A Mathias Corvinus Collegium tudásbázisa

Vélemény

2024. 07. 10. 21:34
Szerző: Joanna Williams

Mire jók az egyetemek?

Az évezredek során bekövetkezett változások dacára egyetemek még mindig léteztek, ám míg számuk és a hallgatók létszáma exponenciálisan nőtt, céljuk és kulturális jelentőségük megváltozott.
2024. 07. 05. 21:47

Az elektromos autók térnyerése

Az elektromos autók térnyerése nagymértékben megindult az egész világon és Európában is. Éppen ezért érdemes megvizsgálni, hogy a múltban hogyan alakult az elektromos autók népszerűsége és fejlettsége.
2024. 07. 04. 21:49
Szerző: Gönczi Róbert

Fagyos hangulat a finnországi kánikulában: Nem enyhül a migrációs válság a sarkkörön

Miközben az Európai Unió Bírósága a már 2020-ban bezárt tranzitzónák miatt bünteti Magyarországot, Finnország a kontinens legszigorúbb bevándorlási törvényeit fogadja el. Az Oroszországból érkező mesterséges migrációs hullámoknak köszönhetően – melyet Helsinki hibrid fenyegetésként értelmez – a finn kormány úgy döntött, minden menedékkérelmet visszautasít a 2023 ősze óta lezárt, keleti határszakaszán. Hiába mérnek rekordhőmérsékleteket az észak-európai országban, a határmenti levegő fagyosabb tán, mint valaha.
2024. 07. 03. 20:21
Szerző: Frisch Bence

Milyen egy jó indítvány? Alkotmányjogi és szakjogi kérdések megkülönböztetése az Alkotmánybíróság eljárásában

Az Alkotmánybíróság (AB) valamennyi eljárásában központi szerepe van a szakjogi (pl. polgári, büntető, közigazgatási, munkajogi) és alkotmányjogi (alkotmányossági) kérdések elválasztásának. Előfordul azonban, hogy az elhatárolás nem egyértelmű sem az AB, sem az indítványozó részéről.
2024. 07. 01. 20:08

Vallási kérdések a bíróságok előtt

Jelen korunknak különböző uralkodó eszméi közül az egyik legjelentősebb az emberi jogi mozgalom.
2024. 06. 28. 19:59
Szerző: Somkuti Bálint

Negyedik generációs hadviselés – Árnyékháborúk a modern korban

A hadseregek működése és a hadviselés módszertana mindig is magán viselte az adott kor társadalmának lenyomatát.
2024. 06. 27. 20:07
Szerző: Veres Szabolcs

A maszk-diplomácia után elérkezett a nukleáris diplomácia ideje?

Vlagyimir Putyin orosz elnök, 2024-es márciusi újraválasztását követően harmadik külföldi útja Kínát és Belorussziát követően egy másik volt szovjet tagköztársaságba, a közép-ázsiai Üzbegisztánba vezetett, ahol kollégájával, Shavkat Mirziyojev üzbég elnökkel találkozott. Annak ellenére, hogy hagyományosan Kazahsztánt tekintik Oroszország legfontosabb partnerének Közép-Ázsiában a régi-új orosz elnök útja mégis a régió földrajzi centrumországába, Üzbegisztánban vezetett.
2024. 06. 26. 20:23

Az autóipar súlypontjának eltolódása

2023-ban több, mint kétszer annyi autót gyártottak Kínában, mint Európában.
2024. 06. 24. 21:49
Szerző: Frisch Bence

A jogi képviselet kihívásai az alkotmánybírósági eljárásban

Számos eljárás során kötelező a jogi képviselet, alapvető, de legalábbis garanciális jogintézmény, ami segíti a jogérvényesítést. A jogi képviselő útján benyújtott indítványok sikeresebbek, mint az anélkül beadottak, így felmerül a kérdés, hogy milyen követelményeknek kell megfelelniük az indítványozóknak, ami elengedhetetlenné teszi a jogi szaktudás meglétét.
2024. 06. 21. 21:07

Hogyan is csatlakozott Magyarország a NATO-hoz és az Európai Unióhoz?

Idén lesz 25 éve, hogy hazánk csatlakozott az Észak-atlanti Szerződéshez, illetve május 1-jén 20 éve, hogy EU-tagállam lettünk. Véleményem szerint mindenki ismeri e csatlakozások politikai és történelmi jelentőségét, de felmerül a kérdés, hogy jogi szempontból hogyan értékelhető a csatlakozás? Vajon, ha eredménytelen a népszavazás, akkor nem is lennénk NATO-tagok?
2024. 06. 20. 20:00

Az innováció fogalmának fejlődése

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) az 1990-es évek elején adta ki az első Oslo kézikönyvet, amiben az innováció nemzetközi szintű definiálására vállalkozott. A jelen cikk írásakor azonban már a 2018-ban kiadott negyedik Oslo kézikönyvet tekintjük hatályosnak a témában. Vajon mi volt az oka annak, hogy ilyen rövid idő alatt ennyiszer újra kellett gondolni az innováció fogalmát?
2024. 06. 19. 20:29
Szerző: Kondi Krisztina

„Érzékelési szellemek”, avagy a fantomvégtagok

Amikor egy személy elveszíti egy testrészét baleset vagy operáció során, s mindezek után fájdalmat érez a hiányzó részben, azt fantomfájdalomnak nevezzük. Erről a jelenségről talán már sokan hallottak, láthatjuk izgalmas tévéműsorokban, olvashatunk róla az interneten, esetleg egy ismerős beszámolói alapján ismerkedtünk meg a témával, vagy akár mi is átéltük. De vajon hol áll ma az orvostudomány a fantomfájdalom gyógyításában, milyen módszerek léteznek ennek a jelenségnek a kezelésére, enyhítésére?
2024. 06. 18. 20:20

Múzeumok márkázása

A kulturális intézményeknek már régóta van nevük, arculatuk, logójuk, de a kifejezetten ilyen feladatokra szakosodott cégek általi márkaépítésük viszonylag új keletű.
2024. 06. 17. 20:15
Szerző: Veres Szabolcs

Egy hipotetikus hadsereg Közép-Ázsiában? Lehetőség egy új, Törökország vezette katonai együttműködésre

A Szovjetunió felbomlás utáni évtizedekben Törökország külpolitikája új irányt vett.
2024. 06. 13. 20:57

Elérheti-e Németország a 2030-as klímacélokat?

Németország bejelentette, hogy a legfrissebb kibocsátási adatok alapján jó úton halad a 2030-as klímacélok elérése felé. Ez különösen jelentős eredmény az elmúlt évekhez képest, tekintve, hogy a német nukleáris energia kivezetése jelentősen visszavetette a klímacélok megvalósulását. Fontos azonban megjegyezni, hogy a 2023-as kibocsátáscsökkenés elsődleges mozgatói a gazdasági lassulás és az enyhe téli időjárás voltak.
2024. 06. 11. 20:11
Szerző: Érdi Gabriella

Doppingbotrányok múltja és jövője

2024 nyarán a világ a megszokottnál is nagyobb figyelmet fog szentelni a sportra, hiszen kevesebb mint fél éven belül nem csupán a 2024. évi nyári olimpiai játékok veszik kezdetüket, hanem a labdarúgó-Európa-bajnokság is. Ezen megasportesemények óhatatlanul maguk után vonják a dopping mint téma, valamint a doppingbotrányok előbukkanását.
2024. 06. 10. 20:14

Hogyan segíthet a státuszkezelés a hátrányos helyzetű diákok iskolai sikerében?

A kulturálisan sokszínű osztályokban a diákok szociális háttere és szüleik iskolázottsága jelentősen befolyásolhatja a teljesítményüket. A hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek gyakran nagyon eltérő tudásszinttel érkeznek az iskolába, és ennek következtében már a korai években láthatóvá válik, hogy az osztálytársak olvasás-, írás- és számoláskészsége rendkívül széles skálán mozoghat. Ez a különbség pedig negatív hatással van az alacsony státuszú tanulók viselkedésére és teljesítményére az iskolában.
2024. 06. 07. 20:33
Szerző: Tolnai Gyula

Határvédelem és határszolgálat a Horthy-korszakban

A két világháború közötti időszakban módosult a határőrizetnek a haderőhöz fűződő kapcsolata, melyet az ország megváltozott helyzete befolyásolt.
2024. 06. 06. 10:56
Szerző: Kertész Bence

Ki az úr a tengeren? – Az ázsiai és globális kereskedelmi hajóépítés versenye

A globális gazdaság legfontosabb szállítási módja a tengeri hajózás, így a kereskedelmi hajók építésének versenyében ádáz küzdelem zajlik, melynek legfőbb színtere Ázsia. Vajon ki kerül ki győztesként ebből a versenyből, és milyen gazdasági jelentősége van a hajóépítő iparágnak?
2024. 06. 04. 20:32
Szerző: Dobó Géza

Az ENSZ-ben megszavazták a srebrenicai népirtás emléknapját

Az ENSZ Közgyűlése május 23-án megszavazta július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtás nemzetközi emléknapjának, amelyet jövő évtől kezdődően fognak megtartani. A javaslatot a népirtásokat a XX. században átélt, elszenvedett vagy épp elkövetett három állam: Bosznia-Hercegovina, Ruanda és Németország nyújtotta be az Egyesült Államok támogatásával. A javaslat elfogadása egyben magában foglalja a srebrenicai népirtás vitatásának és a háborús bűnösök éltetésének a tilalmát is. Már a döntés meghozatala előtt a két entitásból álló Bosznia-Hercegovina szerb felének, a boszniai Szerb Köztársaságnak az elnöke, Milorad Dodik azzal fenyegetőzött, hogy ha az ENSZ a népirtás emléknapjáról határoz, akkor a Szerb Köztársaság (Republika Srpska) kiválik Bosznia-Hercegovinából.
2024. 06. 03. 21:18
Szerző: Veres Szabolcs

Éghajlat-ellenálló kormányzás és urbanizáció Közép-Ázsiában

A modernkori társadalmak számára az éghajlatváltozás mellett az urbanizáció talán az egyik legnagyobb kihívás. Ma a világ lakosságának csaknem 56 százaléka – mintegy 4,4 milliárd ember – él városokban. Ez a tendencia azonban minden előjel szerint a jövőben várhatóan folytatódni fog és előrejelzések szerint a városi lakosság száma 2050-re több mint kétszeresére növekedhet, ami azt jelenti, hogy a Földön ekkor tíz emberből csaknem hét lesz városlakó.
2024. 05. 31. 23:13
Szerző: Kovács Blanka

Harc a túlélésért - A tálibán első ezer napja

A 2021-es amerikai kivonulás és a tálib hatalomátvétel óta egyre romlik a helyzet Afganisztánban.
2024. 05. 30. 22:27
Szerző: Kovács Blanka

Ebrahím Raíszi halála: az Iráni Iszlám Köztársaság politikai kihívásai és nemzetközi kilátásai

Ebrahím Raíszi iráni elnök május 19-ei tragikus halálhíre nem csupán az iszlám köztársaságot, de a teljes nemzetközi közösséget megrázta.
2024. 05. 28. 20:43
Szerző: Horváth Lili

A vörös talpak titka: Christian Louboutin és a Red Bottom-ügy

A divat világában egyetlen márkanevet sem hallhatunk úgy, mint Christian Louboutinét, anélkül, hogy azonnal elképzelnénk az ikonikus vörös talpakat.
2024. 05. 28. 20:40
Szerző: Soós Dorottya

Csikszentmihályi Mihály öröksége – Flow a mindennapokban

„A pénz nem tesz boldoggá”, „Ne másoknak akarj megfelelni”, „Nincs öröm fájdalom nélkül”, „Ez csak akkor válik problémává, ha Te annak értékeled”. Ezer meg ezer ilyen és ehhez hasonló klisével találkozunk nap, mint nap. De mi van, ha ezek a mondatok valójában igazak? Csikszentmihályi Mihály flow koncepciója képes bebizonyítani ezen közhelyek igazságértékét.
2024. 05. 23. 22:32

A márkázás jelentősége a vállalkozások életében

Hogyan hat egy márka a vállalkozás mindennapjaira? Mit jelent pontosan a márkázás, és miért kulcsfontosságú egy vállalkozás életében?
2024. 05. 22. 22:45
Szerző: Vers Enikő

A végtelenbe és tovább – az USA űrdiplomáciájának alapjai

A kihívásokkal már nem kizárólag a bolygónkon kell szembenéznünk. A 20. század közepén induló űrversenyben az Egyesült Államok és a Szovjetunió uralta a világűr meghódítására irányuló tevékenységeket. Ez azonban mára megváltozott, ugyanis már nem csak nemzetek, de állami támogatású magáncégek is versenyeznek az űrbeli fölényért. Mivel azonban ez még egy viszonylag új színtere a nemzetközi versengésnek, a diplomácia kiemelten fontos szerepet játszik, és az Egyesült Államok pedig ebben kulcsszereplőként van jelen.
2024. 05. 21. 22:43
Szerző: Hegedűs Anna

Az uniós társasági jog egy kérdése és a Cartesio-ügy

Az Európai Unió társasági jogi szabályozása komplex rendszer, célja elsősorban a tagállamok társasági jogi jogszabályai harmonizációja, a letelepedési szabadság, illetve a belső piac működésének elősegítése, ezen belül is a vállalkozások alapításának és működésének megkönnyítése, valamint a befektetők és hitelezők védelme biztosítása.
2024. 05. 17. 20:55
Szerző: Érdi Gabriella

Hogyan (nem) érdemes fogadni

A páston, a pályán a tisztességes játék csak abban az esetben tud megvalósulni, ha a sportszerűség a pályán kívül is adott.
2024. 05. 15. 20:37
Szerző: Molnár Máté

Per, abortusz, Kennedy - Az amerikai elnökválasztási kampány új fejleményeiről

A novemberi amerikai elnökválasztáshoz közeledve lassan hajrájába érkezik a kampány. Az előválasztások nagy része lezajlott, az egyelőre még csak de facto jelöltek, Joe Biden és Donald Trump fej-fej mellett haladnak a közvéleménykutatásokban, miközben mindkettőjüknek olyan problémákkal kell szembenézniük, melyektől bármikor egy szempillantás alatt „elszállhatnak”. De melyek ezek a problémák? Hogyan befolyásolhatják a Fehér Házért vívott küzdelmet? És mi köze mindennek John F. Kennedy unokaöccséhez, vagy épp a 2025-ös magyar költségvetéshez?
2024. 05. 15. 0:40

A portugál populizmus prosperálása: A 2024-es választás meglepő eredménye

Lezárult a 2024-es portugál előrehozott választás, az eredmények új fejezetet nyitnak az ország politikai életében. A jobbközép Demokratikus Szövetség (AD) szűk többséggel győzött, míg a szocialisták elveszítették abszolút többségüket. Az előrehozott választást okozó korrupciós botrány meggyengítette a Szocialista Pártot, ezzel együtt megerősítette a populista, jobboldali CHEGA-t. A párt megerősödése mind a közeledő európai parlamenti választások miatt, mind a belpolitikai következmények miatt érdekes lehet.
2024. 05. 14. 11:24

Mi keresnivalója van a Teslának Indonéziában?

Indonézia jelenleg a világ összes nikkelkészletének negyedét tudhatja magáénak.
2024. 05. 13. 21:01
Szerző: Tolnai Gyula

Honvédtüzérség a Horthy-korszakban

A tüzérség a Magyar Királyi Honvédség legnagyobb tűzerővel rendelkező fegyverneme volt. Feladata a saját csapatok tűztámogatása, illetve az ellenség tüzérségének pusztítása volt.
2024. 05. 09. 10:35
Szerző: Dobó Géza

A legnyugatibb tranzitország – a szlovén migrációs helyzet

Szlovénia a migránshelyzet kezelésére két új befogadó állomás felépítésével készül. Délnyugati szomszédunk az illegális bevándorlásban hazánkhoz hasonlóan tranzitországként érintett. A nyugat-balkáni migrációs útvonalon Horvátországból érkeznek ide az irreguláris bevándorlók, hogy útjukat Olaszország, illetve Ausztria felé folytassák. Az illegális migráció megfékezése érdekében a jobboldali kormányok szigorúbb határvédelmi intézkedéseket léptettek életbe, amit a jelenleg regnáló baloldali kabinet fellazított.
2024. 05. 08. 20:08
Szerző: Bauer Bence

Marad Friedrich Merz a CDU elnöke

Berlinben tartják a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) 1.001 küldöttjéből álló tisztújító pártkongresszusát a napokban. A 2024. május 6-tól 8-ig tartó tanácskozás legfontosabb napirendi pontja az új elnökség választása volt a hétfői napon. Friedrich Merz 2022 óta regnáló elnököt közel 90%-os eredménnyel újraválasztották, mellette öt alelnök, valamint egy főtitkár és egy főtitkár-helyettes került megválasztásra.
2024. 05. 08. 20:05

Izrael - feszültség és remény a Közel-Keleten

2023. október 7-én a Gázai övezetet irányító iszlamista terrorszervezet, a Hamász nagyszabású támadást indított Izrael ellen, amire válaszul a zsidó állam miniszterelnöke, Benjamin Netanjahu hadiállapotot hirdetett. A háborús helyzet azóta sem csillapodott, sőt, az eszkaláció globális problémává vált, mi több, a konfliktus kiéleződése nagymértékben veszélyezteti a regionális biztonságot.
2024. 05. 07. 20:23
Szerző: Moldicz Csaba

Miért éppen Kína? - A kínai elnök látogatásának margójára

A kínai elnök mostani látogatása okán érdemes áttekinteni röviden, hogy Magyarország számára mi a tétje e kapcsolatrendszer alakulásának.
2024. 05. 07. 12:37
Szerző: Tárik Meszár

Mit szólnak az arab államok az izraeli-iráni konfliktushoz?

Az arab államok és nem állami szereplők részéről vegyes nyilatkozatok születtek az Izrael és Irán között zajló konfliktus kapcsán.
2024. 05. 06. 14:52
Szerző: Szabó Zétény

Szembe menni Ferenc Józseffel – Wekerle Sándor egyházpolitikai reformjai

A Tisza Kálmán lemondását követő időszakot nem véletlenül nevezzük az Osztrák-Magyar Monarchia válságperiódusának. A korábban lappangó feszültségek egyre erősebben nyilvánultak meg – de a 19. század utolsó évtizedének talán legjelentősebb kérdése az egyházpolitikai reform volt, amelyet az első polgári származású miniszterelnök kormánya valósított meg.
2024. 05. 03. 13:13
Szerző: Veres Szabolcs

Geopolitika, energia, nyersanyag

Egyes vélekedések szerint az atomenergetika lehet a zöld átállás egyik mozgatórugója. Az atomenergetika által megtermelt villamosenergia ma egyre több országban egyre nagyobb részt teszi kezd vállalni az energiamixben. Ugyanakkor az atomerőművek működéséhez szükséges „üzemanyag” beszerzés korántsem egyszerű. A világban a legtöbb atomerőmű működtetéséhez a dúsított uránt használják. A világ uránkészletének mintegy 12 százalékát birtokló Kazahsztán pedig felkeltve a szélesebb nemzetközi közösség figyelmét egyre dominánsabb szereplővé vált a globális uránpiacon.

Blogok

BBB

Mi történik Ázsiában?

Between the lines

Bonfiniana

Polémia

LeaderShape

Tranzitzóna

Klímapolitikai Intézet

Diplomaci