A Mathias Corvinus Collegium tudásbázisa

Vélemény

2023. 09. 26. 23:20
Szerző: Győrfi János

A kínaiak fegyvere, a kínai

Az utóbbi időben Kínát az Egyesült Államok nagy ellenfeleként emlegetik a szakértők, de újonnan felerősödő fegyverkezési versenyben a kínai vezetésnek van egy ütőkártyája, aminek nem tulajdonítunk elég nagy jelentőséget.
2023. 09. 25. 10:21

Migráció: Von der Leyen és Orbán harca

Ami a legális migrációra való hivatkozást illeti, nem biztos, hogy ez a szilárdság garanciája. Rodrigo Ballester interjúja.
2023. 09. 25. 6:44
Szerző: Kulcsár Hanna

Az EU és Törökország együttműködése a migrációs nyomás alatt

A 2011 márciusában elindult szíriai polgárháború kormányellenes demonstrációkkal kezdődött a Tunéziában elindult tüntetések hatására.
2023. 09. 22. 15:18
Szerző: Setényi János

Legyőzi-e Platónt a mesterséges intelligencia, avagy technológia és közoktatás kapcsolata

A technológia és közoktatás érintkezése több ezer éves kihívás. A sumér agyagtáblák, a középkori kréta és fatábla, az iskolarádió majd iskolatelevízió és végül korunk digitalizációja mindig „forradalmi” változásoknak tűntek, melyek alapjaiban kérdőjelezték meg -az akkori hagyományos – tanítás és tanulás létjogosultságát.
2023. 09. 21. 9:23
Szerző: Dobó Géza

Egyre gyakrabban ragadnak fegyvert az embercsempészek Szerbiában

Az elmúlt hónapokban kis túlzással napi szintűvé váltak Szerbiában az irreguláris migránsok közötti fegyveres összetűzések.
2023. 09. 19. 20:14
Szerző: Moldicz Csaba

Egy sikertelen kínai házassági tanácsadótól a kínai gazdasági modellig

Szabályos cunamit váltott ki a tízmilliós Hangzhou városában élő önjelölt házassági és szerelmi tanácsadó Lingzi legutóbbi bejegyzése a kínai Twitter-en, a Weibon. A bejegyzés amellett érvelt, hogy a egyedülállók  élete tökéletlen és hiányos, hiszen a nem házas emberek nem fognak szerelmet érezni mások iránt és nem fogják őket viszont szeretni sem.
2023. 09. 18. 19:41
Szerző: Soltész Tamás

A belorusz migránskrízis és az erőszak tilalma

Közel két éve már, hogy államilag gerjesztett migrációs válság alakult ki Fehéroroszország és az Európai Unió határán. A Lengyelország, Lettország és Litvánia elleni provokáció az orosz-ukrán konfliktus eszkalációját követően háttérbe szorult, de nemzetközi jogi szempontból ma is aktuális kérdés, hogy egy ilyen akció sérti-e az erőszak tilalmának elvét.
2023. 09. 07. 20:37

Karhatalmi erőszak vagy jogszerű rendvédelem?

Mindannyian emlékszünk azokra a, botrányos képsorokat tartalmazó, tavaszi felvételekre, amelyeken a kormánynak otthont adó épület előtt összegyűlt, az épület elé felállított kordonokat lebontani igyekvő tömeget a rendőrök könnygázzal fékezték meg.
2023. 09. 07. 20:15

Tragédiák, melyek összekötnek

Az elmúlt időszakban egy emberként kovácsolt össze bennünket a Titan tengeralattjáró és utasainak sorsa. Ahogyan Suhajda Szilárd ügye, úgy a Titan-tragédia is számos kérdést vet fel. Vajon tudjuk-e, mi történt, meg lehetett volna előzni, voltak előjelek? Az egész csak egy magas költségű hobbi lenne? Mi a közös a Titanic, a Titan-tragédia és Suhajda Szilárd történetében? Érdekességek a három eset kapcsán.
2023. 09. 07. 1:40
Szerző: Both Gábor

A kriptopénzek előnyei és hátrányai a hagyományos pénzügyi rendszerrel szemben

A kriptopénzek helyzete, társadalmi megítélése és gazdaságra gyakorolt hatása a megjelenésük óta folyamatosan változik. Az elmúlt években azt mondhatjuk, hogy viszonylag széles körben elterjedtek, hiszen egyre több magánszemély, valamint kisebb-nagyobb vállalat is rendszeresen használja ezeket.
2023. 09. 06. 21:19

MCC Karrierút Podcast | Alumni Mentorprogram: Palóczi-Nagy Szilvia mentor, Sitkei Zolta mentee

A Karrier és Alumni Központ egyik kiemelt célja az alumni közösség visszacsatornázása az MCC vérkeringésébe és mindennapjaiba, aktív és kölcsönös előnyöket biztosító kapcsolat kialakítása a jelenlegi hallgatók és a karrierjükben sikeres, tapasztalt alumnák és alumnusok között.
2023. 09. 06. 21:17

MCC Karrierút Podcast | Alumni Mentorprogram Podcast: Szabó Anita mentor, Kovordányi Luca mentee

A Karrier és Alumni Központ egyik kiemelt célja az alumni közösség visszacsatornázása az MCC vérkeringésébe és mindennapjaiba, aktív és kölcsönös előnyöket biztosító kapcsolat kialakítása a jelenlegi hallgatók és a karrierjükben sikeres, tapasztalt alumnák és alumnusok között.
2023. 09. 06. 11:20
Szerző: Gyuriss Dániel

Zászlók az orosz-ukrán háborúban (I. rész).

Az orosz-ukrán háborúban mindkét oldalon jelentős mennyiségben tűntek és tűnnek fel nem hivatalos, harci körülmények között használt zászlók, melyek eredete és jelképi jelentése a magyar közönség számára kevésbé ismert. Cikkünk első részében az Oroszországi Föderáció és a kelet-ukrajnai szeparatista felkelők hadereje által használt, nem hivatalos, mégis nagy számban megjelenő, hadi alkalmazású zászlókat mutatjuk be.
2023. 09. 04. 12:37

Fáj a fejed? Kérdezd a chatbotot!

A chatbotok azonnal válaszolnak, kérdéseket tesznek fel, hogy jobban megértsék a problémánkat és még illedelmesek, együttérzőek is. Kell ennél több az egészségügyi ellátás során? Diagnózis felállítás, információ nyújtás, időpont foglalás, krónikus betegségek kezelése – főszerepben a chatbotok.
2023. 09. 01. 11:42
Szerző: Moldicz Csaba

Felvirágzást hoz a Kínai Kommunista Párt az amerikai bányászatban?

Kína a gallium és germánium kivitelét korlátozó intézkedései nyomán a sajtó hírek szerint a dél-kaliforniai sivatagban működő Mountain Pass Rare Earth Mine bányáinak újbóli megnyitása várható.
2023. 08. 31. 8:35
Szerző: Bojtor Bogáta

A magyar „vádalku” azaz az egyezség szabályozása

Bírósági eljárások gyorsítása, észszerű határidőn belüli elbírálása elsődleges célja volt a jogalkotónak a Be. megalkotásakor, ennek egyik jelentős jogintézménye az egyezség, melynek szabályozásában jelentős változások történtek, hogy egy a múlttól eltérően, jól működő koncepciót alakítsanak ki, mely motiválja a feleket az egyezségkötésre.
2023. 08. 30. 13:45

Enyém, tiéd, miénk I. – a környezet válsága-e a környezeti válság?

Az utóbbi években mintha egymást érnék a látszólag legkülönbözőbb eredőjű válságok: gazdasági visszaesés, háború, pandémia, menekültek, tőkepiaci összeomlás. Mindezek mellett ráadásként az ökológiai válság is egyre inkább érezteti a hatásait. De vajon valóban a természetet sújtja-e első sorban ez utóbbi?
2023. 08. 30. 13:40

Utolsókból az elsők, avagy milyen társadalmi feszültségekhez vezet a kisebbségek számarányának hirtelen változása?

Elmaradt az uborkaszezon Csehországban. Talán a „legnyugatibb” kelet-közép-európai államban számítottunk a legkevésbé etnikumközi feszültségekre a XXI. század harmadik évtizedében, idén nyáron azonban a kisebbségek szervezett és eseti tüntetéseitől voltak hangosak a cseh és morva városok utcái.
2023. 08. 30. 13:39
Szerző: Papp Róbert

Egy racionális istenérv nyomában

Isten gondolata egyidős az emberiséggel. Ez az állítás a hívők számára magától értetődő, hiszen a természetfeletti létező lételméleti elsőbbségén és az emberrel annak teremtésén keresztüli elszakíthatatlan kapcsolatán alapul.
2023. 08. 28. 13:29
Szerző: Tárik Meszár

Az iraki zsidók története dióhéjban

Az iraki zsidók története egy több ezeréves időszakot ölel fel. A mezopotámiai zsidó jelenlét az ókorig nyúlik vissza, így az 1950-es évek elejéig az egykoron Mezopotámiában, majd Irakban élő zsidó közösség képezte a világ egyik legrégibb folyamatos hagyományát.
2023. 08. 25. 13:33

Magyarországot kizárták az Erasmusból: A nyomásgyakorló Európa

A magyar kormány és az Európai Unió többhónapos eredménytelen tárgyalása után a magyar egyetemek hamarosan elveszítik hozzáférésüket az Erasmus+ forrásokhoz, amely az európai egyetemek közötti mobilitást és partnerségeket segíti elő. A döntés okait nehéz megmagyarázni, ami tovább erősíti azt a képet, hogy Magyarország az EU páriája.
2023. 08. 25. 13:26
Szerző: Harczi Beatrix

Katalánok kultúrája – 7,5 millió ember kollektivizmusáról

A katalán és a spanyol kultúrát nem lehet egy lapon említeni.
2023. 08. 23. 11:56

„Merre vitorlázol, Európa?” – A lisszaboni Ifjúsági Világtalálkozó margójára

Ferenc pápa a 42. apostoli útja keretében augusztus 2. és 6. között a lisszaboni Ifjúsági Világtalálkozón (IVT) vett részt, ahol – pápasága alatt a negyedik alkalommal – több, mint másfél millió fiatallal együtt ünnepelt, folytatva a Szent II. János Pál pápa által életre hívott világtalálkozók sorát.
2023. 08. 21. 14:49

A spanyol jobboldalnak és "az egész nyugat-európai jobboldalnak" van mit tanulnia Magyarországtól

Miután a spanyol jobboldal meglepően gyenge eredményeket ért el a július 23-i választásokon, Rodrigo Ballester a Remix Newsnak elmondta, milyen tanulságokat kellene levonnia a spanyol jobboldalnak a Fidesz munkájából.
2023. 08. 18. 8:23
Szerző: Bauer Bence

Vonzó szempontok – Egyre több német költözik Magyarországra. Mi ennek az oka?

Az utolsó időben évről évre növekszik azon német állampolgárok száma, akik tartósan Magyarországra költöznek, nemcsak nyaralás, tanulás vagy munkavégzés céljából. De miért is van ez így? A háttérben gyakran személyes, de a német társadalmi realitásokból adódó motivációk, illetve azoknak a halmaza rejtőznek. Írásunk ezeket próbálja megfejteni.
2023. 08. 16. 8:41

Az Európai Parlament új tervei a videójátékok szabályozására

Világszerte több milliárd ember játszik rendszeresen videójátékokkal, és a legnagyobb videójátékok gyártási költségei és bevételei a legnépszerűbb filmekkel vetekednek.
2023. 08. 16. 8:39

A halálbüntetés társadalmi megítélése napjainkban

Az utóbbi hónapokban a hazai sajtó sajnos több alkalommal is brutális élet és testi épség elleni bűncselekményekről számolt be.
2023. 08. 16. 8:34
Szerző: Jáger Balázs

A víz megjelenése és növekvő jelentősége a nemzetközi jog különböző területein

2030-ra minden negyedik gyerek olyan helyen fog élni, ahol mindennapi kihívás lesz az ivóvízhez jutás.
2023. 08. 16. 8:30
Szerző: Jáger Balázs

A víz és a nemzetközi büntetőjog összekapcsolódása

Mivel a víz elengedhetetlen az élethez, így az is elengedhetetlen, hogy a humanitárius jogban is megjelenjen mint közvetve védett érték.
2023. 08. 09. 20:54

Megújul az Egyház? – Szinodalitás: kulcskérdések és kihívások

A római katolikus egyházban 2021 és 2024 közt zajló szinódusi folyamat célkitűzése: „Egy szinodális Egyházért: közösség, részvétel, küldetés”. A II. Vatikáni Zsinat óta a legfontosabb egyházi esemény egészen más módon tárgyalja a korunk legégetőbb kihívásait, mint eddig bármikor. De mit is jelent az Egyház szinodális megújulása?
2023. 08. 08. 20:13

Néphangulat a török választások után

Recep Tayyip Erdoğan szerezte meg a győzelmet az idén tartott török elnökválasztáson. Hogyan hatott ez a török néplélekre? Olyan anonim választókat kérdeztünk a témával kapcsolatban, akiknek tapasztalatait a következőkben közöljük.
2023. 08. 07. 13:05

Nemzeti parkok, fókuszban a hazai szülinapos Hortobágy

Hazánk elsőként alapított nemzeti parkja, a Hortobágyi Nemzeti Park idén ünnepli megalakulásának 50. évfordulóját. Fél évszázad telt el azóta, hogy jelentős külföldi támogatásnak is hála – több Nobel-díjas tudós írt alá petíciót az ügy érdekében - létrejöhetett Magyarország legmagasabb fokú védett természeti területe, a Hortobágyi Nemzeti Park, amely később (1999) a világörökségi rangot is kiérdemelte. A jubileum jó alkalom arra, hogy egyrészt rávilágítsunk, milyen értékeket is rejt magában a Puszta, ez a világon is egyedülálló természeti, tájképi érték. Másrészt, hogy kicsit mögé nézzünk a fogalomnak, mit is takar pontosan a ’nemzeti park’ elnevezés; illetve mi is a célja ezeknek a törvény által védett területeknek.
2023. 08. 03. 19:01

Quo vadis Román Hírszerző Szolgálat?

Lemondott a román belföldi hírszerzés (SRI) igazgatói tisztségéről Eduard Hellvig, aki 2015 óta állt az intézmény élén. A szervezet irányítását ügyvivő jelleggel annak első aligazgatója, Răzvan Ionescu tábornok vette át. Vajon hozhat mindez bárminemű változást a legnagyobb román titkosszolgálat működésében?
2023. 08. 01. 13:45
Szerző: Ménkű Andrea

Gyermekek a bíróság előtt – A gyermekközpontú igazságszolgáltatásról

A gyermekbarát vagy gyermekközpontú igazságszolgáltatás kifejezések a legtöbb ember számára ismerősen csenghetnek, ugyanis a koncepció már több mint tíz éve a magyar jogrendszer részét képezi. Mégis, e szókapcsolat hallatán némi ambivalenciát vélhetünk felfedezni, hiszen elsőre talán nem feltétlenül a gyermekközpontúság jut eszünkbe az igazságszolgáltatási rendszerről. Mikor tekinthető egy igazságszolgáltatási rendszer gyermekbarátnak? Mi a gyermekközpontú igazságszolgáltatás célja? Hogyan jött létre ez a koncepció és hogyan tud megvalósulni a gyakorlatban?
2023. 08. 01. 3:53
Szerző: Harczi Beatrix

A P2P-hitelezés alakulása az Európai Unióban és az ehhez kapcsolódó szabályozások

A cikksorozat során Európát vizsgálom, ezen belül is az Európai Unió tagországaira helyezem a fókuszt, ugyanis ezekre határozhatók meg egységes irányelvek, ez kezelhető egy egységes piacként.
2023. 07. 20. 20:54
Szerző: Osváth Noémi

MDMA – partidrog vagy terápiás eszköz?

Az MDMA története a múlt század elejére nyúlik vissza. Először véralvadás elősegítésére fejlesztették ki és csak később fedezték fel tudatmódosító hatásait. Azóta nagy népszerűségnek örvend úgy illegális rekreációs szerként, mint a pszichológiai kutatások tárgyaként.
2023. 07. 18. 14:37

Visegrádi négyek tegnap és ma (2.)

Az ukrajnai háború sok tekintetben próbára tette a visegrádi országok kormányközi viszonyait, a közpolitikai, szakmai összedolgozás azonban továbbra is fontos egységteremtő erővel bír az országaink között.
2023. 07. 13. 22:24
Szerző: Radnai Fanni

Meddig mehetnek el a fiatalok?

Az Ifjúságkutató Intézet 12 államra kiterjedő, friss közvélemény-kutatásában az önálló bulizásról alkotott véleményeket vizsgálta. Azonban nem mindenhol csak a szülők belátásán múlik a fiatalok éjszakai élete, vannak országok, ahol időhatárokhoz kötik a kiskorúak kijárását.
2023. 07. 13. 22:20
Szerző: Harczi Beatrix

Mi is az a P2P-hitelezés, és miért egyre népszerűbb?

A peer-to-peer (P2P) hitelezés egyre nagyobb jelentőségre tesz szert a pénzügyi környezetre gyakorolt hatása miatt.

Blogok

BBB

Mi történik Ázsiában?

Between the lines

Bonfiniana

Polémia

LeaderShape

Tranzitzóna

Klímapolitikai Intézet

Diplomaci