek jegyében január 21-én tartották az indonéz választások előtti viták negyedik fordulóját.
2024. 01. 29. 12:01
Szerző: Felipe Miguel

A konzervatív gondolkodás és a boldogság

Különboző tanulmányok egybehangzóan azt mutatták ki, hogy a konzervatív emberek a progresszívekhez képest boldogabbnak érzik magukat, és számukra jobban kirajzolódik életük célja és értelme.
2024. 01. 29. 9:47
Szerző: Ábrányi Endre

Németország migrációs politikája

A német belpolitika válságban van, és az évtizedek óta egyre növekvő migrációs hullámok a kormányon belül is feszültségeket generáltak. A hárompárti összefogás nem működőképes, és már nem tud megfelelően reagálni a kialakult helyzetre.
2024. 01. 26. 9:31
Szerző: Szakos Enikő

A házi feladat tanári hatáskör

A házi feladatok kérdése nem egyszerűsíthető le arra a dichotómiára, hogy a gyermekek szabadidejükben tanuljanak-e vagy inkább pihenjenek. Először azt kell megérteni, hogy a mellette vagy ellene érvelők mit tekintenek az iskola céljának, mit gondolnak a tanárok és a diákok feladatáról.
2024. 01. 25. 20:49

Forrong a Közel-Kelet, lángba borulhat a térség

A palesztin Hamász terrorszervezet izraeli támadása óta több mint egy negyedév telt el. Ez idő alatt a háborús összecsapás az eszkaláció felé mozdult el, egyre több ország válik érintetté, a háttérben pedig Irán érdekei sejlenek fel. Ha a közel-keleti konfrontáció kiszélesedik, az letörheti a globális növekedés esélyeit és Magyarország kilátásait is negatívan befolyásolja.
2024. 01. 25. 20:45

Pártalapítási reneszánsz Németországban

A korábban meglehetősen statikusnak mondható német pártpolitikai térkép rövid időn belül egy újabb szereplővel bővülhet azt követően, hogy január elején zászlót bontott a szélsőbal és posztkommunista politikusokat egyaránt magába foglaló Die Linke (Baloldal) párt egykori vezetőjéről elnevezett Bündnis Sahra Wagenknecht (BSW). Ezúttal a csalódott jobboldali szavazók egyik meghatározó politikai tömörülésének tartott WerteUnion (ÉrtékUnió) tagsága döntött a pártalapítás mellett.
2024. 01. 23. 20:45
Szerző: Kondi Krisztina

A média hatása a testképre - „A karcsúság egyenlő a szépséggel”

Az 1950-es évek óta a nyugati társadalomban egyre nagyobb hangsúly kerül a karcsú női testformára. Filmek főhősnői, énekesnők és reklámokban megjelenő alakok mind tökéletesen vékony formát tárnak a fogyasztó elé.
2024. 01. 22. 8:00
Szerző: Lakatos Mihály

A kultúra mi vagyunk

A természet az ember nélkül is létezik, a kultúra nem. Mondhatni: a kultúra mi vagyunk.
2024. 01. 19. 13:41
Szerző: Szabó Zétény

Merénylet a magyar nyelv miatt

Hosszas küzdelem után, 1912 májusában I. Ferenc József magyar király létrehozta a Hajdúdorogi Egyházmegyét, amelyet június 8-án X. Piusz pápa a Christifideles Graeci kezdetű bullában kanonizált. A magyar görögkatolikus egyházmegye első püspöke Miklósy István korábbi sátoraljaújhelyi parókus és zempléni főesperes lett, ugyanakkor ezzel még nem értek véget a görögkatolikus magyarság nehézségei.
2024. 01. 19. 13:37

Premenstruációs diszfóriás zavar

Jól ismert, hogy a menstruációt megelőző héten a nők hajlamosabbak a tőlük megszokottól eltérően viselkedni. Néhányaknál olyan erősen jelentkeznek a havi vérzés előtti tünetek, hogy az komolyan megnehezíti a mindennapjaikat. Mi okozhatja ezt a viselkedésbeli változást, valamint azok erőteljes megélését? Cikkünk a premenstruációs diszfóriás zavart mutatja be.
2024. 01. 17. 17:20
Szerző: Szakos Enikő

A klasszikus oktatás gyógyír a modern problémákra

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Tanuláskutató Intézetének vendége volt két francia professzor, Joël Hautebert és Yannick Jaffré, akikkel interjút készített Szakos Enikő, az Intézet munkatársa a konzervatív oktatási szemléletről és a területen tapasztalható legnagyobb kihívásokról, a tanári pálya megítéléséről és helyzetéről.
2024. 01. 17. 8:00
Szerző: Kitta Gergely

Űrverseny és decoupling

2024. január 8-án útnak indult a Hold felé egy űrrakéta, amely első körben berendezéseket, később járműveket, végül asztronautákat is vinne a Föld körül keringő égitestre.
2024. 01. 16. 9:10
Szerző: Fülöp Anna

A bevándorlási törvény szigorítja a külföldi diákok letelepedését Franciaországban

A bevándorlási törvény vitájának egyik fontos aspektusa volt a nem európai országokból származó diákok letelepedésének korlátozása. Az egyetemista tartózkodási engedéllyel visszaélések megakadályozására szigorították a törvény rendelkezéseit.
2024. 01. 12. 10:15
Szerző: Nagy Vanda

A bullyinggal érintett kiskorúak alapjogainak védelme – II. rész

A zaklatás kérdésének kezelése Magyarországon rendkívül fontos, és további kérdéseket vet fel. A cikk olyan kérdéseket tárgyal, mint hogy milyen kezdeményezések születtek eddig Magyarországon a bullying visszaszorítására, illetve milyen lehetőségei vannak egy olyan kiskorúnak, valamint a szüleinek, ha jogi útra szeretnék terelni a bullying elleni fellépésük.
2024. 01. 12. 10:13
Szerző: Nagy Vanda

A bullyinggal érintett kiskorúak alapjogainak védelme – I. rész

Az oktatás területén gyakran felidézzük saját tapasztalatainkat, és nem ritka, hogy ezek között az emlékek között szerepelnek olyan esetek, amikor az osztályteremben nevetségessé, kiközösítetté vagy gúny tárgyává váltunk. A rossz bánásmód ezen formáit az oktatási intézmények mindig is elfogadhatatlannak tartották, rendületlenül igyekeztek felszámolni az ilyen viselkedést.
2024. 01. 11. 18:05

Az érvelési hiba: hamis dilemma

Hallhattuk már a „Megszoksz vagy megszöksz” vagy „Aki nincs velünk, ellenünk van” kifejezéseket. De vajon mindig csak két lehetőség közül választhatunk? Mindennapjaink során többször találkozhatunk érvekkel és gyakran szembesülünk olyan helyzetekkel, amelyek választás elé állítanak minket. De hogyan is kapcsolódnak ide az érvelési hibák?
2024. 01. 09. 14:40
Szerző: Kertész Bence

Keletről jön a kvantumkorszak hajnala? – A Kína által vezetett ázsiai kvantumverseny 2023-as éve

A globális kvantumtechnológiai verseny meghatározó színtere az ázsiai régió, a térségben domináns Kína és kihívói dinamikus fejlődésükkel világszinten is egyre nagyobb szerepet töltenek be. Melyek voltak azok az ázsiai sikerek, amik emlékezetessé tették a 2023-as évet, és mi a kvantumverseny várható állása Ázsiában?
2024. 01. 08. 10:45
Szerző: Gali Zsófia

Melyik hatékonyabb: A kutatás-alapú tanulás vagy a hagyományos tanárközpontú oktatás?

Az a kérdés, hogy miként lehet a legjobban tanítani a természettudományos, avagy a STEM tárgyakat, hosszan tartó és néha meglehetősen heves vitát eredményezett.
2024. 01. 08. 9:45
Szerző: Hegedűs Anna

Szubszidiaritáskontroll – a sárga és narancssárga lapos eljárások

Az európai politikával kapcsolatos közéleti párbeszédeket manapság igen gyakran tematizálja az a gondolat, mely szerint az Európai Unió nem adja meg a kellő teret a tagállamainak arra, hogy azok élhessenek saját szuverenitásukból fakadó lehetőségeikkel. Cikkemben szeretnék bemutatni egy jogilag szabályozott, hatályos lehetőséget arra, hogy hogyan szólhatnak bele a tagállamok nemzeti parlamentjei az uniós döntéshozatali mechanizmusokba.
2024. 01. 08. 8:26

Henry Kissinger, a világhírű diplomata emlékére

2023. november 29-én, 100 éves korában elhunyt Henry Alfred Kissinger volt amerikai külügyminiszter, a világ egyik, ha nem a legismertebb diplomatája. Személye és szakmai pályafutása alapjaiban határozta meg az amerikai külpolitikát, ezért nem túlzás kijelenteni, hogy a világtörténelem alakulására is nagy hatást gyakorolt. Bár tevékenységének bemutatása hosszú életrajzi köteteket igényelne, halála kapcsán érdekes áttekinteni azokat az eseményeket, amelyek e kivételes képességű személy életében kiemelt szereppel bírtak, és amelyek minden bizonnyal beírták nevét a történelemkönyvekbe.
2024. 01. 08. 7:23
Szerző: Szücs Márton

Az év egyik nagy nyertese: Irán külpolitikai sikerei

Az év vége felé közeledve kijelenthetjük, hogy 2023 több szempontból is aggasztó eseményeket produkált a globális Nyugat számára. Ezzel szemben az Iráni Iszlám Köztársaság számára történelmi sikereket és soha nem látott diplomáciai elismerést hozott. Jelenthetnek-e ezek a folyamatok pozitív irányú változást a Közel-Kelet egyik legnagyobb ambíciókkal rendelkező országának?
2024. 01. 07. 11:36
Szerző: Német Donát

Madzsar lenni jóbarát? Számítanak-e a szoros történelmi, politikai, kulturális kapcsolatok a törökökkel folytatott kereskedelemben? 2. rész

Befolyásolja-e két ország gazdasági kapcsolatainak az intenzitását a 21. század szabadversenyes kapitalista gazdasági rendszerében (racionalitás, profitorientáltság) a partnernemzetek közötti szimpátia? Van-e szerepe a külpolitikai egymásra utaltságnak, a szoros kulturális kapcsolatoknak és a közös történelmi örökségnek két nép kereskedelmi relációjában?
2024. 01. 06. 9:42
Szerző: Hajdu János

Harc a lengyel kormányért

Egy egyértelmű választási győzelem után hogyan lehetséges, hogy a győztes pártszövetség 2 hónapig nem kap lehetőséget a kormányalakításra? Hogyan válhat a kormányalakítás egyszerű eszközzé a pártok hatalomért való küzdelme során?
2024. 01. 05. 14:30
Szerző: Gali Zsófia

A tesztek oktatási eszközként való használata

Bár a tanulók hajlamosak nem szeretni a vizsgákat, mégis a tesztek az egyik leghatékonyabb tanulási eszközként funkcionálhatnak.
2024. 01. 05. 10:00
Szerző: Német Donát

Madzsar lenni jóbarát? Számítanak-e a szoros történelmi, politikai, kulturális kapcsolatok a törökökkel folytatott kereskedelemben? 1. rész

Befolyásolja-e két ország gazdasági kapcsolatainak az intenzitását a 21. század szabadversenyes kapitalista gazdasági rendszerében a partnernemzetek közötti szimpátia? Van-e szerepe a külpolitikai egymásrautaltságnak, a szoros kulturális kapcsolatoknak és a közös történelmi örökségnek két nép kereskedelmi relációjában?
2024. 01. 03. 10:53

Megszűnt a Die Linke frakciója, mélyponton a német baloldal

2023. december 6-án, 18 évvel létrejöttét követően, feloszlott a részben az NDK állampártjának örökségét továbbvivő, szélsőbal és posztkommunista politikusokat egyaránt magába foglaló Die Linke (Baloldal) Bundestag-frakciója.
2024. 01. 02. 20:39
Szerző: Bauer Bence

Választási botrány után újra szavazhat a berliniek egy része

2023. december 19-én a német Szövetségi Alkotmánybíróság úgy döntött, hogy a 2021. szeptember 26-án lebonyolított Bundestagswahl – szövetségi parlamenti választás – berlini voksolásának egy részét meg kell ismételni. Ennek értelmében 2024. február 11-én 2.256 szavazókörből 455-ben tartanak megismételt választásokat; ezzel a berlini összlakosság ötöde járulhat rövid időn belül ismét az urnákhoz, egyéni jelöltekre és pártlistákra szavazva.

Blogok

BBB

Mi történik Ázsiában?

Between the lines

Bonfiniana

Polémia

LeaderShape

Tranzitzóna

Klímapolitikai Intézet

Diplomaci